230    7    0  

Dårlig trekk i ovnen

 17     0
Hei

På hytta har vi tre ildsteder koblet til samme pipe (se bilder nedenfor): 
1 rentbrennende "bakerovn"
1 ikke-rentbrennende gammel Jøtul vedovn
1 åpen peis. 
Alle ovnene er altså koblet til samme pipe, med relativt tett avstand mellom tilkoblingene (vedovnen og bakerovn ca. 20 cm). Vedovnen nederst, deretter bakerovnen, øverst peisen.

Problemet er bakerovnen, som helt siden den ble installert har vært svært vanskelig å få fyr på. Ovnen er rentbrennende og har flere spjeld. Vi har prøvd det aller meste. Vi må fyre i Jøtulovnen først slik at pipa blir varm før vi kan prøve oss på bakerovnen. Selv om man fyrer etter læreboka til punkt og prikke, og har alle spjeldene åpne, så er det svært dårlig trekk i bakerovnen, og det ender som regel med mye sur røyk.

Hovedpipa er feiet rein, det samme er røret mellom bakerovnen og pipa. Blå Jøtulovnen og pipa brenner godt, uten problemer. Dette er ei gammel tømmerhytte som ikke er spesielt tett.

Piperøret fra bakerovnen er ikke mer enn ca. 20 cm høyt, før det gjør en 90 graders knekk inn i pipa, hvor det møter en ny 90 graders knekk oppover.

Er det for tett avstand mellom tilkoblingene?
Er piperøret fra bakerovnen for lavt, eller er vinkelen for skarp? (hvis vi flytter det høyere vil det komme svært nær eller helt inntil tilkoblingen til peisen)
Kan det være noe galt med selve ovnen? (sikkert vanskelig å svare på...)
Vil det fungere bedre å bytte ut bakerovnen med en ovn som er letter å fyre enn denne?

Takknemlig for eventuelle tips til hva vi kan undersøke...

Mvh Lars
Dårlig trekk i ovnen - Storebu-3.jpg - larsstorhe
Dårlig trekk i ovnen - Storebu_nye-4.jpg - larsstorhe
Dårlig trekk i ovnen - Storebu-3.jpg - larsstorhe

   #1
 20 222     Akershus     0
Vi har en gammel vedkomfyr på ei hytte. Her er kun dette ildstedet og en sann plage å få i gang.
Noe av årsaken er at den er rustet fast. Dvs, ved oppfyring, skjer dette u ovnens underkant og det er lang røykveg rundt stekeovnen før røyken når pipa. Vi fant et innvendig oppfyringsspjell som nå er fastrustet i lukket stilling. Kanskje det er noe lignende spjell her?
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 17     0
Takk for innspillet KjellG. Er ganske sikker på at alle spjeld er åpne i vårt tilfelle, så problemet ligger nok et annet sted...
   #3
 20 222     Akershus     0
Sjekket at spjell i vedovn og peis er tette nok?
Forsøkt å sette opp ovnsdør på komfyr under opptenning? Regner med at du har gløtt på vindu eller dør under opptenning?

At røykrørene står tett burde ikke være problemet så lenge aktuelle spjell er lukket. Dog, mener å ha lest at f.eks. sotluke egentlig bør stå så tett opp under ildstedet som mulig. En dyp «brønn ned til sotluka ble hevdet å være uheldig uten st jeg helt ser problemet, men her er det små krefter. Vind, vindretning, pipetoppens utforming og pipetoppens posisjon relatert til vind og møne kan ha innvirkning.
Signatur
   #4
 3 901     akershus     0
Kan du kanskje forsøke med 2 stk 45graders rør i stedet for 90 grader? Det er anbefalt å ha så slak bøy som mulig.

Jeg har installert diverse rentbrennende ovner siste årene og ser at småfyring før det blir godt glolag gir dårlig forbrenning. Dette gjelder nær sagt uansett type ovn/peisovn, liten eller stor og uansett merke. Nå legger jeg uten unntak 2 eller gjerne 3 høyder med vedkubber, 2 i bredden, som krysser hverandre og fyrer gjerne opp med en tennbrikett mellom lag 2 og 3. Da tar det som regel god fate og gir et ganske kraftig bål som tar tid å brenne ned. Det har 2 hensikter, for det første så gir mye ved et godt og raskt bål, samtidig som man ikke må etterfylle før ovnen er god og varm og dermed ikke får så lett røyk ut i rommet når man åpner døra for å legge i nytt. Venter da til det kun er glohaug før ny påfylling.

Ved kald pipe, setter jeg en liten skål rødsprit i ovnen først, dette gir varm pipe og ovn uten den vanlige røykutviklingen, som har en tendens til å lage en propp i pipa. Funker hver gang.

PS. Utrolig lekker hytte Smile
   #5
 20 222     Akershus     0
Rødsprittrikset var nytt Smile
Har vært borti noe lignende, en parafinlampe som sendte «eksosen inn i et vertikalt ventilasjonsrør. Lampa hadde egen hylle ved siden av røret.

En kan forsøke slakere bøy, men personlig tviler jeg på at det hjelper. Da vi bygde hadde vi en parafinovn hvor røkuttaket kom ut høyt oppe, inn i en flat «eksospotte med uttak 40 cm lavere og rett inn i sotluka i pipa. Fungerte greit - og for de som lurer, ovn inkludert eksospotte var alt originalt, røyken ut av kaminen 40cm lavere enn utgangen fra brennkammeret.
Signatur
   #6
 145     Trøndelag     0
Jeg går ut fra at du vet om sjalteren for steikeovnen? (spake med rund knott oppe til høyre)
  (trådstarter)
   #7
 17     0
Takk for mange gode innspill. Vi har akkurat nå byttet ut denne ovnen med en annen, for å se om det hjelper (gjenstår litt småarbeid før vi kan fyre opp i den). Det blir jo en del av feilsøkingen det også, da ser vi om det er pipa eller ovnen som er utfordringen. Uansett, takk for mange gode tips!