8,078
14
1
Varmegjennving eller bare vanlig ventilasjon og/eller egen varmegjenvinning??
106
Karmøy
0
Lurer på om noen har noen gode tips og erfaringer, holder på å restaurere et gammelt hus fra rundt 1900 som er tømmret, isolert med 10cm utvendig og asfaltplater, jeg driver nå med å isolere 10cm innvending også, og har isolert 30 cm oppe på kaldloft, og skiftet til 3 lagsvinduer i hele huset som er uten ventiler så det begynner å dra seg til å holde på varmen som tilføres, så nå begynner bekymringen med å ha frisk luft, for det er ikke noen ventiler på huset, det var vel nok trekk gjennom det før, men nå begynner det å bli tett :o
Så har da tenkt på hvordan å løse dette, kan nevnes at luft til luft varmepumper vil være oppvarmings kildene (det vil i tillegg være varmekabler på bad og i gang), for frisk luft begynner å bli litt mangel vare etterhvert som det blir bedre og bedre isolert her :)
Har tenkt på et villaventsystem eller tilsvarende, men har også vurdert ventiler i veggene, og litt fyring for kråkene som vi sier det :)
Og vurdert vifter som kan suge varmlufta ned til kjelleren, så er det noen som har tips og erfaringer ?
Så har da tenkt på hvordan å løse dette, kan nevnes at luft til luft varmepumper vil være oppvarmings kildene (det vil i tillegg være varmekabler på bad og i gang), for frisk luft begynner å bli litt mangel vare etterhvert som det blir bedre og bedre isolert her :)
Har tenkt på et villaventsystem eller tilsvarende, men har også vurdert ventiler i veggene, og litt fyring for kråkene som vi sier det :)
Og vurdert vifter som kan suge varmlufta ned til kjelleren, så er det noen som har tips og erfaringer ?
Pr i dag er det 10 cm iso på kaldloft. Planen er å legge ventilasjonsrør der ifm. at jeg isolerer opp til (minst) 30 cm, så er jeg i hvert fall sikret der. Jeg har lyst å koble på et ventilasjonsanlegg når den tid kommer, da jeg tror det kan være gunstig. Jeg tror nok ikke at vi sparer så mye penger på det, men det fører nok til at varmepumpe må gå litt mindre (siden den slipper å varme så mye kald luft utenifra) og det igjen fører til bedre komfort.
Men et slikt anlegg koster en del, så for vår del så vil det nok aldri bli lønnsomt. Men det har en sammenheng med at vi bruker lite strøm pr i dag: ca 200 kvm hus + leiedel på 60 kvm. Strøm i vår del + oppvarming av felles vvt. har kostet oss ca 14.000 kwt/år de siste 3 årene (snitt-forbruk).
Men en ting har jeg hørt: hvis du skal legge ventilasjonsrør, så tenk 200/160mm rør (ikke 160/125mm, som er det vanlige). Da får du mindre støy og sannsynligvis mindre forbruk.
Mao - sett inn et ventilasjonsanlegg med varmegjenvinner! :)
Det koster en del i innkjøp og det har selvfølgelig driftskostnader, men på den annen side er du sikret god ventilasjon i alle rom uten støv og pollenplager innendørs.
Støy er (i verste fall) bare et problem i rommene med avtrekksventiler, dvs i hovedsak våtrom, wc og kjøkken.
Jeg handlet alt hos Noram i Drammen og gjorde jobben selv, spesiellt rør og ventiler ble sjokkerende billig ifht min lokale blikkenslager.
Behagelig inneklima er mer enn å slippe å fryse på vinteren.
Eneste ulempen for mitt vedkommende er et varmere hus på sommeren. Før stengte vi varmen ute nå pumper vi varmluft inn.
Du kan kjøre på "gamlemåten" om sommeren. Ev kjøre anlegget på maks om natta for å pumpe inn "kulde".
Må jeg virkelig ha så store dimensjoner på rørene?? Det blir jo da et problem å få de ned i 1etg fra der jeg har planer om å ha det plassert! Ja er helt enig på at frisk luft MÅ jeg ha, men det var ikke et problem tidligere :o
Er ikke så god på forkortninger, så hva mener du Sandhaug? var det billig hos din lokale blikkinnslager?
Det er jo vits å etterisolere selv om en har ventiler!? Etterisolering gjør en for å ta mer vare på varmen, og holde kulden ute. Å ha ventiler gjør at en får inn friskluft, men varmetapet blir jo redusert. Uten isolasjon får en luft inn + større varmetap.
Det er jo ikke alle hus hvor det er lønnsomt å montere et balansert vent.anlegg i. I noen kan det være god nok lønnsomhet i å lufte via ventiler og sentralavtrekk.
Men jo større hus, jo større er vel sannsynligheten for at det er lønnsomt med balansert ventilasjon.
Nei, du må ikke ha det. Jeg er sikker på at det er delte meninger om akkurat det temaet, men jeg har hørt at det kan være lurt å "overdimensjonere" litt der det er mulig. Husk også at du kan bruke firkantede teleskopkanaler mellom etasjene. Alternativt kan du legge rørene gjennom et rom, og så "bokse inne" det røret som går der.
Men det hadde vært fint å vite litt mer om huset: størrelse, antall rom, type rom, etc.
Men greier ikke å finne en fasit føler jeg....
Huset har et hoved plan på 130m2 med gang, gjestebad/toalett, vaskerom, kjøkken, 2 stuer + 1 spisestue, kontor (Grovt sagt)
oppe : er ca 120m2 med 4 soverom, 2 walk in closet, loftstue, teknisk rom og stort familie bad.
kjeller: ca90 m2 pr i dag uinnredet men tenker på å lage kjellerstue/kino, trimrom/sauna og vinkjeller og resten til lagring av dill og dall
Tegning er ikke 100% for det er litt gammelt der og det skal bygges litt på mrk. kjøkkenet og på fremsiden er det teasse og ikke hus, men tegningen er nok til å få et inntrykk.
Dette inkluderer også dimensjonene på rørene.
Er det egen kjøkkenvifte over kokeplate som går rett ut av huset?
Er det vedfyring?
Slettes ikke noe banebrytende ved disse, selv om mange vil hevde dette, sist jeg sjekket var de veldig dyre også, men det kan ha blitt bedre.