Nå er jo ikke en ovn et intelligent vesen, den forsyner seg av det den får av oksygen. Får den for lite, brenner den dårlig. Står det nok ventiler på en vegg, henter den oksygen derfra, er de ventilene på andre siden av der du oppholder deg, vil det føles som trekk. Står derimot ventilen nede ved gulvet, ca 1 meter fra ovnen, som den kunne gjøre i TS eksempel, vil det knapt merkes som trekk og det ville heller ikke kunne bli store kondensproblemer. Et rom trenger litt skifte av luft, om det blir litt virvelvind ut av en ventil på veggen, tror jeg det bare er bra for innemiljøet.
Har i årevis hatt åpning i gulvet under en ovn på hyttekjøkkenet, derfra har peisen et lite stykke unna hentet forbrenningsluft. Til tross for ventiler ellers i stua har det aldri vært ubehagelig trekk fra disse. Hvorfor gjøre det komplisert?
Ingen har påstått at et ildsted er intelligente vesner, men det er derimot slik at nye ildsteder som er konstruert for å være mer eller mindre helt tette har vesentlig bedre funksjon med friskluft ført direkte rett inn i brennkammeret, kontra at en eller flere veggventiler langt unna ildstedet skal forsyne det med luft.
Hvorfor gjøre en halv kvasi løsning med ventil når du kan få det mest optimalt med å legge rør for tilluft?
Har montert tilluft med 80mm flexrør og det hjalp veldig. Må likevel jobbe litt for å få fyr. Glasset på ovnen soter veldig, nå er det faktisk ikke mulig å se inn i ovnen lengre. Det blir også en del røyk og lukt i rommet. Har sendt mail til feier om de kan komme å måle trekk i pipa.
Veden skulle være brukbar, ligget over 1år under tak.
Vi har også et ildsted nede i kjelleren som ikke er i bruk. Kan det lage røyk og lukt og trøbbel for trekken?
Hvorfor gjøre en halv kvasi løsning med ventil når du kan få det mest optimalt med å legge rør for tilluft?
Jo, når du må legge en åpen kanal over gulvet som TS, så vil jeg si det er greit med det du kaller en kvasiløsning. Jeg har 4 forskjellige steder med moderne peisovner og vet sånn noenlunde hva som skal til. Det viktigste er en god pipeløsning og luft til rommet, ikke nødvendigvis til ovnen. Det nesten like viktige er hvordan man fyrer.
TS har en pipetilslutning fra bak ovnen, ser det ut som. Det hadde antagelig hjulpet mye å ha pipe rett opp. Noen ganger hjelper det nesten ikke uansett hva man gjør, ildstedet er rett og slett for krevende. Men er det så utrolig vanskelig å fyre, tror jeg neppe et rør intravenøst i ovnen er spesielt mye bedre enn en ventil 1,5 meter unna. Har du derimot andre dingser som trekker luft, ventilasjon, kjøkkenhette som står på hele tiden, e.l. er det mulig at en kanal kan ha noe for seg, men jeg tviler. Er det så sterke krefter i huset, må du stenge trekken i peisen for at ikke de kreftene skal overta alt.
Glasset soter ned som regel som følge av en eller flere ting. Det er viktig at du har finkløvd ved, kjøper du ved i ferdig sekker så kan man normalt sett dele de kubbene som er der i både to og tre før du er nede i riktig størrelse på veden. Det er viktig å få opp temperaturen fortest mulig, og holde temperaturen i ildstedet høyt da brenner glasset rent.
Start med å bygge deg opp en stabel inne i ovnen, litt tykkere kubber (fortsatt finkløvd) nederst og finere og finere oppover, helt til du kommer til toppen hvor du bruker opptenningsved som er enda mer finkløvd. Tenn fra toppen med opptenningsposer, skru opp trekken på maks og kanskje døra litt på på gløtt helt i starten. Når det tar skikkelig fyr så stenger du døra/regulerer ned trekken til riktig nivå.
Kjenner ikke til thuja som ved, men generelt fete sorter er dårlig og soter betydelig mer f.eks furu og gran.
Jo større glass på ildstedet jo viktigere er det å ikke småfyre, da får du ikke opp temperaturen i ildstedet tilstrekkelig og det soter ned.
Jeg har også Aduro 9 (men ikke lux) . Jeg bygger pagodebål i ovnen, tenner opp nest nederst og har askeskuffen litt på gløtt (for å gi ekstra luft) til det er blitt ordentlig fyr i ovnen. Veden må være tørr. Trekker det dårlig så prøv en gløtt på et vindu. Trekker det fremdeles dårlig er det sannsynligvis dårlig trekk i pipa. (tett eller kort eller begge deler.)
Jeg har også Aduro 9 (men ikke lux) . Jeg bygger pagodebål i ovnen, tenner opp nest nederst og har askeskuffen litt på gløtt (for å gi ekstra luft) til det er blitt ordentlig fyr i ovnen. Veden må være tørr. Trekker det dårlig så prøv en gløtt på et vindu. Trekker det fremdeles dårlig er det sannsynligvis dårlig trekk i pipa. (tett eller kort eller begge deler.)
Ikke helt rett det du skriver der, du må skille mellom problemer med tilluft og dårlig trekk i skorstein. Det er ikke det samme. Problemer med tilluft kan vi utelukke da TS har friskluftstilkobling. Eneste måten å finne ut av om du har dårlig trekk eller ikke er å måle trekken, det er ikke slik at du kan sette opp ett vindu og om det fortsatt brenner dårlig så er det automatisk dårlig trekk som er skylden.
Normalt sett er det svært sjeldent at det er dårlig trekk som er problemet.
Trekkes det luft inn i ildstedet i kjeller vil dette påvirke trekken negativt. SÅ hvis en får tettet der vil trekken kunne bli mye bedre. Sjekk også evt sotluke i pipe.
Har i årevis hatt åpning i gulvet under en ovn på hyttekjøkkenet, derfra har peisen et lite stykke unna hentet forbrenningsluft. Til tross for ventiler ellers i stua har det aldri vært ubehagelig trekk fra disse. Hvorfor gjøre det komplisert?
Hvorfor gjøre en halv kvasi løsning med ventil når du kan få det mest optimalt med å legge rør for tilluft?
Veden skulle være brukbar, ligget over 1år under tak.
Vi har også et ildsted nede i kjelleren som ikke er i bruk. Kan det lage røyk og lukt og trøbbel for trekken?
Noen tips?
Jo, når du må legge en åpen kanal over gulvet som TS, så vil jeg si det er greit med det du kaller en kvasiløsning. Jeg har 4 forskjellige steder med moderne peisovner og vet sånn noenlunde hva som skal til. Det viktigste er en god pipeløsning og luft til rommet, ikke nødvendigvis til ovnen. Det nesten like viktige er hvordan man fyrer.
TS har en pipetilslutning fra bak ovnen, ser det ut som. Det hadde antagelig hjulpet mye å ha pipe rett opp. Noen ganger hjelper det nesten ikke uansett hva man gjør, ildstedet er rett og slett for krevende. Men er det så utrolig vanskelig å fyre, tror jeg neppe et rør intravenøst i ovnen er spesielt mye bedre enn en ventil 1,5 meter unna. Har du derimot andre dingser som trekker luft, ventilasjon, kjøkkenhette som står på hele tiden, e.l. er det mulig at en kanal kan ha noe for seg, men jeg tviler. Er det så sterke krefter i huset, må du stenge trekken i peisen for at ikke de kreftene skal overta alt.
Veden jeg bruker er sagd på tomta for 1,5 år siden og lagret under tak utendørs. Det er litt forskjellige tresorter, bl.a. thuja. 30cm lengde.
Har bare én spake som styrer avtrekk (spjeld som det står i bruksanvisningen men det er vel det samme?) Den spaken styrer primær-, sekundær og tertiær lufttilførsel. https://www.aduro.no/kundeservice/valg-av-peisovn0/lufttilfoersel/
Hvordan kan jeg unngå at glasset blir helt svart av sot?
Start med å bygge deg opp en stabel inne i ovnen, litt tykkere kubber (fortsatt finkløvd) nederst og finere og finere oppover, helt til du kommer til toppen hvor du bruker opptenningsved som er enda mer finkløvd. Tenn fra toppen med opptenningsposer, skru opp trekken på maks og kanskje døra litt på på gløtt helt i starten. Når det tar skikkelig fyr så stenger du døra/regulerer ned trekken til riktig nivå.
Kjenner ikke til thuja som ved, men generelt fete sorter er dårlig og soter betydelig mer f.eks furu og gran.
Jo større glass på ildstedet jo viktigere er det å ikke småfyre, da får du ikke opp temperaturen i ildstedet tilstrekkelig og det soter ned.
Ikke helt rett det du skriver der, du må skille mellom problemer med tilluft og dårlig trekk i skorstein. Det er ikke det samme. Problemer med tilluft kan vi utelukke da TS har friskluftstilkobling. Eneste måten å finne ut av om du har dårlig trekk eller ikke er å måle trekken, det er ikke slik at du kan sette opp ett vindu og om det fortsatt brenner dårlig så er det automatisk dårlig trekk som er skylden.
Normalt sett er det svært sjeldent at det er dårlig trekk som er problemet.