208    11    0  

Hjelp! Jeg har en list på brannmuren!

 5     0
Hei, 

I forbindelse med noe rivingsarbeid av en tidligere vegg har vi nå en list på brannmuren. Er det noen som har tips til hva vi kan gjøre for å gjøre listen ikke-brennbar? For eksempel skjerme den med noe? Eller på peisen flyttes, eller listen fjernes?
Hjelp! Jeg har en list på brannmuren! - image.jpg - Nybegynner132123

   #1
 2 659     Asker     0
Er vel bare å ta av listen, men tenker mer på lengden på brannvegg andre veien. Virker litt kort. Jøtul sier vel 1-1,2m eller noe. Lengde på vegg altså, ikke avstand til vegg.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 5     0
Her er et litt bedre bilde av hvordan det ser ut. Brannmuren på venstre side er innafor (markert), ettersom det er mer enn 400 mm (det peisen krever) til brennbart materiale fra ovnens side. Listen jeg er veldig bekymret for er på høyre side (markert). Vil det se.... ikke så pent ut om den listen fjernes?
Hjelp! Jeg har en list på brannmuren! - 8D344B60-2BA7-4486-862F-B2EBE4F4FE13.jpeg - Nybegynner132123
   #3
 297     0
Lengden/størrelsen på brannmur avgjøres av produktdokumentasjonen på ildstedet. Det er ingen standardlengder på hvor lang eller bred en brannmur skal være.

Ser ildstedet også er montert uten bein, kan jo være verdt og også sjekke opp om det er noe som produsenten sier er greit. Som regel skal ildstedene monteres på egne bein eller egne sokler som er beregnet for å stå rett ned på tregulv. Dette står også i monteringsanvisningen på ildstedet.

Når det gjelder listen så kommer det jo igjen an på hva produktdokumentasjonen på ildstedet sier i forhold til avstand ut til brennbart. Røykrør har forøvrig «standar mål som er minimum 30cm ut til brennbart materiale. Alternativt kan listen fjernes.
  (trådstarter)
   #4
 5     0
Peisen er av type Morsø, og selges uten bein. Er en relativt liten peis, og er montert med en herdet glassplate under. Er det OK? Tidligere eier som har montert ildstedet, så jammen godt vi sjekker opp Smile
   #5
 20 063     Akershus     0
Peisen har en utforming som kanskje tillater nevnte trelist. En må undersøke med fabrikanten.

Ev kan en fjerne list og trolig bord på enden av veggen og pusse i stedet.
Signatur
   #6
 3 678     Akershus     0
Hadde det vært mitt hadde jeg begynt å fyre før jeg gjør noe mer. Det kan fort gå veldig bra, selvom avstanden sikkert ikke er i henhold til noe som helst. Det blir ikke under noen omstendigheter så varmt at denne antenner, men dersom det blir for varmt vil den kunne misfarges.

Denne ovnen er designet så mest mulig av varmen sendes ut forover, ikke ut til sidene.

Er det en mulighet å flytte den litt sideveis?

.Thag
Signatur
   #7
 297     0
Jeg kjenner ikke til Morsø så fasiten står i monteringsanvisningen, men det finnes absolutt ildsteder med lav sokkel så det er godt mulig det er innenfor.

Jeg tror det ikke er noe fare med avstand til brennbart fra ildstedet, men fasiten står som sagt i monteringsanvisningen. Hvor mange cm er det fra røykrøret og til listen? Forøvrig er også sunn fornuft greit og bruke, blir listen misfarget eller unormalt varm bør du gjøre noe med det. Er det ingen tegn til påvirkning så er det en minimal feil og henge seg opp i.

  (trådstarter)
   #8
 5     0
Hei folkens! TUSEN takk for mange gode tilbakemeldinger! Jeg kommer trolig til å kjøpe et lenger røykrør og flytte peisen lenger frem slik at avstanden blir noe større. Vi bruker ikke peisen så ofte, og kommer nok til å følge ganske godt med på eventuelle reaksjoner. Nå er det heldigvis en stund til fyringsesongen starter, og plutselig har vi funnet ut av at brennbart materiale fjernes til fordel for noe pussing Smile
   #9
 297     0
Sjekk monteringsanvisningen før du gjør det, kan absolutt være at avstanden er god nok som den er idag. Eventuell sjekk opp avstanden fra røykrøret.
   #10
 20 063     Akershus     0
Her er en montering https://cdn.shopify.com/s/files/1/1888/1901/files/Monterings-_og_bruksanvisning_4143_NO-compressed.pdf?2337729208950689739

Ser ut til at disse ovnene trenger noe plass. Treverket på høyre side er nok for nær.
En må imidlertid finne monteringsanvisningen for aktuell modell. Skilt kan være bak på ovnen eller inne i sokkel om denne lar seg åpne. Ev leg deg på ryggen og se oppunder bunnen på ovnen, ref Jøtul F373 hvor det sr skikkelig gjemt.
Signatur