15,051    23    1  

Erfaringer med Zuzia peisinnsats med vannkappe

 176     Bjørkelangen     0
Etter litt under en uke med erfaringer fra Zuzia peisinnsats med vannkappe fra Kratki tenkte jeg å delen min opplevelse.

Oppsettet mitt er en 1000L akku tank stående i teknisk rom i kjelleren sammen med pumpa til peisen. I stua i 1. etasjen har jeg selve peisen, med Kratiki sin egen kontroller/styring. Jeg kjøpte med både isolasjonskappe og isolerglass, samt det autmatiske spjeldet for uteluft. Jeg har isolerte flexrør og luftepotte på toppen av peisen. Dette er i nybygg, så alt utstyr er nytt og er ikke test-/innkjørt på forhånd.

Kveld 1:
Jeg måler ca 12 grader i tanken (snitt) og 15 på peisen.
Jeg fyrer forsiktig opp og har ingen forventninger til oppførsel, så jeg følger godt med. Jeg vet at kontrolleren skal starte pumpa ved 30 grader, noe som slår til. Jeg har fyllt tank, gulv og sløyfa på peisen tidligere, med alle luftepotter stående oppe og med ca 1.5 bar trykk. Jeg har som nevnt ikke kjørt pumpene. Jeg er stadig nede å hører på pumpa, den lager litt surklelyd så jeg skjønner delvis at jeg har noe luft i anlegget, men ikke mer at jeg regner det som ok. Fornøyd legger på mer ved og får etterhvert god fyr, og dertil grader. Jeg veit at ventilen på pumpa skal åpne ved ca 60 grader for å slippe på varme på tanken, men i min uvitenhet regner jeg med at temperaturen på ovnen skal ligge en del høyere enn det. Jeg biter meg derfor ikke veldig mye merke i at jeg etterhvert begynner å få høy temperatur, ikke før jeg når 80 grader og med jevn økning bekymrer jeg meg. Da hører jeg også koking inne i peise, som en god potetkjele, og når kontrolleren måler 90 grader begynner en alarm å gå. Den når videre 95 grader  og da slår nødspylinga inn, og jeg bløtlegger hele garasjen min og alt som sto på gulvet der. I kampens hete mellom slukking av fyren og berging av pappesker, verktøy og trelast i garasjen, får pumpa tak i vann, og begynner sin tiltenkte ”kjøing” av peisen.  Når faren er over og bassenget i garasjen tømt har jeg for min del fått nok etter opplevelsen og tar kvelden.

Hva lærte jeg:
Kontrolleren fra Kratki fungerer og har en audio alarm( med klem i) om det blir for vamt.
Fyr opp forsiktig, ikke bare til du ser pumpa starter, men også etterpå, slik at du har en god avstand opp til kokepunktet. Det blir fort varmt på slutten, det går forterere fra 70 til 100 grader enn fra 40 til 70.
Nødkjølingsventilen åpner ved riktig temperatur.
Prøvekjør pumpa før du fyrer opp selv om du har fyllt kretsen og selv om du som meg har luftepotte på toppen som fungerer og som du vet har luftet kretsen ved påfylling.
Jeg erfarte også at nødspylinga ikke kjøler så godt som jeg hadde trodd, med god fyr på peisen kjøler den ikke nevneverdig, men antagelig akkurat godt nok.

Kveld 2:
Jeg fyrer opp like forsiktig, konstaterer at pumpa starer som i går, men nå med langt mindre surkling. Jeg registrer også at temperaturmålerne på pumpa følger ca 2 grader etter temperaturen kontrolleren på peisen måler. Dette er en veldig god indikasjon på at systemet fungerer.
Når ventilen på pumpa åpner, ved ca 60 grader, skal fyrtemperaturen flate ut. Jeg klarer ved god fyring å lure den opp mot 70 grader, men med vanlig fyringstempo ligger jeg på ca 65 grader på peisen. Jeg fyrer et sted mellom 5 og 6 timer, og løfter toppen av tanken til 60 grader, mens jeg har ca 20 grader i bunnen når jeg tar kvelden. Pumpa blir forøvrig gående helt til temperaturen på peisen er under 30 grader, pluss noen minutters etterkjøring. Dette skal komme til å lure meg senere.

Hva lærte jeg:
Temperaturen på pumpa skal følge tett opp til temperaturen på peisen, hele veien!
Temperaturen skal flate ut når ventilen på pumpa åpner opp for tanken.
Jeg er imponert over peisen ellers, det blir ikke for varmt i rommet jeg fyrer i (ca 50m2), den gir god trekk hele veien og god effekt, overraskende god effekt etter hva jeg hadde forventet. Det store glasset gir også en fin opplevelse av flammene.

Kveld 3:
Jeg fortsetter fyringen etter i går. Jeg har ikke isolert pumpa eller rørene nærmest tanken, så litt temperaturfall har jeg hatt siden i går. Det fungerer like utmerket i dag, og i løpet av kvelden, ca 5-6 timer, har jeg full tank på ca 60 grader. Jeg merker meg at systemet fyller (på ”slutten” når du når 60 grader)  tanken veldig jevnt, så jeg har nå en temperatur diff på ca 4-5 grader mellom topp og bunn. Fornøyd tar jeg kvelden, og begynner å bli glad i investeringen.

Hva har jeg lært i kveld:
At den gode opplevelsen fra i går fortsetter.
Effektiviteten synes jeg er bra, 1000L opp ca 50 grader på to kvelder er noe jeg tror jeg kan leve med.
Innbrenning av lakken på ny ovn lukter værre enn jeg husket den...

Kveld 4:
Vi tapper litt varmtvann av systemet men bruker det foreløpig ikke til oppvarming (vi flytter snart inn). Jeg har moderat temp fall, med 60 grader i toppen og 40 i bunnen, så er foreløpig fornøyd med sjiktingen. Litt av nysgjerrighet fyrer jeg opp igjen, og når relativt fort ”full tank” på 60 grader.
Jeg fyrer videre, for å se hvordan systemet reagerer, uten egentlig å vite hva jeg skal forvente.
Når returen fra tanken blir varmere blir naturlig også peistemperaturen høyere, slik at jeg klarer etterhvert å bikke 70 grader på kontrolleren. Ettersom jeg har andre ting å holde på fyrer jeg ikke veldig lenge, og jeg har en topp tank temp på 67-68 grader, og i bunnen har jeg 65 ca. Og nå blir jeg litt lurt. Kontrolleren stopper ikke før temperaturen på peisen detter under 30 grader. Og selv om jeg sluttet å fyre, så pumpet jeg ut varmtvann fra tanken som gjorde at ventilen på pumpa ikke lukket, ettersom temperaturen på vannet stadig var over 60 grader. Dermed holdt kontrolleren det hele gående, gjennom natta, helt til peisen hadde ”kjølt” tanken ned til under 60 grader. Og faktisk, morran etter, så var tanken varmere i bunnen enn den var i toppen.

Hva har jeg lært:
Det går, naturligvis, å fyre til høyere temperaturer.
Jeg må sette meg mer inn i kontrolleren, for å se om det er noe som kan hjelpe på denne oppførselen. (Den har forøvrig en rekke parametere som kan stilles, men all dokumentasjon er på polsk, så man må oversette)

Ellers er jeg godt fornøyd, ikke blåste jeg taket av huset første kvelden, og litt ”kjentgjøring” med systemet må jeg regne med.
Signatur

   #1
 992     Østlandet     0
Interessant lesing!

Det som dog slår meg er at vedovn med vannkappe kanskje ikke er for "alle"?
   #2
 678     Bergen     0
Flott tråd initiativ!

Fint om du holder oss oppdatert!
Signatur
   #3
 131     0
Hvor ofte og hvor mye ved må du mate ovnen på disse 5-6 timene?
Er det en 15kW Zuzia du har?
  (trådstarter)
   #4
 176     Bjørkelangen     0
Nei vedovn med vannkappe er absolutt ikke for alle, men det er et sabla godt alternativ!
Man trenger en ovn med kappe nødvendigvis, og en tank som er egnet til å ta i mot varmen, i tillegg til rør i mellom. Ved nybygg er ekstrakostnaden ikke veldig stor, kontra en konvensjonell bereder og en vanlig vedovn som man uansett må ha på plass. Det er heller ikke veldig komplisert i sin enkle form, så man blir ikke vaktmester på heltid heller. Skal du derimot dra den litt lenger, som jeg har gjort, og ønsker dette som en primærvarmekilde vintersitd, ja så trenger du en stor tank som tar plass, og du trenger god og billig tilgang på ved. Etter min foreløpige begrensede erfaring vil jeg si at jeg aldri kommer til å bygge hus igjen uten vannkappe på peisen, den nevnte ekstrakostnaden er alt for liten til å ikke ta med seg det godet et sånt system gir.

flops:
Stemmer, Zuzia 15kW, det har kommet en utgave med vermiculite plater nå i det siste, min er uten.
Hvor mye ved og hvor ofte er et godt spørsmål jeg skal prøve å huske å svare på seinere. Foreløpig har jeg fyrt den med rester av bygningsmaterialer, dvs mye panel, lister og diverse. Jeg fyrte bort godt i overkant av en sånn vedpose/bag du får kjøpt overalt, den er litt mindre enn IKEA sine handleposer. Og med de materialene jeg hadde så ble det ofte ilegg, ca hvert 15-20min vil jeg tippe.
En annen faktor er at jeg ikke har klemt på å fyre maks fra start av, så jeg tipper jeg kan fyre bort enda mer i den gitte perioden. Samtidig, når jeg går over til vanlig ved så håper jeg forbruket vil gå noe ned. Og ileggstiden opp.
Signatur
   #5
 268     Ja     0
Har du importert Kratki-innsatsen sjølv? Ser det er store pengar å spare på å kjøpe i Polen
  (trådstarter)
   #6
 176     Bjørkelangen     0
Nja delvis, jeg jobber sammen med polakk som kjøpte den for meg for ca 1-1 1/2 år siden (vi er ikke i bygningsbransjen).
Det ble en del telefoner og mail på polsk, så det hadde jeg ikke klart selv.
Nå har etterhvert Kratki nettsidene blitt adskillig bedre, og det er kommet en engelsk versjon.
Men jeg veit både Bettum Solvarme og Arne Bergli importerer dem. Et godt tilbud fra dem sparer deg for mye hassle.
Signatur
   #7
 268     Ja     0
Jo selvfølgelig er det enklast å kjøpe i Norge, men besparelsen på import er sopass store at ein kan nesten ta risken med det. Det kjem selvfølgelig an på prisen på transporten frå Polen, men transport no til dags er billig.

5500,- for denne i Polen http://kotly.com/product_info.php?cPath=26_69&products_id=689 Kjøper du den for eksport betalar du nettopris

Same innsats i Norge, pris 20000:http://www.solvarming.no/Produkter/page22/page22.html

Det er snakk om ein ganske stor forskjell i pris. Med frakt kan man nok få 3 slike innsatsar frå polen for same pris som ein stk "norsk"

Mitt største ankepunkt mot innsatspeis med vannkappe er prisen, men ved å importere sjølv (hvis frakt er ok prisa) går ein frå ei middels fornuftig investering til til noko som er svært aktuelt- i alle fal frå min sysnvinkel  Smile

   #8
 1,015     Revetal     0
Magnumlars: Det er ikke samme ovn da, men ikke så veldig ulik. Den du linket til er av merket adbar.

Prisene i Polen er veldig mye rimeligere, og begge produsentene jeg importerer fra opererer med egne prislister for eksport som de forsvarer med ulik garanti ift til eget marked. Ser du på svenske forhandlere så er de dyrere der. På tyske sider finner du ovnene til ca samme pris vi leverer de for når vi setter sammen et komplett forslag/pakketilbud.

Festningsåsen: styr heller ovnen fra Sorel-kontrolleren, den er langt bedre enn den du har fra kratki. Siden du ikke får høyere temp i toppen før du varmer bunnen bør du koble inn en ekstra blandeventil mellom tank og pumpegruppe. Da varmer du ikke vannet sola varmer for deg, og du kan bære mindre ved Smile
Signatur
   #9
 88     Tørvå City     0
Hei! Korleis går det med fyringa? Har du fortsatt gode erfaringar med anlegget ditt? Eg vurderar eit liknande oppsett sjølv. Har du beredar/elkasset i tillegg? Evt andre varmekjelder enn vedfyringa?
   #10
 3,412     Akershus     1
Endel moderne frittstående vedovner er overraskende pene.  Man kan få ovner med rene elegante linjer, og vinduer som gir flott innsyn til flammene fra flere retninger.  En sånn vil jeg ha neste gang jeg bygger.

Finnes det slike "pene" ovner som også har vannkappe?  Eller er vannkappe noe man bare får i litt store peisinnsatser som må mures inn i noe enda større for å lage en stor peis, eventuelt klumpete, u-vakre frittstående ovner?
Siste redigering: Tuesday, June 25, 2013 9:53:16 AM av KarstenBeate
Signatur