382    9    0  

Konvertere strålingsvarme til konveksjonsvarme?

 38     0
God søndag godtfolk.
Jeg har en rentbrennende ovn med masse glass. Det er pent å se på og det gir masse strålingsvarme.
Oppvarming av lufta derimot, det begynner ikke å ta fart før klebersteisplatene på sidene og oppå begynner å bli varme, sånn at ovnen begynner å avgi konveksjonsvarme. 
For å få mer konveksjonsvarme ut av ovnen raskere, kan det være en ide å plassere et svart skjermbrett foran ovnen? 
Altså sånn at skjermbrettet fanger opp strålingsvarmen og avgir den til lufta som konveksjonsvarme
Eller er skjermbrett bare et varmeskjold som hindrer ovnen I å avgi varme?

   #1
 969     0
tja...
Først: med eller utan skjermbrett, så vert varmen til rommet den same - men det har du sikkert tenkt ut sjølv.
Dinest: Det er ein god del stråling frå steinplatene også.

"Problemet" ditt er vel først og fremst at du har ein stor klump (metall og stein) som må varmast opp før
omnen gjev frå seg varme som monnar.
Du føler sikkert "masse strålingsvarme" - men det kan kome av at varmen er konsentrert og direkte.
Det er ikkje sikkert den samla effekten er så stor som han vert når steinklumpen er varma opp.

Skjermbrettet vil fange opp ein del varme - og avgje den same varmen som stråling og konveksjon.

For at rommet skal kjennast "varmt", må veggane få ein viss temperatur - og det skjer faktisk mest effektivt med
strålevarme.
HSt
   #2
 23 900     Lillestrøm kommune     0
Svar skrevet paralellt med svaret over :
Det vil ikke hjelpe, noen vedovner har mulighet for en vifte som sirkulerer luft. Hovedproblemet ditt er jo at du har en ovn du egentlig ikke ønsket, ovnen er designet for å akumulere varmen og spre den over tid.

Er målet ditt å få mere varme ut fra ovnen raskt så blir det ikke mer ved å redusere strålevarmen (men effektivitet kan gå opp ved å få høyere forbrenning temperatur) Med unntak at jeg har hørt om ovner med vannkappe som kan levere ekstra glass til dør har jeg ikke hørt om noe slikt for vanlige ovner. Og som beskrevet modifisere noe vil trolig gi mindre varme ut i start av fyringssykelen.
   #3
 19 005     Akershus     0
Til Jøtul 373 leveres det stålplater til sideglassene for å redusere strålevarmen. Dette enten av estetiske grunner eller pga avstand til brennbart materiale.
Signatur
HSt
   #4
 23 900     Lillestrøm kommune     0
Men vi er enig om at det øker ikke varmemengden ut fra ovnen ? Det beskytter bare sofa eller TV som ikke liker såmye strålevarme.
   #5
 969     0
Men vi er enig om at det øker ikke varmemengden ut fra ovnen ? Det beskytter bare sofa eller TV som ikke liker såmye strålevarme.


Det høyrest litt rart ut å kjøpe omn med vindauge, og så kjøpe plater for å dekkje til vindauga... - men nokon annan om det....

Nei, det er ikkje sikkert det ikkje endrar varmemengda ut frå omnen.
Set du plater for vindauga, vil mindre varme kome ut den vegen. Då vert gassen og omnen varmare; det kan heve overflatetemperaturen - altså at resten av omnen avgjev litt meir varme; og det kan heve avgass-temperaturen - altså litt meir energi til skorsteinen. Summa summarum: du taper litt.
Om det er så mykje at du merkar det (på temperaturen i stova og/eller lommeboka/vedstabelen) er ei anna sak.

  (trådstarter)
   #6
 38     0
Bare en liten oppdatering.

Jeg ønsker altså å konvertere strålingsvarmen fra vedovnen min
(https://www.peisforum.no/scan/scan-65-4-726)
til konveksjonsvarme, slik at lufta i rommet varmes opp fortere.

For å få til dette er tanken å stoppe strålingsvarmen med et skjermbrett i stål (før strålingsvarmen treffer en kald vegg) og overføre varmen direkte til lufta som kommer i kontakt med metallet.

Her om dagen kom jeg tilfeldigvis over et lite, svart skjermbrett på 70x50 cm (https://www.peisforum.no/tilbehør-peis/skjermbrett/skjermbrett-lav-helmin-679).

Skjermbretter satte jeg opp (på en krakk) foran glassdøra på ovnen for å finne ut om lufta i rommet vil varmes opp av skjermbrettet slik at temperaturen i rommet stiger.

Skjermbrettet ble umiddelbart glovarmt. Lufta som kom i kontakt med metallet ble varm og steg opp.

Skjermbrettet gjør altså ikke at strålingsvarmen fra ovnen bare forsvinner på mystisk vis. Det er heller ikke noe som tyder på at ovnen plutselig begynner å produsere mindre varme fordi jeg setter opp et skjermbrett.

Ovnen avgir akkurat like mye varme enten du har et skjermbrett foran eller ikke. Strålingsvarmen fra ovnen blir imidlertid bråstoppet og absorbert av skjermbrettet, som i sin tur avgir varmen direkte til lufta som kommer i kontakt med det. Hvis ikke ville skjermbrettet raskt ha smeltet.

Temperaturen i rommet (50 kvadratmeter, denne kvelden med utgangstemperatur på 21 grader) begynte fort å stige da jeg satte opp skjermbrettet.

Etter en time måtte jeg ta bort skjermbrettet da temperaturen i rommet passerte 25 grader på vei opp (målt på utvegg).

Dette er ikke noe vitenskapelig bevis på at teorien min stemmer, men erfaringen med skjermbrettet er som ønsket:

Grunnvarmen i rommet (uten fyring) er 19 grader (varmepumpe med peisfunksjon).

Når jeg fyrer opp om morgenen uten skjermbrett foran ovnen, får jeg vanligvis opp temperaturen i rommet til 21 grader i løpet av en time.

Nå setter jeg opp skjermbrettet når jeg fyrer opp om morgenen og temperaturen i rommet stiger til 23 grader i løpet av en halvtime. Pussig nok rimelig uavhengig av utetemperaturen.

Altså: Et skjermbrett foran glassdøra i ovnen konverterer strålingsvarmen fra ovnen til konveksjonsvarme og bidrar til at lufta i rommet varmes opp raskere og mer energieffektivt.

Jeg vil tro dette har med rekkefølgen til elementene som varmes opp:

Uten skjermbrett (strålingsvarme): Ovn-vegg-luft
Med skjermbrett (konveksjonsvarme): Ovn-luft-vegg

Tenkte jeg kunne dele erfaringen, når jeg først tok opp temaet.
   #7
 969     0
novel ....

Skjermbrettet gjør altså ikke at strålingsvarmen fra ovnen bare forsvinner på mystisk vis. Det er heller ikke noe som tyder på at ovnen plutselig begynner å produsere mindre varme fordi jeg setter opp et skjermbrett.

Ovnen avgir akkurat like mye varme enten du har et skjermbrett foran eller ikke. Strålingsvarmen fra ovnen blir imidlertid bråstoppet og absorbert av skjermbrettet, som i sin tur avgir varmen direkte til lufta som kommer i kontakt med det. Hvis ikke ville skjermbrettet raskt ha smeltet.Ja - skjermbrettet varmar opp lufta nær brettet (varmeleiing og konveksjon), og lufta stig opp.
Men når skjermbrettet vert varmt, avgjev det også stråling - til veggar/tak/golv, møblar, folk - og til omnen.

Det kan ikkje stemme at det går fortare å varme opp rommet med skjerm enn utan. Du har - som du seier - ikkje tilført meir energi. (Derimot - som sagt ovanfor - kan det vere litt mindre.)
Men varmefordelinga i rommet vert annleis. Du seier ikkje kor mange termometer (altså målepunkt) du har, men det er vel ikkje så mange(?). Det kan godt hende eit visst område (der termometeret er) når ein høgare temperatur raskare. Det punktet treng ikkje vere representativt for rommet.
Men det kan godt representere godstolen der du helst brukar tida...

   #8
 1     0
Jeg er enig med det meste som er skrevet hittil, men flere synest å glemme en ting, og det er at kommer du inn i et kaldt rom, så er det ikke veggene du primært ønsker å varme opp, det er luften. Så får en heller bære over med at veggene er kalde den første tiden.
I tillegg tenker jeg at om det er veggene som skal varme opp rommet, og ikke omvendt, så vil mer varme ta korteste veien ut av rommet (ovn - stråling til vegg - gjennom panel og isolasjon og ut av rommet).
   #9
 1 637     Sørlandet     0
https://nordpeis.no/Nor/Artikler/Ny-peis-Vi-anbefaler-konveksjon

Noe helt annet enn strålingsvarme. Har hatt begge deler på hytta. Først en vanlig støpejerns jøtul også ble det byttet til en rentbrennende moderne handøl. Riktignok mange år siden og selvfølgelig sammenligner jeg lada og ferrari her. Men den nye ovnen varmet opp hele hytta radkere og det gikk fortsatt ann å sitte i nærheten av ildstedet. I motsetning til den gamle jøtulen som ble glovarm i stua for å få lunk på kjøkkenet. Jeg skylder på konveksjonsprinsippet. Her pga doble stålvegger.