Jeg har en Ecofan; denne søte lille viften som man setter på/ved ovn/peis, og som i teorien skal fordele varmen utover i rommet. Den drives av et termoelement, så den starter å snurre når det blir høy temperatur fra ovnen/peisen (Vel, egentlig starter den når det blir stor temperaturforskjell mellom varm og kald side av termoelementet; det er nesten det samme). Den trenger altså ikke strømtilkobling; den lager strøm selv.
Den "virker" jo forsåvidt - blir det varmt nok, så starter den å snurre litt. Men jeg kan ikke si jeg egentlig merker noen forskjell på varmefordelingen. Er det viktig å spre varmen fra en vedovn ville jeg da heller anbefale en elektrisk vifteovn hvor man kjører bare vifta, ikke varmeelementet - det vil gi en VELDIG mye sterkere luftsirkulasjon.
På en teknofreak-skala fra 0 til 10 er jeg vel omtrent 6 eller 7, så jeg syntes jeg måtte ha en slik. I prinsippet er det jo en god ide. Men i praksis er den ikke effektiv nok til å rettferdiggjøre en investering på flere hundre kroner. For de som er 5 eller lavere på en teknfofreak-skala er denne dingsen bare ubrukelig juggel, og for de virkelige freakene på 9 eller 10 er den ikke kul nok siden den har så liten effekt.
Noen ganger slår man til på en kul gadget uten at det på død og liv er så fornuftig. Den kommer litt i klasse med elektrisk nesehårfjerner eller telefax på toalettet.
Signatur
Først var nicket mitt her Misfornøyd, men nå har jeg fått sagt det jeg ville si om FolloHus
Telefax på do - den jo helt sikkert brukes til no' :)
Jeg ville nok plassert meg på ca. samme sted på skalaen som deg for noen år tilbake, men med to barn, bikkje og stasjonsvogn må jeg nok innrømme at jeg ikke lenger er noen Inspector Gadget.
Men Ecofan'en ser jo unektelig litt morsom ut, og generelt har jeg mye til overs for dingser som driver seg selv :)
Det du sier her Ko_deZ er selve kjernen til mitt problem. Har en gammel etasjeovn i kjellerstue som i seg selv er utett og "suger" mye inneluft. Opplever kjempetrekk ved fyring og at flere kjellerrom blir kaldere ved fyring. Har et hus fra 1978 med lecapipe. Hvordan sjekker jeg om det er til-luft rør i pipa? Dersom jeg ikke har det, er det noen som har noen tips til løsning eller hvor jeg kan starte søk etter en løsning?
Det du kan starte med er å sørge for at luft til vedovnen din kommer via et rør utenfra. Grunnen til at andre rom i huset ofte blir iskalde når man fyrer er at ovnen trenger _mye_ luft for å holde flammene igang. Alt som går ut av pipa, og det kan være betydelige mengder luft, må suges inn gjennom u-tette vinduer og andre plasser. De har faktisk testet dette på mythbusters også, og bare minutter etter at de tente i ovnen sank temperaturen på andre rom flere grader, og det var uten at det var veldig kaldt ute. Steg 1 er derfor å sørge for at til-luft til ovnen kommer gjennom et rør utenfra. da bruker ikke ovnen inne-luft, og kald luft trekkes ikke inn i alle soverom osv. Det bør gjøre en stor forskjell i andre rom.
Jeg stiller meg antagelig tvilende til at investeringen betaler seg i kroner og øre, MEN i laboratorieforsøk skal det være dokumentert at vedforbruket skal kunne reduseres med 14 % og at huset skal varmes raskere.
Effekten av vedfyring fra dag til dag varierer veldig - avhengig av mengde ved, hvor tørr den er, trekk etc. Også har vi utetemperatur og vind, antall personer i rommet osv. Å merke effekten av vifta føler jeg dermed er litt vrient. Skal prøve å ta den vekk en gang eller to. Men når den går fort, kan jeg merke luftstrømmen i ansiktet.
Vifta er for øvrig skikkelig artig. Snakkis nr 1 for nye gjester. Og den er en ypperlig indikator for hvor varm ovnen er - det ser jeg på vifta.
Fine innspill. Jeg har enda ikke funnet noen grunn til å kjøpe en slik vifte. Hadde den kostet noen hundrelapper hadde jeg nok gjort det, men når man må gi godt over tusenlappen synes jeg foreløpig det blir for mye. Skulle ha fått låne en for å teste
... Har et hus fra 1978 med lecapipe. Hvordan sjekker jeg om det er til-luft rør i pipa? Dersom jeg ikke har det, er det noen som har noen tips til løsning eller hvor jeg kan starte søk etter en løsning?.....
Det er ikke pipa som skal ha til-luft. Til-luften skal ledes i kanal utenfra og inn i ovnens brennkammer, under veden.
På ingen måte en fullgod løsning, men i forhold til kostnad er det ikke så verst
Snodig innretning, aldri vært borti dette før.
Noen som har testet Ecofan?
Jeg har en Ecofan; denne søte lille viften som man setter på/ved ovn/peis, og som i teorien skal fordele varmen utover i rommet. Den drives av et termoelement, så den starter å snurre når det blir høy temperatur fra ovnen/peisen (Vel, egentlig starter den når det blir stor temperaturforskjell mellom varm og kald side av termoelementet; det er nesten det samme). Den trenger altså ikke strømtilkobling; den lager strøm selv.
Den "virker" jo forsåvidt - blir det varmt nok, så starter den å snurre litt. Men jeg kan ikke si jeg egentlig merker noen forskjell på varmefordelingen. Er det viktig å spre varmen fra en vedovn ville jeg da heller anbefale en elektrisk vifteovn hvor man kjører bare vifta, ikke varmeelementet - det vil gi en VELDIG mye sterkere luftsirkulasjon.
På en teknofreak-skala fra 0 til 10 er jeg vel omtrent 6 eller 7, så jeg syntes jeg måtte ha en slik. I prinsippet er det jo en god ide. Men i praksis er den ikke effektiv nok til å rettferdiggjøre en investering på flere hundre kroner. For de som er 5 eller lavere på en teknfofreak-skala er denne dingsen bare ubrukelig juggel, og for de virkelige freakene på 9 eller 10 er den ikke kul nok siden den har så liten effekt.
Noen ganger slår man til på en kul gadget uten at det på død og liv er så fornuftig. Den kommer litt i klasse med elektrisk nesehårfjerner eller telefax på toalettet.
Jeg ville nok plassert meg på ca. samme sted på skalaen som deg for noen år tilbake, men med to barn, bikkje og stasjonsvogn må jeg nok innrømme at jeg ikke lenger er noen Inspector Gadget.
Men Ecofan'en ser jo unektelig litt morsom ut, og generelt har jeg mye til overs for dingser som driver seg selv :)
Har en gammel etasjeovn i kjellerstue som i seg selv er utett og "suger" mye inneluft. Opplever kjempetrekk ved fyring og at flere kjellerrom blir kaldere ved fyring.
Har et hus fra 1978 med lecapipe. Hvordan sjekker jeg om det er til-luft rør i pipa?
Dersom jeg ikke har det, er det noen som har noen tips til løsning eller hvor jeg kan starte søk etter en løsning?
Vi varmer opp hytta mye raskere med vifta enn uten. Varmen blir også bedre fordelt i fleire rom.
Absolutt verdt kronene den koster.
Flere som er enig med deg.
Jeg stiller meg antagelig tvilende til at investeringen betaler seg i kroner og øre, MEN i laboratorieforsøk skal det være dokumentert at vedforbruket skal kunne reduseres med 14 % og at huset skal varmes raskere.
Effekten av vedfyring fra dag til dag varierer veldig - avhengig av mengde ved, hvor tørr den er, trekk etc. Også har vi utetemperatur og vind, antall personer i rommet osv. Å merke effekten av vifta føler jeg dermed er litt vrient. Skal prøve å ta den vekk en gang eller to. Men når den går fort, kan jeg merke luftstrømmen i ansiktet.
Vifta er for øvrig skikkelig artig. Snakkis nr 1 for nye gjester. Og den er en ypperlig indikator for hvor varm ovnen er - det ser jeg på vifta.
Det er ikke pipa som skal ha til-luft. Til-luften skal ledes i kanal utenfra og inn i ovnens brennkammer, under veden.
Eksempel:
http://hms.cobuilder.no/doc/flexit/www.flexit.no/shop/filarkiv/DI_09_94238.pdf