3,020    12    3  

Gasspeis eller vanlig peis?

 113     0
Hei! 
Vi bygger ny bolig, og ser nå på peisløsning. 
Vi har bergvarmepumpe med vannbåren varme i gulv. Huset er godt isolert - tek 17. 
Tviler på at det blir kaldt. 

Om jeg ikke husker feil, så trenger vi ikke peis eller pipe i huset når vi har bergvarmepumpe. 

MEN vi er nå veldig glad i peiskos, og har alltid fyrt mye hjemme der vi bor nå. Vi har ikke spesielt god tilgang på ved, men har ofte enten kjøpt i store kvanta på pall eller fått fra familie med hytter og mye skog rundt. 

Nå vurderer vi både ved-peis, gasspeis, eller å droppe hele opplegget. 

Først: Har jeg rett i at med bergvarme og gulvvarme så vil vi aldri ha behov for varmen fra peisen? Det er ett rent luksus-prosjekt?

Så: Hva blir ca totalkostnad for peisinnsats med stålpipe i stue i øverste etasje, kontra gasspeis med avtrekk og gass-flasker i teknisk rom i kjeller? Noen med erfaringstall?

Jeg har hørt at gasspeiser også varmer, og at de må kjøres på ganske høy effekt for å være "pene" å se på.  Vi er ikke interessert i gass på komfyren, men gassuttak til grillen kunne være ok. 

På forhånd takk. 

   #1
 765     Bærum     0
Jeg ville godt for vanlig peis med for eksempel en stålpipe avhengig av huset ditt. Med TEK17 bergvarme og varme i alle gulv vil jeg anta at denne kun blir for kosen sin skyld da jeg vil anta at temperaturen er styrt i hele huset.

Det finnes i dag flotte peisløsninger som du kan se på, til og med utgaver som er isolerte slik at de ikke avgir noen særlig varme. For meg er peiskos= peis med ved, men dette er smaksak. Jeg er også ikke så glad i å ha gass inne i huset av flere årsaker, gir jo et ekstra risikomoment selv om det selvfølgelig er ganske trygt om det gjøres riktig.

Ved får du også alltid tak enkelt og greit omtrent uansett hvor du bor, byggmax selger jo til og med ved i vinterhalvåret og når det kun er til peiskos med ny moderne peis er det ikke mange kubbene som skal til.
   #2
 25,159     Akershus     1
Med fyringsanlegg bør du også vurdere nødfyring. Jeg ville valgt ved om dette er eneste ildsted.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 113     0
Jo - hva gjør vi om strømmen gå?
Men er dette ett reelt problem? Jeg kan ikke huske sist vi hadde mer en 3 timer strømstans i Kristiansand.
  (trådstarter)
   #5
 113     0
Her ser det ut til at strømmen selv i Agder, kan være ute både i 4 d og en uke:

https://www.nrk.no/sorlandet/uten-strom-i-fire-dager-1.13873577

Selv i New York var strømmen borte i flere dager.


Jo, men det er litt forskjell mellom sentrale områder ved kysten og skogene i Marnadal!

Familie har hytte oppi der, og det er ingen tvil om at man må ha vedfyring i slike strøk.
   #6
 1,674     0
Bor sentralt på Østlandet, noen mil nord for Oslo, her har det i siste tiden vært strømbrudd på alle sider av oss, noen kortere noen lengre, også noen timer i tettstedet her, vi har vært heldige så lenge.
Bør ikke stole på at strømmen holder, og det blir antakelig ikke bedre men verre fremover, både vinden og snøen kan ta det.
Det er reelt problemstilling, vedovn i en eller annen form er god sikring, velge noe som klarer å holde vannledninger og rom som bør være oppvarmet i det minste frostfritt. Og da bør dere ha en pipe også.
All moderne oppvarming er avhengig av strøm, pelletsovner også.
Lurt å ha noen flasker vann og litt mat som holder lenge også.
"Dette bør du ha hjemme
Direktoratet har utformet en liste med ti punkter over ting man alltid bør ha i hjemmet:
  • Tørrmat

  • Drikkevann

  • Radio med batterier

  • Lommelykt

  • Stearinlys

  • Fyrstikker

  • Ved

  • Førstehjelpsutstyr

  • Kokeapparat som går på gass eller rødsprit

  • Kontanter"



https://www.tv2.no/a/9005098/
  (trådstarter)
   #7
 113     1
Ok - jeg ser at det kan være kjekt med ekte peis i en nødssituasjon.

Har også inntrykk av at gasspeis er minst like dyrt å sette opp som en vanlig peis, så da heller vi mot det.

Så får vi vurdere om vi setter inn peis med en gang, eller om vi gjør klart med gjennomgang i taket, og utsetter den utgiften noen år.

Mvh
Armas

   #9
 3,595     1
Jo, men det er litt forskjell mellom sentrale områder ved kysten og skogene i Marnadal!

Da jeg ble huseier i 1985 "midt i Trondheim" var det de første årene så mange strømutfall at vi alltid hadde lommelykter og stearinlys tilgjengelig. Bruddene varte aldri i dager, men det kunne være flere timer. Det ble mer stabilt, og fra rundt 1990 hadde vi en periode på rundt 20 år der jeg ikke opplevde så mye som ett eneste strømbrudd. Hvis det i det hele tatt forekom, var det mens jeg var på jobb eller sov, uten at jeg merket noe da jeg kom hjem / våknet.

I 2017 hadde vi tre strømbrudd i mitt område. Fortsatt ikke dager, men to av dem varte i flere timer, og rammet diverse tusen husstander. Strømmen kom tilbake i noen del-områder først, i andre områder senere. Det var mens jeg var på jobb, så jeg vet ikke sikkert hvor lenge det var svart akkurat der jeg bor.

Så selv "i tjukkeste Trondheim" har jeg sluttet å stole på at strømmen alltid vil være der. Hjelpema skriver at "All moderne oppvarming er avhengig av strøm, pelletsovner også" - jeg ville ha gassbluss på kjøkkenet (ved siden av induksjonsplatene) og holdt på å kjøpe en gasstopp som jeg i siste liten oppdaget at var avhengig av lysnettet for å fungere. Ved strømbrudd kunne jeg ikke så mye som å få kokt meg kaffe! Heldigvis fant jeg en annen modell som gir meg to kokebluss som normalt har elektrisk tenning og overvåking, men hvis du er villig til å tenne dem med en gnistlighter vil de funtere også ved strømbrudd.

Det er to grunner til at jeg ikke lenger stoler på strømleveransene: Det ene er det "alle" snakker om, at klimaendringene kan gi uvær som herjer med kraftledningene, snø og fallende trær som river dem ned.

Det andre snakker det mindre om: I "gamle dager" sto det en generator i elva, som sendte strømmen rett ut til lokale kunder. Ingen "utenforliggenede" problemer ville forstyrre leveransene. (Ja, jeg vet det er litt idealisert, men sånn grovt sett...). I dag er hele strømforsyningen vevet sammen i et intrikat nett som må styres og koordineres av utrolig komplekse systemer. Styringslogikken kan inneholde direkte programfeil, og kan (ihvertfall i teorien) være utsatt for hacking.

Det viser seg at selv uten logikkfeil / hacking er nettet så tett sammenvevet at en feil på en trafo i Fossgrenda, i sør-enden av Trondheim, forstyrrer nabo-trafoer, som forstyrrer sine nabo-trafoer osv. helt opp til Trolla, nord-vest for Trondheim. Et helt lokalt problem har følge-feil som mørklegger 27.000 husstander. Dette er et mye mer alvorlig problem enn folk er klar over - at problemer forplanter seg milevidt av gårde.

Heller ikke dette er nytt: For 25-30 år siden opplevde jeg et flere timer langt strømbrudd i Halden (bruddet omfattet stort sett hele Østfold) forårsaket av en kortslutning i en svensk trafostasjon: Følgefeilene slapp over grensa og sparket ut norsk strømforsyning.

Vi kommer til å se mer av slikt. Så jeg vil ha både lys, varme og kokemuligheter så jeg klarer meg ivhertfall i noen få dager uten strøm.