319    6    0  

Hvordan få ned fuktighet i kjeller etter drenerings arbeid?

 8     0
Hei, vi har nylig drenert grunnmur og må nå få ned fuktigheten i kjeller til en akseptabelt nivå.

Hva er beste måten å gjøre det?

Kjeller er cirka 54kvm, men om jeg kjøpe en avfukter som er beregnet til mindre rom, kan jeg da bare flytte den rundt litt? 

   #1
 6,731     Akershus     0
Avfukter. Denne kan flyttes, men normalt transporteres fukt via luft fra fuktige steder til tørre steder...


.Thag
   #2
 1,177     Rogaland     0
Hvor bor du, er det tett bygg. Setter du avfukter på nå drar du vel bare varm luft utenifra og inn.

Ville prøvd vifter og temperatur, oppe Ute har jeg 25gr nå og 25gr inne, luft fukt på ca 45.

Når den varme og fuktige luften på innsiden søker seg mod den kaldere utsiden, hindrer folien luften fra å gå gjennom veggen der den senere kjøles ned, kondenserer og kan gi fuktskader. Folien tvinger luften å ta en annen vei og er boligen korrekt ventilert, skjer dette gjennom ventilasjonssystemet.

Dernest kommer selve isolasjonen som isolerer ved at den inneholder stillestående luft hvilket er en dårlig varmeleder. Under fasaden er isolasjonsmaterialet dekket med vindsperre. Det gjøres for å hindre luftforstyrrelser utenifra fra å røre i isolasjonen og sette den stillestående luften i bevegelse. En luftspalte mellom isolasjonen og fasaden gjør også at vann som trenger inn på grunn av vær og vind har et rom for å dreneres ut.
Signatur
   #3
 5,569     0
Avfukter vil tørke luften og er kanskje beste løsning. Jeg antar at temperaturen på veggene i kjelleren er lavere enn utetemperatur nå om sommeren. Da vil ventilering fort virke mot sin hensikt, da relativ luftfuktighet vil øke når luft utenfra kjøles ned i den kalde kjelleren.

Dersom kjelleren er tett og ikke tilføres fuktig luft er det bedre enn ingenting å bruke en avfukter med litt for lite kapasitet. Men å flytte rundt på den kan du droppe. Det har ingenting for seg. Uansett hvor den står vil den virke i hele luftvolumet. Ting tar bare lengre tid. Dersom kjelleren tilføres ny, fuktig luft mens du tørker derimot, kan en for liten avfukter slite med å holde følge.

Det du rent fysisk ønsker å unngå her er at relativ luftfuktighet er høyere enn duggpunktet på det kaldeste punktet i kjelleren. Varm luft har høyere volum, og holder på mer vann enn kald luft. Dersom luft kjøles ned, vil relativ luftfuktighet øke. Dersom den når 100% går vann over fra dampform til flytende form - da får du kondens/dugg. Du ser dette f.eks på et kaldt vannglass om sommeren, eller på speilet på badet. Dersom dette skjer på kjellerveggene kan det skade huset, mugg kan utvikle seg, osv.

Det er enkelt og greit kun 2 måter å unngå dette på: Enten øke temperaturen (isolering, oppvarming), eller å redusere vannmengden i luften (tørke eller erstatte fuktig luft med tørrere luft). Tørrere luft i denne sammenhengen handler mest om absolutt luftfuktighet, ikke relativ. Så temperatur må tas i betraktning. (Varm uteluft kan inneholde mer vann enn kald inneluft, selv om relativ luftfuktighet er lavere.)

Ble litt blogg dette. Poenget er at litt mer info er nødvendig for å gi et fornuftig svar.
   #4
 414     Rogaland     0
Jeg holder på med det samme etter dreneringsjobb. Bruk avfukter og ventilerer minimalt.

NB! Har du fuktige betongvegger / -gulv kan det ta flere måneder før kjelleren er klar for renovering.
   #5
 1,756     Norge     0
Avfukter er nok den beste løsningen. Trenger ikke være av de dyreste heller. Kjøpte en på Clas Ohlson som hadde kapasitet til 12 liter i døgnet.
HSt
   #6
 37,734     Lillestrøm kommune     0
Rest nytteverdi er større med en avfukter som også virker ved litt lavere temperatur

Jeg bruker DD8L hjemme og på en hytte