384    7    0  

Innebygd peis - riktig montert og tips?

 144     0
Hei, vi har et hus hvor tidligere eier har montert innebygd peis. Jeg tror den er montert ved siden av eksisterende pipe og resten er kledd igjen med plater fra gulv til tak (brannmursplater/gips?). I platene er det ventil nede ved gulvet og oppe mot taket. Det hele ser ganske massivt ut og tar seg godt ut (grunnflate 200x 60 cm, hvorav pipa utgjør 60 cm av bredden), og selve peisen er av meget god kvalitet. Bygget for ca. 15 år siden. 

Det er tre ting jeg lurer på:

1. Når jeg ser inn i ventilen nede ved gulvet ser jeg at det er masse muselort der inne, det ser ut til å være glipper i tømmerkassen og mest sannsynlig kan mus komme fra kjelleren. Jeg vurderer å montere en liten "dør/luke" på siden av den oppbygde veggen til peisen som jeg kan krype inn i for å gjøre reint og tette sprekker (f.eks kottdør Timbersan 54x80 cm). Jeg tror det skal være greit siden "rommet" inni er såpass stort at jeg fint kan stå oppreist og snu på meg. Denne lille døren/luken vil være vendt mot deler av rommet som ikke synes noe særlig og vil egentlig bli skjult mer eller mindre av skap/hylle. Høres det ut som en god plan?

2. Jeg ser at den innebygde peisen er kledd utenpå med glavamatter (formet ved hjelp av hønsenetting) uten annen beskyttelse, se bilde. Skal det være slik? Siden det ved oppvarming vil bli en det gjennomstrømning av luft inn ved gulv og ut i oppholdsrom tenkte jeg kanskje at noe glava-fiber/støv vil virvles opp og føres ut i oppholdsrom? 

3. Er det forskriftmessing gjort? Hva slags varmebeskyttelse er vanlig å bruke? Jeg regner med at platene i den oppbygde delen er gips (godkjent for varme), men veggen i selve rommet er tømmer, hvorav peisinnsatsen er omgitt av glava (holdt på plass med hønsenetting) for å beskytte mot varme, se bilde. Ser ikke ut som det er så stor avstand mellom glava og tømmervegg. Burde det ikke vært en plate mellom peisinnsatsen og tømmerveggen?

Bildet er tatt fra ventilasjonsluken som sitter opp mot taket, dvs at det er tatt skrått nedover og vi ser øvre del av peisinnsatsen:
Innebygd peis - riktig montert og tips? - Peis.JPG - Ronald

   #1
 12     0
Dette ser da riktig så bra ut, det er viktig at man kontakter en feier, slik at man forholder seg til alle forskrifter.
Syns virkelig du har gjort en god jobb, hvordan ble slutt resultatet? Jeg er meget nysgjerrig. Skal selv ha en innebygget biopeis, og ser alltid etter god inspirasjon.
HSt
   #2
 26 513     Lillestrøm kommune     0
Jeg tror dette er langt fra godkjent, når ble det lov å hoppe over brannmur og lage sin egen isolasjon rundt en ovn i stedet ?

Nå er det heldigvis ikke Glava som ville smeltet, men alikevel.  Bjørn Dæhli hadde brann på hytte etter at entreprenør hadde lagd sine egne regler om hva som er lov, dette er litt i samme gate tror jeg.
TSt
   #3
 7 656     0
Går røykrøret videre ned på innebygget ovn her ? Dette ser absolutt ikke bra ut. Inne i en innebygging må alt være "brannmur" her er det bare røykrøret som er forsøkt dekt til med steinull. Etter beskrivelsen så er det brannmurplater i innbyggingen og det er jo godkjent dette må være kontinuerlig flate rundt hele og en kan jo absolutt ikke ha treskjelett bak dette inne i innbyggingen.
  (trådstarter)
   #4
 144     0
Hei, jeg har ikke vært logget på en stund og innlegget er gammelt, men fortsatt aktuelt. Røret er toppen av en innebygget peis som er dekket av steinull. Kassens om omslutter "peisen" er i gips, mens vegg bak er i tømmer.
TSt
   #5
 7 656     0
Jeg er svært tvilende til om dette er en godkjent montering.  Tømmervegg inni her er vel kanskje noe av det aller verste en kan ha også.  Må iallefall få en temp sensor her slik at en ser hva som en har som temp her men stråle varme kan være vanskelig å fange opp hvis det skulle være noe av dette. 
   #6
 1 449     0
Spørre feieren, da får du alt riktig. Og da fungerer forsikringen også.
Trenger neppe peisen nå for tiden heller Smile
  (trådstarter)
   #7
 144     0
Spørre feieren, da får du alt riktig. Og da fungerer forsikringen også.
Trenger neppe peisen nå for tiden heller Smile

Ja, skal sjekke opp med brannvesen/feier. Det er ennå noen måneder igjen før vinteren kommer;)