13,245    20    0  

Gammel ovn og stålpipe

 2     0
Hei



Holder på å pusse opp loftstua på huset.  Har i den anledning lyst til å montere en gammel etasjeovn (før 1940)  på stålpipa som går igjennom rommet. 

Det jeg lurer på er, tåler pipa en ovn som ikke er rentbrennende? Tenker da på røykgass temperatur.
Pipa er av merke kavani, skal tåle en  driftstemperatur på 450 grader.  Er montert en scan dsa 6 på pipa i 1 etasje.

Håper på fornuftige svar.

   #1
 797     østfold     0
Om det er lov aner jeg ikke, det vet sikkert varmefagmannen. men at det er noe problem med tanke på varme kan jeg ikke tenke meg. Rentbrennede ovener gir masse varme ut av røke røret, gjerne mere en en gammel type.
Og etasje ovn gir jo ikke mye varme i pipa.
   #2
 178     0
Gamle ovner gir lett en røykgasstemperatur på ca 500 grader ut i pipa, mer ved uvettig fyring. Kavani er testet og godkjent for inntil 450 grader. Jeg hadde ikke montert annet enn ovner med sekundærforbrenning på en slik skorstein.
Signatur
   #3
 178     0

Om det er lov aner jeg ikke, det vet sikkert varmefagmannen. men at det er noe problem med tanke på varme kan jeg ikke tenke meg. Rentbrennede ovener gir masse varme ut av røke røret, gjerne mere en en gammel type.
Og etasje ovn gir jo ikke mye varme i pipa.


1: Det er lov
2: Det kan fort bli et problem mtp varme, se mitt svar over
3: Rentbrennende ovner gir mindre varme ut i pipa enn gamle ovner
4: Kan du utdype hvorfor du mener at etasjeovner ikke gir mye varme i pipa?
Signatur
   #4
 797     østfold     0
Jeg har selv hatt en etasje ovn med en etasje. Der ble røyken aldri over 150-200c. Med min nye rentbrennende ligger jeg på 250c med full trekk.
At nye rentbrennende ovner gir mindre varme i røke rør er feil. Det produseres mye mere varme i brenn kammer på en rentbrennende, og 20% vil komme ut av røkerør...
   #6
 178     0

At nye rentbrennende ovner gir mindre varme i røke rør er feil. Det produseres mye mere varme i brenn kammer på en rentbrennende, og 20% vil komme ut av røkerør...


Høyere virkningsgrad i ildstedet gir lavere røykgasstemperatur ut i skorsteinen, med sekundærbrenner og konveksjonsplate vil mesteparten av varmen utnyttes i ildstedet fremfor i skorsteinen.
Signatur
   #7
 797     østfold     0
Ovnen min er rentbrennende med en røykgasstemp max 350c. Dette emnet har også blitt diskutert før.
Med nesten 1000 grader i forbrenningskammer og 20% ut i pipa, blir vel 200c...

   #8
 228     Oslo     0


At nye rentbrennende ovner gir mindre varme i røke rør er feil. Det produseres mye mere varme i brenn kammer på en rentbrennende, og 20% vil komme ut av røkerør...


Høyere virkningsgrad i ildstedet gir lavere røykgasstemperatur ut i skorsteinen, med sekundærbrenner og konveksjonsplate vil mesteparten av varmen utnyttes i ildstedet fremfor i skorsteinen.


Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette må avhenge av ovnen. Høyre virkningsgrad gir høyere temperatur, til rommet og til pipa. Fordelingen av varme mellom rommet og pipa vil avhenge av hvordan ildstedet er konstruert? Jeg antar en etasjeovn vil vel sørge for mer varme til rommet/ildstedet enn en enkel jernovn.
   #9
 178     0



At nye rentbrennende ovner gir mindre varme i røke rør er feil. Det produseres mye mere varme i brenn kammer på en rentbrennende, og 20% vil komme ut av røkerør...


Høyere virkningsgrad i ildstedet gir lavere røykgasstemperatur ut i skorsteinen, med sekundærbrenner og konveksjonsplate vil mesteparten av varmen utnyttes i ildstedet fremfor i skorsteinen.



Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette må avhenge av ovnen. Høyre virkningsgrad gir høyere temperatur, til rommet og til pipa. Fordelingen av varme mellom rommet og pipa vil avhenge av hvordan ildstedet er konstruert? Jeg antar en etasjeovn vil vel sørge for mer varme til rommet/ildstedet enn en enkel jernovn.


Helt riktig:) Derfor er nyere ildsteder konstruert slik de er konstruert, for å utnytte max varme i ildstedet og lavere temperatur til pipa.
Signatur
   #10
 228     Oslo     0




At nye rentbrennende ovner gir mindre varme i røke rør er feil. Det produseres mye mere varme i brenn kammer på en rentbrennende, og 20% vil komme ut av røkerør...


Høyere virkningsgrad i ildstedet gir lavere røykgasstemperatur ut i skorsteinen, med sekundærbrenner og konveksjonsplate vil mesteparten av varmen utnyttes i ildstedet fremfor i skorsteinen.



Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette må avhenge av ovnen. Høyre virkningsgrad gir høyere temperatur, til rommet og til pipa. Fordelingen av varme mellom rommet og pipa vil avhenge av hvordan ildstedet er konstruert? Jeg antar en etasjeovn vil vel sørge for mer varme til rommet/ildstedet enn en enkel jernovn.


Helt riktig:) Derfor er nyere ildsteder konstruert slik de er konstruert, for å utnytte max varme i ildstedet og lavere temperatur til pipa.


Dette blir bare synsing fra meg, men jeg tror ikke det er noen automatikk i at en rentbrennende ovn gir forholdsmessig mer varme til rommet enn til pipa, i hvert fall ikke i betydelig grad. Så vidt jeg forstår sørger en rentbrennende ovn for at røykgasser som ikke ville blir forbrent faktisk blir forbrent. Med andre ord, det er ikke mer varme som går opp i pipa med en gammel ovn enn en rentbrennende ovn, men mer røyk og partikler som kunne blitt gjort om til varme. Den rentbrennende ovnen forbrenner mer og gir høyere temperatur, men jeg tror ikke de enkle ovnene forandrer fordelingen mellom ovn og pipe i særlig grad. Det blir høyere temperatur i ovn og pipe.

Men som sagt, dette kan jeg egentlig ikke noe om, jeg har bare lest litt rundt og fyrt i ovene.