19,696
9
2
Hvordan få god fyr i Koksovn
23
0
Hei og god romjul,
Jeg og mine brødre har arvet en leilighet hvor jeg flytter inn i januar. Leiligheten har en klassisk rundovn for koks av denne typen: http://www.gamletrehus.no/img/products/DSC_0047.JPG
Jeg har vært der for å fyre et par ganger, men klarer ikke helt å få ordentlig varme på ovnen. Jeg får jo ovnen til å bli varm, men har lest at en koksovn av denne typen skal brenne i mange timer og bli så varm at hele rommet varmes, og så varmt har det ikke blitt. Dette er litt viktig før jeg flytter inn, da det er svært kaldt uten ovnen på.
Jeg har gått til innskaffelse av ved, koks og tennbriketter.
Jeg har lest veiledningen for fyring på www.koks.no, men jeg klarer allikevel ikke å få det til å fungere helt optimalt.
Jeg har brukt følgende fremgangsmåte:
- lagt to halve vedkubber i bunn, og fått fyr på de ved hjelp av tennbriketter. Dette gjøres høy lufting.
- Når det brenner godt slenger jeg oppi rundt 10 kokskuler slik at dette legger seg over vedkubbene som brenner.
- Etter hvert som de begynner å brenne fortsetter jeg å slenge oppi en 4-5 kuler hvert kvarter til jeg har ca. 20 kokskuler i rundovnen.
- Når veden er brent opp og det gløder rødt og godt i kokskulene reduserer jeg lufttilførselen.
- Ovnen er varm i en times tid, men så dør den ut. Noen kokskuler er da helt grå og nesten borte, men noen fortsatt er sorte og tilsynelatende uberørt.
Så her kommer mine spørsmål:
1. Noen som ser noen feil eller forbedringspotensialer med måten jeg gjør dette på?
2. Menes vanlig ved når de skriver "opptenningsved"? Hva annet enn ved kan jeg bruke til å få igang fyring? Virker litt unødvendig å ha både ved og koks liggende.
3. Bruker jeg alt for lite koks om gangen?
4. Skal jeg på et eller annet tidspunkt stenge all lufttilførsel helt?
5. Den har to luftventiler tilsvarende modellen på bildet over, men jeg er usikker på hvordan disse to fungerer? Jeg forstår at det å åpne helt tilfører mye luft, men fungerer disse to ventilene helt likt?
Håper noen her har tid og lyst til å hjelpe til litt. Vanskelig å finne god info om koks på nettet.
God jul!
Fredrik
Jeg og mine brødre har arvet en leilighet hvor jeg flytter inn i januar. Leiligheten har en klassisk rundovn for koks av denne typen: http://www.gamletrehus.no/img/products/DSC_0047.JPG
Jeg har vært der for å fyre et par ganger, men klarer ikke helt å få ordentlig varme på ovnen. Jeg får jo ovnen til å bli varm, men har lest at en koksovn av denne typen skal brenne i mange timer og bli så varm at hele rommet varmes, og så varmt har det ikke blitt. Dette er litt viktig før jeg flytter inn, da det er svært kaldt uten ovnen på.
Jeg har gått til innskaffelse av ved, koks og tennbriketter.
Jeg har lest veiledningen for fyring på www.koks.no, men jeg klarer allikevel ikke å få det til å fungere helt optimalt.
Jeg har brukt følgende fremgangsmåte:
- lagt to halve vedkubber i bunn, og fått fyr på de ved hjelp av tennbriketter. Dette gjøres høy lufting.
- Når det brenner godt slenger jeg oppi rundt 10 kokskuler slik at dette legger seg over vedkubbene som brenner.
- Etter hvert som de begynner å brenne fortsetter jeg å slenge oppi en 4-5 kuler hvert kvarter til jeg har ca. 20 kokskuler i rundovnen.
- Når veden er brent opp og det gløder rødt og godt i kokskulene reduserer jeg lufttilførselen.
- Ovnen er varm i en times tid, men så dør den ut. Noen kokskuler er da helt grå og nesten borte, men noen fortsatt er sorte og tilsynelatende uberørt.
Så her kommer mine spørsmål:
1. Noen som ser noen feil eller forbedringspotensialer med måten jeg gjør dette på?
2. Menes vanlig ved når de skriver "opptenningsved"? Hva annet enn ved kan jeg bruke til å få igang fyring? Virker litt unødvendig å ha både ved og koks liggende.
3. Bruker jeg alt for lite koks om gangen?
4. Skal jeg på et eller annet tidspunkt stenge all lufttilførsel helt?
5. Den har to luftventiler tilsvarende modellen på bildet over, men jeg er usikker på hvordan disse to fungerer? Jeg forstår at det å åpne helt tilfører mye luft, men fungerer disse to ventilene helt likt?
Håper noen her har tid og lyst til å hjelpe til litt. Vanskelig å finne god info om koks på nettet.
God jul!
Fredrik
I en koksovn er trikset å fyre opp med opptenningsved først. Det vil si småkløyvde vedskier. Fyr opp med dette og briketter først. Lag et skikkelig bål med småved og briketter og la det ta skikkelig fyr og brenne kraftig med full trekk. Etter at det er skikkelig fyr i bålet (og jeg mener kraftig fyr med gode glør), kan du begynne å fylle på litt om litt med koks. Etter hvert som koksen begynner å gløde så legg inn på mer. For at koksen skal brenne må det være nok slik at kulene ligger samlet inntil hverandre. Og husk at koksen trenger konstant lufttilførsel, så aldri kutt trekken helt. Jeg tror heller den trenger mere trekk enn ved.
Jeg har brukt koksovnen mye tidligere, men aldri med koks eller køl.
Er ikke koks blitt fryktelig dyrt nå for tiden???
Vel, jeg bruker ved, og når jeg drar på skikkelig med åpne sluser så blir midtpartiet rødglødende. Da må jeg bøtte på med mer ved hvert halvtime, minst.
Skal du ha futt i en slik ovn må du legge vekk alt annet og konsentrere deg om fyringen. Desto mer veden er oppkløvd, desto bedre/fortere brenner det pga stor overflate.
Siden den spiser mye luft når slusene er åpne, drar den selvsagt inn masse kald luft i stua slik at du må fyre enda mer osv...
Den andre vedovnen min derimot kan brenne i timesvis uten etterfylling.
Imidlertid:
- Når vi fyrte kun med ved, så var det til-luft i øvre dør/overtrekk. En må selvfølgelig ha endel åpning.
- Når vi brente med koks, så var den en stor ildrød haug nederst i ovnen. Trekk gjennom nedre dør/undertrekk. Ovnene ble etterfylt når den var ca 1/3 nedbrent og da helt opp til påfyllingsdøra. Det hos oss ristet ned før påfylling ved at sotrista var rund og dreibar. En slik påfylling hold til neste morgen. Vi hadde dører foran brennkammeret. Hendte at vi åpnet og stakk inn et flatjern for å rote litt i haugen, særlig på morgenen.
Med sveiv som man satte inn i fronten for å dreie på rista.
Ga voldsomt god varme, men koksen støvet og var noe griseri!
Det var veldig viktig med undertrekk. Koksen MÅ ligge på rist, og ikke i bunnen av ovnen.
Du nevner ikke rist i det hele tatt - den mangler ikke i ovnen din da?
Dette er nok feilen min. Når jeg slipper ned kokskuler fra luken har jeg liten kontroll over hvor de lander, og de har landet veldig spredt. Så det at de skal ligge ved siden av hverandre gjør nok at jeg må øke mengden betraktelig.
Jeg bruker den koksen jeg fant liggende, men tror det er snakk om rundt 10 kr/kg. Hvert fall i Oslo-området. Har kun funnet et utsalg.
...og dette bekrefter nok at mengden må være ganske stor.
Jeg har rist, men den er ikke dreibar.
Er undertrekk det samme som den nederste slusen? Har lest at dette er sekundærtilførsel av luft som brukes når primærtilførselen av luft ikke holder?
Jeg har også en rist, men den er ikke dreibar så vidt jeg kan skimte. Jeg håper dog det skal gå bra om jeg gjør som KjellG sier og roter litt rundt med et flatjern.
Det høres ut som noe jeg trenger da. Takk for tipset.
[hr]
Jeg har også lest at koksen bør være litt fuktig. Noen som har noen erfaring med dette?
Har tenkt å lage en egen tråd om dette, men til slutt vil jeg spørre om noen har en idé om hva det vil koste å bytte ut koksovnen med en tradisjonell peis? Dvs. rive vekk hele koksovnen og installere en peis. Alt inkludert.
Vi fyrte alltid med luft inn under koksen, men vet ikke om dert er mest riktig.
Som smeden sier: Fyr opp ett bra bål i ovnen.Når dette brenner bra kjør på en god slump koks. Når denne gløder kan du fylle på ganske mye koks. Her kan trekken strupes.
Koks fyres med undertrekk og kan om ønskelig strupes ganske mye.
Disse ovnene ble ofte brukt til rundfyring. Fylt opp om kvelden og med liten trekk så varmet de helt til morgenen.
Pass på å renske rista i bunn for slagg av og til, sånn at lufta kommer opp til bålet.
Koksfyring gir høy temp. så se etter at steinen i ovnen er ok.
...sa brura.