11,907
14
0
Beste vedovn - kakkelovn, rundovn, etasjeovn mv.
228
Oslo
0
Vi kikker på varmekilder til vår 100 år gammelt hus, herunder en vedovn.
Hvilken vedovn vil være best er det vi lurer på? Vi tenker foreløpig ikke en løsning med ovn som varmer opp vann til et større anlegg.
Kakkelovner ser jo fine ut, men ganske voldsomme. Er det noen andre ovner som fungerer på samme måten?
Huset skal restaureres og vi vil beholde så mye originalt som mulig, derfor ønsker vi ikke en ny ovn. Hvordan fungere gamle runovner og etasjeovner? Får man skikkelig forbrenning i disse?
Hvilken vedovn vil være best er det vi lurer på? Vi tenker foreløpig ikke en løsning med ovn som varmer opp vann til et større anlegg.
Kakkelovner ser jo fine ut, men ganske voldsomme. Er det noen andre ovner som fungerer på samme måten?
Huset skal restaureres og vi vil beholde så mye originalt som mulig, derfor ønsker vi ikke en ny ovn. Hvordan fungere gamle runovner og etasjeovner? Får man skikkelig forbrenning i disse?
http://www.morsoe.com/Default.aspx?AreaID=1
Jeg har selv morsø, men en peisovn (10-40) og er strååålende fornøyd med den
Husk at den må være fra før 1945? for å få lov til å montere den hvis den ikke en moderne rentbrennende ovn...
http://www.huseierne.no/Hus-Bolig/Tema/Enok/Gammel-ovn-god-som-ny/
Hadde jeg hatt plass og god takhøyde i mitt tømmerhus fra 1800 tallet, så hadde en kakkelovn absolutt vært det jeg ville hatt.
Teglpipe med stort volum som har flate i flere rom (kjøkken og stue nede, to-tre rom oppe?) er jo ment å varme opp i en stor del av boligen (gammeldags sentralvarme..). Om du setter rør i pipa og kjøper rentbrennede fjerner du denne distribusjonen av varme i boligen, ønsker du det?
En teglpipe som varmes opp med en ovn som gir mye varme ut via røyken gir fra seg varmen over lang tid, kan være praktisk men i moderne oppvarming er det mange som foretrekker kjapp oppvarming fordi det er mer økonomisk å kunne tilføre varme fort og å kunne "slå av" varmen fort når man ikke har bruk for den. Dvs noe tilsvarende det man oppnår med en rentbrennende ovn og en pipe som ikke magasinerer varme.
---------------
Så i mitt hode tenker jeg som så at i gammel bolig med teglpipe og et ønske om å kunne magasinere og gi fra seg varme fra oppfyring over lengre tid ville jeg sette på "gamle" ovner og unngått å få rør i pipa.
Men må pipa renoveres uansett så kan du jo velge fritt men da vil kanskje en ovn med stor egenmasse være hensiktsmessig om den skal magasinere varme. Dog vil en rentbrennede antagelig raskere gi varme i boligen.
Huset har kraftige piper gjennom sentrale rom. Det er nettopp denne "maganiseringen av varme" jeg er ute etter. Forhåpentligvis er pipa ok/kan settes i stand enkelt og vil gjøre noe av jobben. Vi ønsker altså også en ovn som fungerer på samme måte. Her er vel kakkelovn det beste, men jeg lurer litt på hvilke andre ovntyper har har denne maganiseringsevnen.
I tillegg kan vi ha andre ovener for rask oppvarming.
Får da en uøkonomisk fyring og veden brenner fort opp. Varm røykgass.
Er viktig at "røykbremser" er i funksjon oppover i ovnen. Se etter ovner med flere trekkventiler.
Er steinsatt og magasinerer. Velg størst mulig ovn.
Etg.ovner er bygd for vedfyring.Ved riktig fyring har de en bra virkningsgrad.
Røyken har lang vei ut og legger igjen mye energi i huset. Kald røykgass.
Krever feiing for opptimal varming og trekk. Her er også mye magasin om en velger ovn som
er stor og om den er tykk i godset.
Noen av de gamle etg.ovnene er rentbrennende.Dvs tilførsel av forvarmet sekundærluft.
Ovner produsert før 1940 er antikvariske og derved tillatt montert og brukt.
Ildsted produsert før 1940 regnes som bevaringsverdige og kan installeres uten problem.
Ildsted produsert mellom 1940 og 1997 kan du også innstallere , men det krever ekstra søknad om slik installasjon som du må begrunne i spesielt bevaringsverdig objekt.
Varmefag sin kakkelovner er kjedelige og helt " vanlige". Har du råd og ønske om noe spesielt finnes det verksted i tyskland som bygger ildsted på dine mål, enten kakkel eller kleber. Det fine her er at du ikke trenger "papirer " da ildsted som blir produsert i mindre antall en 10 ikke trenger samme goskjenninger som masseproduserte ildsted som dovre og jøtul.
Men husk at ett moderne ildsted som peis innsats kan bygges slik at de ser bra gamle ut, men med alle moderne bruksmåter for god vedfyring.
Moderne innsats = rett dimensjon på skorstein!
ta en titt på spartherm.de
Det slo meg, kanskje grua i kjelleren er en del av denne sentralvarmen? I kjelleren på huset er altså en gammel grue. Jeg synes først den var litt merkelig plassert ved utgangen i kjelleren, men hensikten var kanskje å få varme i pipa...
Kostnad ca 4000 kr for sandblåsing, sverting og nytt brennkammer. Ovnen gir ca 11-13 kW på full stuk.
Må si at stua ble temmelig annerledes.