17,285    10    11  

Erfaringer med Dovre Cindarella peisovn

 3     Nord Trøndelag     2
Er det noen her som har noe erfaringer med Dovre Cinderella?
Jeg har desverre en, tenkte at dette ble bra når jeg bytta ut min gode gammle Jøtul 4! Noe som det så absolutt ikke ble!
Har hus fra 1976, Lecapipe med 200mm innvendig mål, 4.15 meter fra senter røykrør inn til pipa og opp til toppen av pipa.
Samtidig er det en Jøtul 3 som står i underetasjen.
Likevell får jeg ikke skiten til å verken varme bra, eller ta skikkelig fyr i det hele tatt!
Noen som har råd til en fortvilt mann ?

   #1
 642     Trøndelag     0
Jeg har det coop kalte storebroren til denne.
Dovre astroline.
Den kan være et jævla pes å få fyr i, av og til.
Virker å være enormt luftkrevende.
Kan finne på å slukke gjennom kvelden også.

Jeg blir usikker. Er veden våt, har jeg fyrt feil osv?
Den brenner bjørk best forresten..

Til sammenligning har jeg en ulefoss 432 nyrestaurert på stua (samme pipe). Inni den bor berit, evt vind fra sør, som er verste sort hvor jeg bor. Med full trekk brenner den så det durer :)
Den er også ekstremt lett å fyre opp i.

Det fins ikke noe form for test av ulike vedovner? Under like forhold osv?

Mitt inntrykk er at nye ovner er mer krevende enn gamle ovner.
(jeg bor ikke i et plasthus)
   #2
 433     vestfold     4
Ja, nye ovner er mye mer krevende. Grunnen er at de utnytter varmen mye bedre enn gamle ovner.
På gamle ovner går mye av varmen rett opp i pipa. I nye ovner "bremses" luftgjennomstrømningen i brennkammeret for å oppnå høyere virkningsgrad, mer varme ut av mindre ved.

Trekkproblemer er i liten grad ovnens feil (det finnes selvfølgelig variasjoner).
Lengden på pipa er avgjørende for god trekk. Dersom man har et hus med to etasjer og loft, har man gjerne ei pipe på 8-10 meter. Da er det ikke et problem. Er pipa derimot kortere enn 4-5 meter kan man oppleve at det er vanskelig å få fyr i et moderne ildsted. Det er likevel ikke umulig å få fart i ovnen.

Jeg skal prøve å gi noen tips. Mange vil nok mene dette er innlysende, men alle kan ikke vite alt Smile.

For det første er det viktig å være klar over at ildstedet bruker en del luft. Det er viktig å ha ventiler åpne, evt sett et vindu eller verandadør på gløtt for å være sikker på at det ikke er her problemet ligger. Slå av kjøkkenvifte, baderomsvifte, sentralstøvsuger evt annet som trekker luft ut av boligen under opptenningsfasen.

Sørg for at feieluke/sotluke er tett og steng spjeld eller trekkventiler på evt andre ildsteder som er koblet til samme pipe. Dette for at mest mulig av luftgjennomstrømningen i pipa skal gå gjennom brennkammeret til ildstedet man prøver å få fyr i.

Det er om å gjøre å få opp temperaturen i brennkammeret for å få god trekk. Legg derfor inn MYE ved ved opptenning (det er her de fleste med trekkproblemer har misforstått). Overdriv mengden med ved, så kan man heller prøve seg frem med mindre vedmengder ved senere opptenninger. Sett gjerne peisdøra på gløtt til det har utviklet seg et flamme-inferno. Lukk døra og pass på at trekkventilen står helt oppe. På de fleste av dagens rentbrennende ildsteder kan man se en eller flere rader med små hull i brennkammerets øvre bakdel. Her blir brennkammeret tilført forvarmet luft, som sørger for at røykgassene antennes og brenner opp i brennkammeret. Det er først når man kan se flammer ut av eller rundt disse hullene at man har oppnådd riktig drifttemperatur.

Når man først har oppnådd denne temperaturen kan man bruke trekkventilen til å strupe lufttilførselen og dermed roe ned flammene å få veden til å brenne lenge.

Når det første ilegget har brent ut har ildstedet og pipa blitt varmet opp, så da skal det ikke så stor vedmengde til for å holde liv i ildstedet, det er opptenninga som er kritisk.

Noen vil desverre ikke oppnå tilfredstillende forbrenning selv om de gjør alt riktig, da er mekanisk avtrekk (røyksuger) siste utvei. Dette koster fra 6-7000,- og oppover, men man vil til gjengjeld få et fyringsanlegg som fungerer helt optimalt.
Signatur
leo
   #3
 186     Kristiansand     1
Monterte Dovre Cinderella i leiligheten vi hadde i Oslo i 2006.
Var ikke fornøyd med varmen den ga.

Noen forbehold:
- gjorde jobben selv, og ikke 100 % sikker på om jeg gjorde det godt nok
- to andre i blokka var koblet på samme pipeløp. Såvidt jeg forstår, vil trekken bli dårligere hvis ikke disse stenger spjeld og trekk når ildstedet ikke er i bruk.

Kjøpte denne først og fremst grunnet pris (tror jeg fikk den for 6000 eller noe).
Signatur
   #7
 13     0
Brenner den også når opptenningsspjellet stenges. (Høyre spjell) ? Det er det ikke mange som klarer og ovnen kan da ikke kalles særlig rentbrennende  :(

Jeg har gjort flere forsøk på endringer for å få tilstrekkelig trekk i min Dovre Cinderella, men kommet til at den er og blir håpløs. Nå er den demontert og erstattet med en Aasgård 3. Supergod ovn til en billig penge. Passer perfekt på høyden så man slipper å tilpasse nye røykrør for dere som bruker topputtaket.
Jeg gir den en varm anbefaling.

   #8
 2     Søndre Land     2
Vi kjøpte en Dovre Cinderella peisovn. Jeg har tidligere hatt en Scan rentbrennenede ovn med undertrekk, som jeg var meget godt fornøyd med. Ved kjøp av ny ovn var derfor undertrekk (opptenningstrekk) et absolutt krav. Cinderella har egen undertrekksventil og luke med spalt i bunnplaten, så det så ut til å være OK.

Da jeg begynte å fyre i ovnen ble det raskt klart at undertrekken ikke fungerte, og jeg måtte tenke nærmere gjennom ovnskonstruksjonen. Da var det raskt å se at undertrekken i ovnen var kortsluttet ved den store åpningen ut gjennom askeskuffluken. Her er det en åpning på minst 100 cm2, mens åpningen inn i brennkammeret er på noen får cm2.
Derfor kjøpte jeg glassfiber duk som jeg laget en pølse av. 35 cm lang og ca 3,5 cm tykk. Denne bant jeg sammen med tynn ståltråd og la den på toppen av askeskuffen. Dessuten tettet jeg spaltene i hjørnene foran med ovnskitt.

Da fikk jeg en ovn med god undertrekk, og som fyringsmessig fungerer meget bra.

Jeg har varslet reklamasjon på ovnen dersom Dovre ikke innen rimelig tid finner en permanent måte å lukke askeskuffåpningen på. Det er mildt sagt villedende å selge et produkt som tilsynelatende er utstyrt med undertrekk, når ovnen er konstruert slik at undertrekken er kortsluttet gjennom en stor åpning like ved siden, og ikke virker.

En må være oppmerksom på at fyring med en moderne rentbrennende ovn er forskjellig fra en gammel ovn. De nye ovnene har både overtrekk og sekundærluft. Derfor er de helt fra opptenning avhengige av god trekk i pipa. Jeg starter nå ovnen nedenfra med en Rema tennbrikke mellom to vedstykker rett på innersiden av undertrekksåpningen. På toppen av veden tenner jeg i en halv sammenkrøllet avis. Da blir ovnsrør raskt varmt og trekk i pipa er etablert.
   #9
 2     0
Ser at dette er en gammel tråd, men jeg har også problemer med denne ovnen og de selger den fortsatt! Har de forbedret den<+
Har aldri hatt problemer med trekk i ovn før, men etter jeg flyttet til denne leiligheten sliter jeg med å fyre, pluss at ovnen lukter, noe jeg heller ikke har opplevd før. Tok og skrubbet godt inni med stålull i dag, og det ser ut til å ha hjulpet litt på lukta. Det var MYE størknet sot inni der, noe som må tyde på at det har vært dårlig trekk hele tiden. Og i tillegg så slipper den lett ut røyk når man åpner døra. Ikke fornøyd! Husvert er heldigvis positiv til å bytte den ut.
   #10
 356     Nordland     0
Ja vi kan med hånda på hjertet si at vi aldri ble fornøyd med denne.
Ble nok desverre handlet inn lav pris og så grei ut. Men verken jeg eller min bedre halvdel har blitt fornøyd med denne.
Hvis vi har pause på fyringa 1 uke, og fyrer opp igjen stinker det brent støv i halve stua.
Litt som ble nevnt tidligere her har vi ikke blitt fortrolig med justering av trekk på denne.
Vi har ikke anbefalt denne til andre.