1 849    18    2  

Kjøpe og montere gasspeis

 3     0
Har et eldre betonghus som jeg renoverer. Tenkte å montere gasspeis på veggen med luft gjennomføring i veggen. Har planlagt å ha gassflasker i skap utenfor. Har fått pris på peis med montering på mellom 120-130 tusen. Peisen koster mellom 40-50 tusen. Synes totalbeløpet er helt hinsides og forstår ikke hvorfor. Har noen kjennskap til følgende:
  • Er det lov å montere hele opplegget selv?

  • Kan man få feiervesenet til å godkjenne?

  • Har noen erfaring med å kjøpe peis fra utlandet?

  • Har noen erfaring med å kjøpe fra utlandet og få folk fra utlandet til å montere/godkjenne? 
TSt
   #1
 7 680     0
Gassflaske i skap til gasspeis hører ut som en tragisk løsning.  Flaskene koster alt for mye til dette i tillegg er det begrensning på hvor mye du får lov å oppbevare.  Gass i liter har en helt annen pris.  Sammenlikn med pris på autogass.

Vi har hatt fast gassopplegg i hytte og benyttet kobberrør med koblinger og kraner. Men dette var med flaske.  Det var til kokeapparat, kjøl/frys og gasslampe. Montert før solceller ble vanlig så lys har ikke vært benyttet på lang tid.
Følger en hvordan det skal gjøres bør ikke slikt opplegg være noe problem.  
Men ikke sikkert at vanlig regulator gir nok gass til en peis heller.  


   #2
 2 819     0
For noen år siden hadde jeg ikke ubetydelig tro på gass, og da var det enkelt å finne både leverandører av gass til negravet tank, og av tanker for nedgraving. Men før jeg fikk somlet meg til å gjøre noe med det, forsvant det stille vekk...

Jeg spurte et par leverandører om gass til tank, og fikk til svar at du måtte være "industrikunde" for å få avtale om leveranse til tank; privatkunde-tilbudet var lagt ned. Det behøver ikke bety at det gjelder alle leverandører, men det er ihvertfall ikke mye markedsføring av det. Samtidig har faktisk kiloprisen for etterfylling av flasker gått vesentlig ned i forhold til hva den var for 10-12 år siden.

Investeringen i flasker er en pølse i slaktetida hvis du planlegger overgang til vesentlig bruk av propan. Når det aldri ble noe med mine planer var det mye fordi jeg vurderte også komplett gasskomfyr; av ukjente årsaker er de spinndyre her i landet. (Det skyldes neppe små produksjons-serier - det er standard-vare i mange andre land.) Du skal spare mye bjørkeved før en gasspeis har svart seg. Skal du også grave ned en tank i jorda på forskriftsmessig vis, vil det koste minst like mye som gasspeisen. Ei flaske eller tre til en stykkpris rundt en tusenlapp er ikke det som knekker budsjettet.

Jeg endte opp med å (foreløpig) bruke propan kun til første brå-oppvarming når jeg kommer hjem til 13-14 grader i stua. Det fikses med en 4,5 kW stråleovn til 990 kr. Ikke pent, ingen peiskos, kun for det pragmantiske behovet for rask oppvarming. En halvtime senere er peisbålet i god drift til både peiskos og varme, og propanovnen får hvile. Da går det ikke med allverdens med propan, heller.

Du kan ikke fylle huset med gassflasker, nei, men det kan du heller ikke med reservekanner for bensin eller diesel. Vil du argumentere mot fossilbiler, er ikke det noe vesentlig argument. Har du 20 kg gass i skap på ytterveggen og 30 kg i garasjen, da er du sikret godt nok til at du rekker å komme deg til flaskeautomaten så du ikke går tom. (Jeg er så heldig at jeg har nær-gangavstand til nærmeste 24/7-automat i nødsfall - men vil jeg ha hver sjette fylling gratis må jeg komme i butikktiden!)

Men: Var det ikke slik at det er (evt. blir fra nyttår?) begrensinger på nyinstallasjon av gasspeis?
HSt
   #3
 26 531     Lillestrøm kommune     0
Du har vel ikke lov til å ha mer enn 2 11kg flasker?
   #4
 2 819     0
I frittstående garasje kan du ha tre flasker, i tillegg til de to du kan ha i hovedbygningen.

Vil du ha dem i skap på ytterveggen stilles det krav til skapet, men jeg vil tro at det er sikrere å ha det på utsiden (så sant det ikke er på et hushjørne der biler i landeveisfart krasjer inn i huset et par ganger i året Smile).

Forskriftene bruker liter som enhet, ikke kg. To 11 kg i huset og tre 11 kg i garasjen er litt under de liter-grensene som er satt.
HSt
   #5
 26 531     Lillestrøm kommune     1
Ja ser dette, Jeg trodde boenhet grensen på 2 flasker 11kg gjaldt på hele eiendommen, har dette blitt endret nylig ?
   #6
 2 819     0
Det er minst fem år siden jeg skrev det inn i mine private vurderinger av gasspeis. Tror mer enn fem år, også.

(Jeg sjekket ikke opp, før jeg skrev forrige innlegg, om det fortsatt var gjeldende, så jeg var redd for at du skulle fortelle at det ikke lenger var tillatt med 33 kg i garasjen Smile).
HSt
   #7
 26 531     Lillestrøm kommune     1
Ok har vært på kurs en gang og de fokuserte på boenhet mengden antar jeg (2x11kg) uten å avsløre unntakene.

   #8
 2 819     0
Kom over denne artikkelen: https://www.huseierne.no/hus-bolig/tema/oppvarming/peiskos-uten-heteslag/

Her sies det at "En gasspeis er en fast installasjon og kan sikkerhetsmessig ikke sammenlignes med for eksempel en grill. Fastinstallasjonen, som må gjøres av sertifiserte fagfolk, er mye tryggere" (min understreking).

Ellers: Skal det være lovlig å installere gasspeis, i nye eller eksisterende bygg, må den være for bruk av biogass - ikke propan. Du kan på nettet finne et antall diskusjoner om "dekorpeiser", som ikke er for varme, kun til pynt, rammes av forbudet mot fossilt brennstoff, men i følge http://norskvarme.org/gasspeis-er-ulovlig/: "Nå har vi fasiten fra Kommunal- og regionaldepartementet. Gasspeis som bruker fossilt brennstoff er ulovlig, uansett formål."

Til dekor-bruk finnes det peis-videoer, både på DVD. BD og striming. både rene flammebilder og med klebersteins-omramming, og for bruk om 6-8 ukers tid: Med julenisser sittende på peishylla. En skjerm på 32-40 tommer er langt billigere enn en gasspeis, og når du ikke "fyrer i peisen" kan du sikkert få tak i videoer med vakre blomsterenger eller duvende trær. Kanskje tilogmed kysten i storm.

Hvis du vil ha gasspeis: Sjekk opp tilgangen til - og prisen på - biogass i ditt område. Litt synd å bruke 150.000 kr bare for en billedramme på veggen...
HSt
   #9
 26 531     Lillestrøm kommune     0
biogass er vel mye metan så det forklarer vel hvorfor dette da ikke er aktuelt lenger. Metan tåler ikke lav temperatur
TSt
   #10
 7 680     0
Det finnes ingen økonomi heller og varme opp med gass fra 11kg beholdere hvis en har noe annet alternativ.
Billigste en får på markedet er 199 kr pr 11 kg, men normal tilbudspris er 250,- .

Det er 12,9 kW pr kg dvs 141,9 kW i en 11 kg beholder. men rimeligste prisen får en da en pris på 1,4 kr /kW. Da har vi forutsatt 100% effektivitet. En peis vil slippe ut deler av dette med avgasser. En ovn der en forbrenner innneluft vil bidra med mye fuktighet inne og behov for ekstra ventilasjon for tilførsel av mere oksygen.

På en kald dag forbruker et hus ofte også mere energi enn en flaske i døgnet også.