11,959    14    0  

Beste vedovn - kakkelovn, rundovn, etasjeovn mv.

 228     Oslo     0
Vi kikker på varmekilder til vår 100 år gammelt hus, herunder en vedovn.

Hvilken vedovn vil være best er det vi lurer på? Vi tenker foreløpig ikke en løsning med ovn som varmer opp vann til et større anlegg.

Kakkelovner ser jo fine ut, men ganske voldsomme. Er det noen andre ovner som fungerer på samme måten?

Huset skal restaureres og vi vil beholde så mye originalt som mulig, derfor ønsker vi ikke en ny ovn. Hvordan fungere gamle runovner og etasjeovner? Får man skikkelig forbrenning i disse?

   #1
 221     tja     0
Om du ikke synes en kakkelovn passer deg er kanskje en rentbrennende ovn tingen. Da får du mest effekt per vedkubbe.
   #4
 409     0
Med riktig fyring i en ettasjeovn, så er den ok, og med en etterbrenner så blir den enda bedre .
Husk at den må være fra før 1945? for å få lov til å montere den hvis den ikke en moderne rentbrennende ovn...

http://www.huseierne.no/Hus-Bolig/Tema/Enok/Gammel-ovn-god-som-ny/

Hadde jeg hatt plass og god takhøyde i mitt tømmerhus fra 1800 tallet, så hadde en kakkelovn absolutt vært det jeg ville hatt.
   #5
 3,258     Akershus     0
Og det er jo viktig å tenke på hvilken pipe man har og om denne evt. skal renoveres og også hvordan pipeløpet går i boligen.

Teglpipe med stort volum som har flate i flere rom (kjøkken og stue nede, to-tre rom oppe?) er jo ment å varme opp i en stor del av boligen (gammeldags sentralvarme..). Om du setter rør i pipa og kjøper rentbrennede fjerner du denne distribusjonen av varme i boligen, ønsker du det?

En teglpipe som varmes opp med en ovn som gir mye varme ut via røyken gir fra seg varmen over lang tid, kan være praktisk men i moderne oppvarming er det mange som foretrekker kjapp oppvarming fordi det er mer økonomisk å kunne tilføre varme fort og å kunne "slå av" varmen fort når man ikke har bruk for den. Dvs noe tilsvarende det man oppnår med en rentbrennende ovn og en pipe som ikke magasinerer varme.
---------------

Så i mitt hode tenker jeg som så at i gammel bolig med teglpipe og et ønske om å kunne magasinere og gi fra seg varme fra oppfyring over lengre tid ville jeg sette på "gamle" ovner og unngått å få rør i pipa.

Men må pipa renoveres uansett så kan du jo velge fritt men da vil kanskje en ovn med stor egenmasse være hensiktsmessig om den skal magasinere varme. Dog vil en rentbrennede antagelig raskere gi varme i boligen.

Signatur
  (trådstarter)
   #6
 228     Oslo     0
Takk for svar!

Huset har kraftige piper gjennom sentrale rom. Det er nettopp denne "maganiseringen av varme" jeg er ute etter. Forhåpentligvis er pipa ok/kan settes i stand enkelt og vil gjøre noe av jobben. Vi ønsker altså også en ovn som fungerer på samme måte. Her er vel kakkelovn det beste, men jeg lurer litt på hvilke andre ovntyper har har denne maganiseringsevnen.

I tillegg kan vi ha andre ovener for rask oppvarming.

   #7
 206     Østafjells     0
Runde ovner er bygd for koks. Er i mange tilfeller utstyrt med bare undertrekk.
Får da en uøkonomisk fyring og veden brenner fort opp. Varm røykgass.
Er viktig at "røykbremser" er i funksjon oppover i ovnen. Se etter ovner med flere trekkventiler.
Er steinsatt og magasinerer. Velg størst mulig ovn.

Etg.ovner er bygd for vedfyring.Ved riktig fyring har de en bra virkningsgrad.
Røyken har lang vei ut og legger igjen mye energi i huset. Kald røykgass.
Krever feiing for opptimal varming og trekk. Her er også mye magasin om en velger ovn som
er stor og om den er tykk i godset.
Noen av de gamle etg.ovnene er rentbrennende.Dvs tilførsel av forvarmet sekundærluft.

Ovner produsert før 1940 er antikvariske og derved tillatt montert og brukt.
Signatur

   #8
 41     nord norge     0
rundovner krever ekstremt god brannmur den skal ha 60 cm til brennbare materialer, og ofte er 10cm ikke godt nok som brannmur.
Ildsted produsert før 1940 regnes som bevaringsverdige og kan installeres uten problem.
Ildsted produsert mellom 1940 og 1997 kan du også innstallere , men det krever ekstra søknad om slik installasjon som du må begrunne i spesielt bevaringsverdig objekt.
Varmefag sin kakkelovner er kjedelige og helt " vanlige". Har du råd og ønske om noe spesielt finnes det verksted i tyskland som bygger ildsted på dine mål, enten kakkel eller kleber. Det fine her er at du ikke trenger "papirer " da ildsted som blir produsert i mindre antall en 10 ikke trenger samme goskjenninger som masseproduserte ildsted som dovre og jøtul.
Men husk at ett moderne ildsted som peis innsats kan bygges slik at de ser bra gamle ut, men med alle moderne bruksmåter for god vedfyring.
Moderne innsats = rett dimensjon på skorstein!
ta en titt på spartherm.de
  (trådstarter)
   #9
 228     Oslo     0

Og det er jo viktig å tenke på hvilken pipe man har og om denne evt. skal renoveres og også hvordan pipeløpet går i boligen.

Teglpipe med stort volum som har flate i flere rom (kjøkken og stue nede, to-tre rom oppe?) er jo ment å varme opp i en stor del av boligen (gammeldags sentralvarme..). Om du setter rør i pipa og kjøper rentbrennede fjerner du denne distribusjonen av varme i boligen, ønsker du det?

En teglpipe som varmes opp med en ovn som gir mye varme ut via røyken gir fra seg varmen over lang tid, kan være praktisk men i moderne oppvarming er det mange som foretrekker kjapp oppvarming fordi det er mer økonomisk å kunne tilføre varme fort og å kunne "slå av" varmen fort når man ikke har bruk for den. Dvs noe tilsvarende det man oppnår med en rentbrennende ovn og en pipe som ikke magasinerer varme.
---------------

Så i mitt hode tenker jeg som så at i gammel bolig med teglpipe og et ønske om å kunne magasinere og gi fra seg varme fra oppfyring over lengre tid ville jeg sette på "gamle" ovner og unngått å få rør i pipa.

Men må pipa renoveres uansett så kan du jo velge fritt men da vil kanskje en ovn med stor egenmasse være hensiktsmessig om den skal magasinere varme. Dog vil en rentbrennede antagelig raskere gi varme i boligen.




Det slo meg, kanskje grua i kjelleren er en del av denne sentralvarmen? I kjelleren på huset er altså en gammel grue. Jeg synes først den var litt merkelig plassert ved utgangen i kjelleren, men hensikten var kanskje å få varme i pipa...
   #10
 6     Bærum     0
Her er bilde av en etasjeovn som vi pussa opp og renoverte brennkammeret på. Ovnen fikk vi tak i gratis fra et gammelt hus som skulle rives.

Kostnad ca 4000 kr for sandblåsing, sverting og nytt brennkammer. Ovnen gir ca 11-13 kW på full stuk.

Må si at stua ble temmelig annerledes.  Grin
Beste vedovn - kakkelovn, rundovn, etasjeovn mv. - 01 - stua før.jpg - lynx
Beste vedovn - kakkelovn, rundovn, etasjeovn mv. - 02 - ovn før.jpg - lynx
Beste vedovn - kakkelovn, rundovn, etasjeovn mv. - 03 - ovn etter.jpg - lynx
Beste vedovn - kakkelovn, rundovn, etasjeovn mv. - 04 - stua etter.JPG - lynx
   #11
 3,258     Akershus     0
Da snakker du! Det var pent. Tenke seg hva det ville kostet å lage noe sånt i dag.

Foreldrene mine har en tilsvarende ovn, der har jernplatene på siden i brennkammeret blitt noe brent så de har måtte legge ildfast stein inn på siden. Om dere ikke har ildfast stein i brennkammeret så ikke fyr den rødglødende.

Rentbrennende eller ei, uansett får den ut mye av varmen fra røyken og alle kiloene med metall gir jo også en grei egenmasse som magasinerer litt.
Signatur
   #12
 1,731     Trondheim     0
I et gammelt, relativt dårlig isolert hus så ville jeg brukt magasinerende ovn. Hvis du ikke vil ha kakelovn så er de aller beste jeg veit om:

www.tulikivi.com

og

www.nunnauuni.com

Høy egenvekt ofte langt over 1000kg og lagringsevne som gjør at visse modeller avgir 25% av maks fortsatt etter 25-30timer.
Varmer man opp en slik om morgenen så er det fortsatt varme neste morgen og samtidlig "riktig" fordeling av varme over døøgnet dvs varmere om dagen.

Skjønner forresten ikke denne filosofien om vedovner med rask regulering. I en fritidbolig som står kalt, er det ok å ha noe som avgir varmen raskt, men i en helårsbolig som er altid varm og er dessuten effektivt isolert så jo denne typen av varming være uhensiktsmessig. Høy varmeavgivning over kort tidsperiode = høy temperatur inne og resten av varmesystemet rekker ikke å regulere ned tempen i huset. Med varmelagrende ovn som avgir varmen over hele døgnet går jo resten av oppvarnmingen på lavgir og man får benyttet varmen bedre av de 1-2 ovner med ved.

MVH
Sakke
  (trådstarter)
   #13
 228     Oslo     0
En veldig flott etasjeovn det der.

Vi har også fått tak i en slik gammel ovn, som vi skal sette inn etterhvert. Huset vårt har nå blitt betydelig mer isolert og vi har lagt inn vannbåren varme. Jeg tror vi kommer til å investere i en vv-varmepumpe og bergvarme, så da må det bli en enklere ovn på oss.

4000 var jo slett ikke verst for sandblåsing...
   #14
 797     østfold     0
Vi bor i ett gammelt tømmer hus. Før hadde vi en gammel jern dovre etg ovn, den var god når det var 20minus, ellers ble den for varm.
Vi kjøpte oss en handøl sofiero med ca 400kg kleberstein. Dette er en konveksjonsovn, men lagrer også varmen.
Nå om dagen da det ikke er så kaldt ute, går det an å fyre ett ilegg eller to, og kleberstein avgir en lun god varme i flere timer etter fyring.
Når det er spreng kaldt avgir glasset masse varme i form av stråling.
Med andre ord en ovn jeg kan bruke hele året om nødvendig :)

Vi bruker kun ved fyring hele året Smile