32,832    10    14  

Hvordan se forskjell på Jøtul F3 rentbrennede og ikke rentbrennede.

 1     4
Er det noen her som vet hva man skal se etter for å finne ut om en Jøtul F3 modell er rentbrennede?

   #1
 5,336     Tromsø     4
Hvis det er en F3 er den reintbrennende, mens Jøtul modell 3 ikke var det.

Forskjellen synes på luftinntaket under glasset er en oval som man ikke kan stenge er det en F3, hvis det er en rund dreibar "BMW-logo" som kan stenges er det en gammel ikke reintbrennende 3-er.

Man kan sannsynligvis også se forskjell på bakplata inni ovnen, F3 har huller der det kommer ut luft og som det oppstår stikkflammer ved når det fyres godt.

Signatur
   #2
 620     Hordaland     1
På min F3 kan ovalen under glasset stenges/reguleres. Det kan være nyttig når en har lang pipe med god trekk. Denne ovnen er fra ca slutten av 90-tallet, mulig de har tatt vekk stengemuligheten på senere modeller...

Jeg tror det var ca midt på 90-tallet at disse ovnene begynte å få sekundærforbrenning, og i en periode ble også gammel og ny modell solgt paralelt. Jeg mener å huske at Jøtul 3 først fikk påmontert en katalysator på baksiden, med et spjeld for bypass som måtte åpnes ved opptenning. Denne løsningen ble antakelig for dyr og krevde for mye av brukeren...
   #3
 5,336     Tromsø     1

På min F3 kan ovalen under glasset stenges/reguleres.


Du har rett, vår også. En knøttliten tapp man kan regulere litt på, men den bruker jeg sjelden og hadde glemt den. Men den stenger ikke helt sånn som propellventilen på eldre modeller kunne. I tillegg er det en litt større skyvetapp oppe til høyre.
Signatur
   #4
 5,336     Tromsø     1
Siden det tydeligvis er flere varianter en Jøtul modell 3 og F3 enn jeg visste, spør jeg heller enn å svare:

Er det forskjell på innvendig mål på ovnsrommene og på askeløsning?

Vi har en F3 fra år 2000, den er veldig grunn i ovnsrommet. Antar at dobbel bakvegg med luftsirkulasjon og dyser bidrar til at man må legge 30 cm ved på tvers og ikke kan legge den rett inn som man kan i Jøtul F220 som vi ha ri etasjen under. Katalysator baki der må også ha tatt plass. Det er dermed grunn til å tro at den originale ikke reintbrenennede 3 har hatt dypere ovnsrom?
Vår har askeskuff i en kasse med riller som ser litt ettermontert ut. Man må lavt ned for å se kassen, men når man sitter på gulvet framfor ovnen ser den ut som et fremmedelement. Har den alltid vært der, eller er det noe som har kommet etter at den ble ombygd til reintbrennende?
Signatur
   #5
 620     Hordaland     0
Jeg tror de utvendige målene er identiske for 3 og F3. Innvendig er nok forskjellen at himlingen som sekundærluften kommer inn gjennom bygger en del ned, slik at det blir "lavere under taket" i F3. Det er nok derfor F3 har askeskuff under, noe jeg mener Jøtul 3 ikke hadde. Askeskuffen kompenserer for den lave takhøyden ved at asken ramler ned etter hvert slik at den ikke bygger seg opp i ovnen. Dybde og bredde i brennkammeret tror jeg ikke er vesentlig endret på F3 sammenlignet med Jøtul 3. Det fantes imidlertid en storebror til Jøtul 3, som het Jøtul 8. Denne gikk ut av produksjon da det ble krav til "rentbrenning". Det finnes en som heter F400 i dag, som har omtrent samme størrelse som Jøtul 8 hadde.
   #6
 349     Vestlandet     1

Det er nok derfor F3 har askeskuff under, noe jeg mener Jøtul 3 ikke hadde.


Jeg har også tenkt på den eksterne askeskuffen på F3 som et kjennetegn som skiller den fra 3.
Her er f.eks. en nederlandsk Jøtul 3 som har lik regulering av primær og sekundærlufting som F3, men uten underliggende askeskuff.

   #7
 620     Hordaland     1
Sekundærluften kan ikke reguleres. Den kommer inn på baksiden gjennom en konstant åpning, og tas inn gjennom hullene i "takplaten". De to reguleringene i front er begge primærluft, kalles gjerne "topptrekk" og "bunntrekk". Poenget med topptrekken er at luft skal sive ned langs innsiden av glasset, for å motvirke sot på glasset. Min erfaring er imidlertid at det brenner best når bålet alltid får litt luft fra bunntrekken. Når jeg struper luften reduserer jeg alltid oppe, bunntrekken står som regel åpen.

Kan det være at det ikke er krav til "rentbrenning" i Europa, at de selger en utgave uten askeskuff og sekundærluft til dette markedet? Eller er det omvendt, at kravet der faktisk er strengere, slik at ovnen på bildet har en katalysator på baksiden?

   #8
 5,336     Tromsø     0

Her er f.eks. en nederlandsk Jøtul 3 som har lik regulering av primær og sekundærlufting som F3, men uten underliggende askeskuff.




Sammenlign med dette bildet fra en norsk leverandør, så mistenker jeg at det er litt amatørmessig photoshopping som er forskjellen.

Signatur
   #9
 206     Østafjells     0
Ovner solgt etter juli 1997 skal være rentbrennende,
og før 97 hadde ikke Jøtul F i modellserien sin.
Er på litt tynn is her men mener bestemt at Jøtul 3 og 8 hadde stor trekkventil på døra før de ble rentbrennende.
De er også lett å se forskjell på "innmaten"
Den som ikke er rentbrennende har har bare ett tynt enkelt hvelv over brennplatene.
Signatur
   #10
 349     Vestlandet     1

Kan det være at det ikke er krav til "rentbrenning" i Europa, at de selger en utgave uten askeskuff og sekundærluft til dette markedet? Eller er det omvendt, at kravet der faktisk er strengere, slik at ovnen på bildet har en katalysator på baksiden?


Katalysatorversjonen later til å være ute av sortimentet.  Det ser også ut som om alle de eksisterende versjonene har fått  F-betegnelse:
Jøtul F3:  Dette er den rentbrennende som selges i Norge med underliggende askeskuff.
Jøtul F3 TD:  "TD" for "top draft" - som vist på bildet over.
Jøtul MF 3:  "MF" som i "multi fuel" - populær i bl.a. Storbritannia der den bl.a også fyres med gass og koks.  Som F3 TD men med askeskuff under.  Denne er imidlertid ikke lik F3, siden den har reguleringsspjeld for primærluft på askeskuffen. "Secondary air via the control at the top of the stove". 

Askeskuffen later til å være kjennetegnet på den rentbrennende F3.