14,317    36    0  

Bjørkeved fra baltikum - lavere brennverdi?

 251     0
Enkelte hevder at bjørkeved fra baltikum har lavere brennverdi enn "norsk" bjørk da baltisk bjørk har lavere densitet pga. at den vokser raskere. Stemmer dette eller er det bare en myte?

Har ikke funnet mye om dette, men fant en artikkel der en forsker ved Norsk institutt for skog og landskap hevdet at det ikke var vesentlige forskjeller mellom norsk og baltisk ved med tanke på brennverdi. Andre igjen hevder at baltisk ved gir 30 % mindre brennverdi...

Noen som har peil/erfaringer?

   #1
 221     tja     0
Dette høres ut som, og er, en god skrøne av en historie som norske vedhuggere har "plantet" i markedet. Gjett en gang hvorfor?

Myte kort og godt, det du derimot bør passe på er at du får tørr ved, eller kan lagre den selv til den er tørr, enten den er fra Baltikum eller fra Norge. En fuktmåler får du billig i dag og det er bare å stikke den inn i veden og sjekke. Før du betaler:)
   #2
 3,210     Vestlandet     0
Norsk inst. for skog og landskap bør være en bra referanse. Ellers kan man måle densiteten selv. Lage to vedstykker med likt volum, et norsk og et baltisk. Tørke dem, x ant min på y grader i steikovnen. Deretter måler man vekten.
   #3
 3,387     0
Ved samme tørrhetsgrad avgir 1 kg norsk bjerkeved like mye energi som 1 kg baltisk bjerkeved. Om noen mener å kunne bevise noe annet er jeg lutter øre.

Husk at det er store differanser på den norske bjerka også. Tidligere fyrte jeg bare med bjerk som var hugget så høyt oppe at den grenset til fjellbjerk. Trærne var vesentlig mindre enn bjerk som har vokst i "lavlandet" men årringene satt så tett at de var nesten ikke til å skille fra hverandre. Fjellbjerk har jeg også fyrt en del med.
Felles for dem alle er at en kilo bjerk avgir en bestemt mengde med energi så lenge fuktigheten er konstant.
1kg gran=1 kg furu=1 kg bjerk = ved samme fuktighetsgrad avgir de samme mengde energi. Men volumet på dem er svært ulikt slik at om en måler en favn så vil furu gi minst, så gran og bjerk mest med fjellbjerk helt øverst av disse når det gjelder energi. Osp og or kan lett sote mye i pipa om de brenner med lite trekk, men eik er fin ved men litt for dyrt de fleste steder. ;)

Desværre ikke meg som har forsket på og funnet ut dette men det er bare tatt fra opplysninger hos nevnte inst. og det stemmer utrolig godt med egne erfaringer.
   #4
 3,210     Vestlandet     0
Brennverdien pr kg er ikke HELT lik mellom treslagene, men den varierer svært lite.
   #6
 262     Ved siden av naboen     0

Det jeg savner på slike lister er hegg, som jeg har en del av.


Er vel bare fyre med den det. Varmt blir det uansett..

Hegg har nok ganske bra brennverdi da den er ganske saktevoksende..

Jeg fyra med epletre ifjor og den var veldig fin...

  (trådstarter)
   #7
 251     0
Takk for svar.

Men vil en 40 liters sekk med norsk bjørk veie mer enn en tilsvarende sekk med baltisk bjørk forutsatt samme fuktnivå og pakketetthet? Dette pga tregere vekst på den norske bjørka...

mnx
   #8
 111     0
Min erfaring er fra ifjor vinter, jeg gikk tom for norsk bjørkeved og kjøpte derfor  20 sekker med latvisk bjørkeved. Denne luktet veldig annerledes, brant fortere, og asken som lå igjen var mye mer finkornet enn den norske bjørka. Det er min erfaring.
   #9
 3,258     Akershus     0

Min erfaring er fra ifjor vinter, jeg gikk tom for norsk bjørkeved og kjøpte derfor  20 sekker med latvisk bjørkeved. Denne luktet veldig annerledes, brant fortere, og asken som lå igjen var mye mer finkornet enn den norske bjørka. Det er min erfaring.


Dvs at den brant bedre og ga mer varme? Mer for penga?

Men luktet veldig annerledes? Tror bjørk lukter bjørk uansett hvor du "plukker" den men kanskje transport/lagring har gitt annen lukt?
Signatur
   #10
 3,210     Vestlandet     0
Det kan jo være at det som er merket bjørk fra utlandet er en annen art enn vanlig dunbjørk. Bjørk er jo bare et slektsnavn.