462    15    0  

Bli kvitt våt/råtten bjørkeved

 12     Tromsø      0
Har kjøpt nytt hus, og rydder i hagen etter forrige eier. Der vi skal ha kjøkkenhage lå det et lass med grove bjørkekubber. Ser ut som det har ligget der flere år, og det er dumpet hageavfall oppå. Kubbene er gjennomtrukket av vann nå, og blytunge. Jeg har gravd de frem og satt de utover i hagen i et forsøk på tørke de noe.
Forslag til hvordan jeg skal bli kvitt dette? Er det realistisk å tørke det nok til å brenne? Må kanskje forsøke å kløyve de? Kan vel neppe brukes i vedovn inne? 
Bli kvitt våt/råtten bjørkeved - DSC_0194.JPG - EinarS12

   #1
 20 043     Akershus     0
Hvis de tørker og oppfører seg som ved, ikke morken jord, så er det vel greit å brenne?
Hadde en god del bjørk liggende ute i flere år, det var knusk tørt, men alt var «stripet , skåret et spor i barken begge sider.
Signatur
TSt
   #2
 7 650     0
Legge de opp på noe slik at de ikke trekker vann fra bakken lenger og gjerne kjøyve de et par ganger så tørker de bedre. Jeg tar ikke å legger slik dårlig ved så lenge inne siden det kan være litt mye rart med inn. Så jeg lager en egen vedstabel når jeg har hatt litt rare kubber.
   #3
 1 112     Oslo     0
Enig med KjellG og TSt.
Ta vare på ressursene. Disse kubbene kan bli brukbar ved. Men de bør ligge og tørke på en pall innomhus i uthuset.
Å kjøyve de er vel ingen god ide, siden kjøyving har noe med vann, is og vinter å gjøre Grin
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 12     Tromsø      0
Takk for alle svar. Helt enig i at man skal ta vare på ressursene, og jeg forstår virkelig ikke hvorfor forrige eier har dumpet disse kubbene i en slags komposthaug. De kunne bare lagt det inn i vedskjulet! Men nå er det så vått at jeg tviler for at det kan bli brukbar ved. Det er sikkert all slags sopp/mugg på dette. Men jeg skal la det tørke noen uker, og så gjøre en ny vurdering!
   #5
 2 685     Vestlandet     0
Jeg ville flytta komposthaugen litt, men beholdt den. Da har du kompost/jord som du etter hvert kan bruke i åkeren. Det er også en ressurs.

TSt
   #8
 7 650     0
Nei, det er som regel maks diameter på det en kan levere der fordi de skal også ha det igjennom sitt utstyr.
   #9
 10 436     Akershus     0
Tørk, kløyv, putt i ovnen. Verre er det ikke. Bare å legge dem på en pall eller noe sånt og gjerne med litt overdekking, så tørker de før eller siden. De blir neppe den beste veden du fyrer med, men det er ingen ting i veien for å brenne det når det bare er tørt.
Signatur
   #10
 10 436     Akershus     0
Nei, det er som regel maks diameter på det en kan levere der fordi de skal også ha det igjennom sitt utstyr.


Hos oss kan hva som helst av tømmer, røtter etc. leveres. De kverner det, brenner det, og bruker til fjernvarme.
Signatur