9,240    10    0  

Redusere støy fra avtrekksvifte

 5     Akershus     0
Har en avtrekksvifte som støyer endel.
Det er mer motordur enn luft-sus.
Motoren reguleres av en trinnløs regulator.
(Dette er montert før jeg kjøpte)

Er det noen som drar kjensel på viften og vet om noen tiltak?
Hjelper det å isolere med glava rundt viften?
Denne er plassert høyskap på kjøkken.

Føles også som fiften er overdimensjonert,  da denne drar godt på minste hastighet.
Avtrekk fra ventilatorhette, kjøkkenskap, bad (over dusj), og soverom.

Et annet problem jeg har er å skaffe tilluft til dette soverommet. Kommer til å lage egen tråd for dette da det går mer på anbefalinger mtp tetting for vann rundt planlagt ventil nær bakkenivå.. Men ser altså for meg å montere ventil via svanehals slisset inn i vegg. (Leiligheten er sokkelleilighet og dette "soverommet" ligger nesten helt under bakkenivå uten vindu).  Avtrekket henter nå luft fra resten av leiligheten til soverommet via lutespalte under dør.

Se bilder.
Redusere støy fra avtrekksvifte - oktober 11 007.jpg - madsja
Redusere støy fra avtrekksvifte - oktober 11 005.jpg - madsja
Redusere støy fra avtrekksvifte - oktober 11 017.jpg - madsja
Redusere støy fra avtrekksvifte - oktober 11 018.jpg - madsja

CSI
   #1
 584     Hordaland     0
Vet ikke om det gjelder for deg. Men opplevde samme med en gammel villavent (75W ac-motor, ca. 500m2/h (sikkert  noe mindre i rør). Skiftede kjøkkenvifte og flyttede venten - fikk regulering fra elektriker, og opplevde en litt ubehagelig frekvensstøy. Når koblede direkte "i støbsel" - dvs. uregulert - forsvandt denne (lar den nå trekke luft fra 2 toaletter+ et par strupede ytterligere ventilasjonskanaler - som er et ikke helt ferdig opplegg for balansert ventilasjon) - og opplever ikke noe vinnstøy heller.

Jeg TROR det du opplever er at regulatoren fungere ved enten at kutte toppen eller en av kantene (i høyere eller mindre grad) av den sinuskurve som normalt skulle forkomme og du dermed får en støy i viklinger pga. dette.

I fall du opplever samme om du (selvsagt får en elektriker til at) bypasse(r) regulator - og lytte om denne støy forsvinder. Om slik spør du elektrikeren om ikke du kan nytte trafo-regulering. Slike har fra 30-230 Volt viklinger - men gir en ekte sinuskurve. www.Elfa.se har også slike trafoer. Du må ha en med litt større VA end det viften trenger.
  (trådstarter)
   #2
 5     Akershus     0
Takk for godt svar!

Jeg skal sjekke dette nærmere.
  (trådstarter)
   #3
 5     Akershus     0
Nå har jeg åpnet regulatoren + at jeg har fått tatt bilde av skiltet på vifta.

Usikker på hva slags type regulator dette er.

Legger ved produktbladet til regulatoren (type 2299).


Se bilder og pdf.
Redusere støy fra avtrekksvifte - IMG_2136.jpg - madsja
Redusere støy fra avtrekksvifte - IMG_2144.jpg - madsja
   #4
 103     Oslo     0
Du kan kanskje forsøke med dempemateriell som benyttes på biler og som tynger metallet og tar bort mye bakgrunnslyder. Jeg kjøpte meg en rull av tynneste sort og brukte på IKEA-vasken da dette "stålet" hørtes ut som blikk og det støya mye når jeg holdt på og noen striper på det meste av vasken hjalp godt.

Jeg kjøpte en rull til 800, da jeg egentlig skulle dempe noen bildører, men det finnes småpakker som ikke koster så mye å forsøke med i hvert fall.

http://www.mamut.net/controls/shop/shops/12/5/main.asp?wwwalias=dynabel&gid=410&subgid=510



CSI
   #5
 584     Hordaland     0
Det (elektrikeren din) skal prøve er at gi viften 240 volt. Er 99% sikker på det i koblingen inn til viften er 2 ledere (typisk blå og en annen farge (avhenger litt av årstall det var montert) og mulig en jord (gul-grøn)). Forsvinder det bråkk som du irriterte dig på (men du får nå fuldt turtall og kan få mer vindstøy) - så er det reguleringen som gir dig bråkket. Og du kan da prøve med en transformatorregulering i stedet. En slik kan elektrikeren hjelpe dig med at få tak på.

Denne inneholder typisk en slik:

https://www.elfaelektronikk.no/elfa3~no_no/elfa/init.do?toc=18712&name=batterier_/_transformatorer_/_stromforsyninger#toc=18815;

og du må da ha en som minimum gir 71Watt - hellere over- end underdimensjonert. Ene pol fra sekundærvinding skal til en av fasene på motor, og så kan du via enten relæer eller en flerpolet (f.eks. 5 - ingen sier du trenger nytte alle muligheter, og kanskje spesielt ikke laveste - kan bli litt lite kjøling på motor da) gi den andre leder øvrige spenninger. Alternativt om du finder ET nivå som passer dig bra - bare nytte dette.

En støydemper kan monteres - vil ta litt av vinnstøy og mye av støyen fra viftebladene.

PS: alle slike regulatorer som ikke er trafoer virker ved at snitte en del av sinuskurven vhja. en aktiv komponent (da jeg var ung var det thyristor - men er sikkert kommet andre siden). Dermed får sinuskurven en skarp kant frem for mjuk overgang - og dette kan gi støy fra viklingene i motoren.
   #6
 205     Kolbotn     0
Linken til elfa fører bare frem til forsiden for trafoer. Kan du komme med varenummer på en slik trafo du nevner? Virker interessant.
Signatur
CSI
   #7
 584     Hordaland     0
Sorry - trudde linken to med nr.

F.eks. 59-009-05. 1,5 amp som gir ca. 340 watt. På ventilator anført 0,071kw = 71 watt. Skulle holde i bøtter og spann.

  (trådstarter)
   #8
 5     Akershus     0
Dette fungerte veldig bra.
Tusen takk for deres engasjement!

Det aller meste av motorstøyen er nå borte med trafo.

Litt oppgitt av meg selv nå, men velger å spørre her.
Finner ikke vribryter / velgebryter til formålet.
Finner noen typer for automasjon - men mener da å ha sett slike som er litt mer diskrete?
Tenker på en vribryter med 0,1,2,3 feks.

anyone?
   #9
 876     Ut Mot Havet i Vest!     0
smell opp en lydfelle og det blir enda bedre!  :)



bare husk og henge det opp i patentbånd med gummiforinger så slipper en forplantninger i konstruksjon. Evt. gjør som jeg gjorde på verksted avsuge mitt: brukte sykkellanger til og henge opp all spiro, feller etc.  ;D
CSI
   #10
 584     Hordaland     0
Enig med Kaktustre - slik gør underverker og spesielt når du nytter gummi imellom. Hva bryter angår - vil jeg foreslå at du får en elektriker til at montere trafo'en i en koblingsboks og får montert en av de brytere man nyttede på gamle vannberedere/gulvvarmeanlegg (0-1-2-3). Så kan det kobles til "stille", "normal" og "fuldt". Du kan få varmgang i motor om den får alt for lite spenning - så jeg tror det er godt gitt ut at få dette ordnet av en med erfaring i slikt.