(trådstarter)
   #11
 106     0
Det har krøpet ned til 42 her nå. Fortsatt 22 grader inne. 2 grader ute sier hydrometeret, men 0 sier gradestokken. Yr sier minus 1. Hydrometeret står forøvrig på kjøkkenet, men det er jo åpen stue/kjøkkenløsning, så.. jeg vet ikke om det har noe å si.

La nå ved et bilde av hvordan det ser ut på det nye vinduet. Har vært ca sånn hele dagen. Litt verre på soverommet vårt, men der er i tillegg gardinene sånn at de nok skaper en slags luftlomme mellom noen vinduer.
Luftfuktighet inne i gammel bolig - 16095396702336051097565709894668.jpg - Tjommi

   #12
 5,569     1
Dersom dere ikke har (noen form for?) ventilasjon, burde ikke juletreet bety så mye fra eller til. De største kildene til fuktighet er normalt matlaging, dusjing, og tørking av klær inne. Hvordan ventileres denne fuktigheten? Så produserer vi mennesker en god del fuktighet også. Spesielt på små soverom uten god ventilasjon kan det bli et problem.

Foruten dårlig inneklima, kan dette føre til fuktskader og mugg der hvor kondens oppstår. Dette skjer der temperaturen ligger under duggpunktet. RF øker med minkende temperatur (luften holder dårligere på vannet). Duggpunktet er den temperaturen der relativ fukt når 100%. Observer dette i praksis ved å ta en melkekartong ut av kjøleskapet. Dersom duggpunktet er høyere enn kjøleskapstemperatur, vil det bli kondens på melkekartongen.

Ventilering er fornuftig der hvor fukt produseres. Bad og komfyr er for meg fundamentalt å ventilere. Men ventilasjon tørker ikke luften - den tilfører uteluft. Er det skikkelig bløtt ute, så ventilerer man selvsagt våt luft inn - ikke ut. Men, normalt i vinterhalvåret, er temperaturen ute såpass mye lavere enn inne at det i praksis blir en tørkeeffekt. Derfor forventes mye tørrere luft inne om vinteren kontra sommeren. Mange vil få det så tørt at det blir et problem.

Vi som bor på Vestlandet vet at dette ofte er østlandslogikk Smile

Anyways, anbefaler å glemme juletreet, men snarest ventilere ut fukt fra matlaging og bad. Dette kan gjøres med mekanisk avtrekk. Å åpne et vindu i ny og ned er nødvendigvis ikke nok. Du må ha noe som flytter luft.
  (trådstarter)
   #13
 106     0
Dugg var ikke noen problem i dag, rf lå på 42 og 21 gr. varmt. Lurer litt på om det rett og slett var værskiftet som gjorde det i går og at huset låtte få lov til å "catche up".
   #14
 5,569     0
Det er høyt vinterstid 40%RF 20C tilsvarer 100%RF ved ca 6C dvs Er det kakdere så er det ikke fukt fra uteluft. Men få opp ventiler hvis det ikke er annen ventilasjon, en person genererer en del fukt gjennom en natt.

Er det kuldebroer eller kaldt bak skap eller senger så risikerer du kondens og mugg, sommerstid er vegger varmere så da er ikke høy RF like farlig

Som HSt skriver her 👆 så betyr 40RF/20C sånn ca at duggpunktet ligger på 6 grader. Det vil si at ved temperaturer ned mot og under 6 grader, vil vann kondensere ut av inneluften din akkurat nå. Når det samtidig er 2-3 grader utendørs, vil jeg si at du befinner deg i det vinduet der skade kan skje. Kuldebroer som også nevnes over kan gjøre at kondens dannes, men dette kan også skje inne i veggen.

Siden du ikke har et nytt hus (antar jeg, basert på dette med manglende ventilasjon siden det er krav på alle nyere hus) - hvordan er veggene bygget opp? Er det god fuktsperre overalt, f.eks? Inne i veggen din vil det være en temperaturgradient der den innerste delen har 20C, mens den ytterste har 2. Et eller annet sted mellom der vil temperaturen gå fra ikke-kondenserende til kondenserende gitt denne luftfuktigheten, så det store spørsmålet da er vel hvordan RF-gradienten ser ut inne i veggen. Er du riktig uheldig kan du oppleve kondens inne i veggene.

Nå prøver jeg egentlig ikke å redusere RF hos deg via å skremme vannet av deg altså, men jeg ville ha tenkt litt på dette. Ute av syne, ute av sinn, er litt uggent når det kommer til fukt i konstruksjoner.

Tiltak du kan vurdere:
- Mekanisk avtrekk fra kjøkken og bad (fuktstyrt), ut av huset (installeres f.eks i ventiler)
- Lufttørker, som bør brukes spesielt når man tørker klær osv (koster rundt 3-4000 for en OK tørker)
- Et par RF/temp-målere til slik at du har litt bedre kontroll. Data er alltid kjekt. Uten data er du bare nok en fyr med en mening, vet du, røft oversatt fra et kjent sitat.

Se denne artikkelen for å forstå dette med duggpunkt bedre: https://en.wikipedia.org/wiki/Dew_point#Calculating_the_dew_point
  (trådstarter)
   #15
 106     0
Ok, får vel kanskje se litt på det da. Vi har jo hatt sølvkre her og der, derav Anticimex på besøk, men som nevnt fant de ingenting utenfor normalverdier inni veggene heller - og de gjorde en ganske grundig jobb (borret ikke da, men sjekket med et meter). Som sagt: "friskmeldt". Vi har og skiftet tre takvinduer og et annet vindu er i leiligheten. Veggene under så helt "friske" ut der også, heldigvis

Mekanisk avtrekk har vi på bad og kjøkken allerede så klart. Tørker minimalt med klær inne (tørketrommel).

Vi har tenkt å renovere deler av leiligheten, men ikke veggene. F.eks har vi tenkt å skifte ut gulvet, avrette m.m. Det skal vi ikke gjøre selv. Hva bør byggmester se etter evt.? Hvilke enkle tiltak kan f.eks gjøres i forbindelse med en slik renovering, tenker dere? Eller hva bør byggmester se etter? Hva bør vi be ham være oppmerksom på?

Rf på 50 var et øyeblikksbilde. Ser det varierer ganske mye fra 40-50 her.


  (trådstarter)
   #16
 106     0
Er det relevant at dette er et murbygg? Fuktsperre inni veggen vet jeg ikke så mye om. Går an å spørre de som skiftet vinduene om dette?
  (trådstarter)
   #17
 106     0
Øyeblikksbildet nå er 3 grader ute (ifølge hydrometeret), minus to ifølge Yr, 19.5 grader inne og 42 rf på kjøkkenet der hydrometeret står.

   #18
 229     0
Jeg bor ved sjøen, og har alltid bodd i mindre enn 200m fra sjøen. Dugg på vinduer er helt normalt. Det er bare på 3-lags vinduer jeg ikke har hatt det tilnærmet hver morgen i vinterhalvåret. Ventilasjon hjelper ingenting så lenge fjorden ikke har frosset. Det man evt kan gjøre er full gjennomlufting når natten er på det kaldeste, om det er skyfritt. Å gjøre det varmere inne hjelper også lite. RF går ned fordi temperaturen går opp, men RF på vindusflatene forblir den samme om man ikke konsentrerer varmen mot vindusflatene. For å hindre vekst av diverse ting i vinduskarm, må vinduene tørkes med klut hver morgen.

Det som derimot hjelper er å bruke avfukter. Men den må konkurrere mot ventilasjonen, så det blir egentlig bare for at absoluttfuktigheten inne ikke skal bli høyere enn ute. I fremtidig installasjon, hvis jeg noen gang kommer til å ha balansert ventilasjon, ser jeg for meg å ha avfukting på inntaket til ventilasjonen.
HSt
   #19
 37,734     Lillestrøm kommune     0
Nei dugg på vinduer er ikke normalt, det kan oftest tas som tegn på for dårlig lufting f.eks på soverom.

Er det veldig dårlige vinduer så kan det forekomme men  normalt kan vi ikke kalle det.

På uoppvarmet hytte så var det 56%RF med 12C inne, tatt ut 3 beholdere nå med avfukter DD8L når en var innom et par døgn.
  (trådstarter)
   #20
 106     0
Så er konklusjonen altså at jeg blr kjøpe avfukter? Eller bare kjøpe flere hydrometere og se?

Meaco har en som ikke ser så stor ut og tar 10 liter. Viktigst er at den er stillegående for min egen del.

Som nevnt har ikke dugg vært et tema egentlig siden værskiftet.
Men det er vel noe mer fukt inne enn ute, helt sikkert.