27,774    13    3  

Kakkelovn: Noen som vil dele erfaringer?

 141     1
Er det noen som har kakkelovn her, og som vil skrive litt om sine erfaringer? Spesielt lurer jeg litt på ulike leverandører og sånt. Mener at jeg har hørt at det er noen som leverer dårlig vare. Har litt lyst på denne: (Siri fra Cronspisen)
http://www.varmefag.no/?itemID=3401

Jeg lurer også på i hvilken grad man trenger tilleggsoppvarming. I vårt tilfelle blir det snakk om en kakkelovn stående i ei stue på ca 36 m2. Rommet ved siden av blir ei spisestue på ca 14 m2, og innenfor der igjen ligger et kjøkken på 18m2. På kjøkkenet skal vi ha oppvarming med gammeldags vedkomfyr. (Skal ha vanlig elektrisk komfyr til å koke på, altså!) I tillegg blir det noe elektrisk grunnvarme. (Panelovner/frittstående ovner) Det skal ikke være varmekabler eller vannbåren varme i gulvene. Spisestua håper vi får nok varme fra kjøkken og stue, men det vil være mulig å installere vedovn der fra ett av de to pipeløpene.
(For dere som lurer: vi får tilgang på egen, gratis ved, og ja, vi LIKER vedfyring!)

Kakkelovnen er jo "treg" og gir ikke umiddelbart varme til rommet. Er det nødvendig å ha en vanlig liten vedovn i tillegg til kakkelovnen på stua?
Det heter seg jo at en skal fyre i kakkelovnen et par timer om morgenen og et par timer om kvelden. Men hvem er det som står opp grytidlig for å rekke å fyre i kakkelovnen før man stikker på jobb?

Hvordan funker egentlig dette i et moderne liv?

Takknemlig for alle synspunkter.

  (trådstarter)
   #2
 141     0
En kakkelovn er en flisekledt murt ovn (behøver egentlig ikke være flisekledt). Flisene kalles kakler. Innmaten er murt med varmelagrende stein som f.eks. olivin eller teglstein, og det er laget mange meter (5-8 meter) med ganger som røyken må passere gjennom før den når pipa. Dermed blir det minimalt med skadelige stoffer i røyken og virkningsgraden blir veldig god. Helt opptil 85%. Ovnen brenner heller ikke støv, og gir godt inneklima. Hvis du fyrer to timer morgen og to timer kveld skal ovnen visstnok kunne avgi varme hele døgnet. Jeg har hørt om folk med 100 m2 leilighet som kun bruker en kakkelovn til oppvarming.
Kakkelovnen ble funnet opp i Sverige på midten av 1700-tallet, og hensikten var å avhjelpe datidens energikrise.

Når det gjelder prisen er det et kostbart ildsted, og særlig monteringen koster mye. Man KAN jo gjøre det selv, men det aner meg at dette helst er spesialistarbeid. Men jeg tror ikke kakkelovnen blir spesielt mye dyrere enn en murt designpeisovn i høy prisklasse, hvis man skal ha fagfolk til å mure den opp.
Og sammenliknet med den nevnte designpeisovnen bruker den en brøkdel så mye brensel. Men konkrete tall for fyringsøkonomien har jeg ikke.
En kakkelovn tar ikke spesielt mye gulvplass, fordi den bygger mest i høyden. Det er vanlig at den går omtrent opp til taket.  Så den gir definitivt nok varme til å forsvare sin plass! Pluss at den er utrolig dekorativ og stilskapende.
De fås som runde og "flate" modeller, og begge typer kan tilpasses rettvegg eller hjørne.

Jeg er "forelsket" i kakkelovnen som prinsipp og dens utseende, men kjenner ingen som har konkrete erfaringer. Håper å komme i kontakt med noen gjennom dette forumet.
   #3
 5,112     Troms     0
Det hørtes jo bra ut. Men er kanskje ikke så mange som har slike ovner lengre. Det krever jo plass da og det har visst ikke folk nok av, ihvertfall ikke vi. :'(
Signatur
   #5
 365     trondheim     0
Vi har 1800 kg kakkelovn i stua:) Bilder, link til leverandør etc her: http://nr14.wordpress.com/2012/01/23/kakkelovn/

En ovn å bli glad i rett og slett. Vi bruker den som hovedoppvarming og så lenge gradestokken viser minusgrader så fyres det med ett ilegg morgen og ett om ettermiddag/kveld. Rundt null grader så holder det å fyre en gang i døgnet og ovnen holder seg lunken til neste dag.

Som tillegg har vi selvregulerende varmekabler under parkett.

Kakkelovnen er en av de beste tingene med huset. Om det lønner seg økonomisk kommer vel an på pris på ved etc.

Når det gjelder fyring så er det viktig å fyre skikkelig med et ilegg.....la det brenne ut og stenge røykkanalen ut i pipa når det ikke er mer glør. Litt viktig å være hjemme når det akkurat brenner ut for å få full effekt av varmen i etterkant.

Vi hadde murere fra firmaet vi kjøpte ovnen til å mure den opp. Masse tilpasninger og håndtverk som må til for at alt skal bli bra så vi hadde aldri i verden gitt oss i kast med dette selv. Utmerket service hos firmaet vi brukte.
   #6
 16     Sørlandet     1
Har en Siri 902, som jeg prøver å finne ut hvordan det passer å bruke i vårt hus.

Noen andre som har tips å komme med med hensyn til bruk av trekkspjeldet nederst på døren i fyringens faser?

Når kan man tidligst tette spjeldet, må alt av glør være utbrent, kan man evt lukke det halvt mens de siste gløra brenner ut?

Hjelper det å lukke messingdørene, når man skal holde på varmen?
   #7
 262     1
En kakkelovn er laget for å varme opp et areal på intil100m2, litt avhengig av isolasjonsgraden i huset. Cronspisen/Contura kakkelovner har en maxeffekt på ca 4 kw, ovnen er varm i intil 24 timer etter oppfyring av ca 6 kg ved, ofte fordel på to ilegge etterhverandre. Dersom du klarer å fyre opp ovnen minimum hevr 12 time, vil den aldri bli kald, og du vil kunne holde en jevn og behaglig romstemperatur.
For å hjelpe på tregheten mtp varmeavgivelse og kald ovn, har cronspisen laget en vifte, spm blåser luft inn rundt konveksjonskassetten, denne varmes raskt opp og avgis direkte til rommet via rillene over døren. Desverre kan ikke Siri utstyres med den viften.
Personlig så har vi ca 8 års erfaring med kakkelovn i vår butikk, denne brukes hver dag igjennom hele sesongen, og holder en jevn temperatur i vår butikk.
Cronspisen/Contura som lager Siri og flere modeller selges i alle Varmefag-butikker i Norge. Cronspisen/Contura eies av svenske NIBE som er blitt en av europas største ovnsprodusenter. Vår erfaring med de er utelukkende gode.

Lykke til
Varmefag Mannen
Signatur

   #8
 16     Sørlandet     0
Høres ut som dere skulle ha de beste forutsetninger til å gi noen fyringstips.

Skal jeg fyre min Siri med mye ilegg og fullt bål, eller er det tiden med godt med glør og etterfylle med en og en kubbe, slik at det er tiden glør som er viktigst?

Ca hvor mange liter er 6 kg tørr bjørkeved?

Skal man fyre Siri med full trekk på lufteslissen hele tiden?
Det er ganske stor glippe rundt døren, ca 0,5 cm, så trekk blir det uansett.
Jeg synes det er best å fyre uten den smidde uttagbare gnistfangeren som står ytterst i brennkammeret. Synspunkter på det?

Finnes det noe nettsted kun for kakkelovn der man kan få flere tips?
   #9
 16     Sørlandet     0
Er det ingen her inne som har noen gode tips på fyring av kakkelovn?

Stusselig at ikke Varmefagmannen som skryter på seg å være fagmann ikke kan gi et utdypende svar.
   #10
 365     trondheim     0
Litt annen type kakkelovn men prinsippet vil vel være det samme. Når vi fyrer 1 gang i døgnet så bruker vi god trekk ved oppfyring. Legger nesten helt fullt i brennkammerent med stående bjørkeved. Når det brenner godt så stenges den ekstra lufttilgangen som vi har mulighet til å regulere. Fortsatt kommer det luft inn ved at askeskuffen nederst er trukket ut en centimeter samt at ovnsdører ikke er helt potte tett.

Ett ekstra ilegg med noen kubber er bare kjekt men da fyller vi brennkammeret bare sånn cirka halvt. Når det er brent ut og ingen glør i brennkammeret, så stenges spjeldet i toppen helt. Da er ovnen varmt og god til neste dag.

Hvis det er ekstra kaldt ute så fyrer vi vanligvis 2 ganger i døgnet.

Det er ikke smart å slenge inn på en og en kubbe utover dagen/kvelden for da oppnås ikke full effekt. Fyre opp, brenne ut og stenge.

Link til vår ovn i svar fra meg lenger opp i denne tråden.