255    8    0  

Jøtul peis - erstatte?

 33     Oslo     0
Hei, vi har overtatt ett rekkehus fra 50-tallet. Denne Jøtul peisen, er det noe vi burde la være å bytte ut? Vet ikke om den kan brukes eller om den varmer godt. Noen som kjenner til slike peiser?
Jøtul peis - erstatte? - Svaneveien Jøtul peis.jpg - cookie

   #1
 199     0
Jøtul 806 kamin. Til bruk for koks/ved, du vil få mye mer effekt ut av en ny rentbrennende ovn. Men om du MÅ bytte den? Nei det må du ikke, så lenge den er hel og fin kan du fint bruke den. Når det er sagt så er den absolutt moden for utskiftning.
HSt
   #2
 25 001     Lillestrøm kommune     0
Fyrer du med ikke for lang og grov ved så fikk vi mye varme ut av en slik ovn. Men det er sikkert korrekt at en ny rentbrennende er mer effektiv. Men trenger du kun litt ekstra varme de 10 kaldeste dagene på vinteren så gjør den det.
   #3
 1 380     0
Vi har en, i litt annen ramme, varmer godt, ville ikke byttet om du ikke skal bruke den fast, men bare de kaldeste dagene.
Du kan åpne risten øverst, da kommer varmen ut i rommet.
Du kan jo løfte av toppen så du ser hvordan den ser ut der.
   #5
 2 720     0
Du kan jo løfte av toppen så du ser hvordan den ser ut der.

Skulle ikke forbause meg om du fant ei kokeplate der.

I tidlig barndom bodde jeg i en leilighet fra 1960, med en koksovn av et litt mindre fornemt slag enn dette - mindre, og med glasert keramikk innkapsling og topp. Løftet du av toppen, kom du til kokeplata. Jeg hørte om folk i disse blokkene som kokte potetene på koksovnen; vi gjorde det ikke. (Vi hadde luksuriøse 1,5 kW å ta av før overforbruks-måleren slo inn - de fleste hadde bare 1 kW, og kunne ikke bruke to el-kokeplater samtidig uten at det ble fryktelig dyrt.)
   #6
 5 328     Tromsø     0
Litt på siden av hva tråden handler om: Det ser ut til å være Biri-tapet på veggen. Og den ser fin ut. Den er verdifull og holdbar, verdt å ta vare på. Jeg har vokst opp med en sånn, den ble sannsynligvis montert da huset var nytt i 1962, og den er like fin i dag 57 år seinere.

Samme tapet skal visstnok være brukt bl.a. på Slottet, Oslo Rådhus og i FN-bygget i New York. Den produseres fortsatt, mener jeg husker nypris fra ca 1200 kr/kvm og for et par-tre år siden, mens det finnes også brukt Biri-tapet på Finn, hvor 500 kr/kvm er ganske vanlig pris.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 33     Oslo     0
Det var ikke noen kokeplate nedi ovnen, og vi har nok bestemt oss for å ta den vekk.

Tapeten må dessverre vekk. Ikke helt vår stil, og vi må åpne veggene uansett.