#11
 178     0

Mitt forslag: Spør feiern. Om det er mye styr å få dem på besøk, ta en røys med bilder, send pr epost og forklar.

Det er uansett de som skal gi OK på om fyringsanlegget er godkjent for bruk. Like greit å få deres aksept med en gang. Det er jo de som skal feie, og kommer de i ettertid og ser at det blir vanskelig, kan de finne på å gi bruksforbud, om de er ordentlig vanskelige. Det stilles et antall krav til adkomst og plassering av feieluke, men det gis endel på skjønn i hver kommune. Så er du frampå og involverer dem fra starten, får du goodwill serru.

Minstekrav 300 mm gjelder fra luke til brennbart materiale, stort sett i feielukens plan (opp/ned/sideveis). Men dette kan minskes (i Lecas tilfelle til 80 mm med sotlukestein). Så det tallet har ingenting med adkomst å gjøre. Har for meg at arbeidsmiljøloven også blir lagt til grunn her! Det er jo tross alt feierns arbeidsplass...

Lykke til!


Kravet til fri avstand foran luke er satt for å sikre mulighet for uttak av sot, det vil si at det må være plass til å komme til med sotkasse osv. Derfor er det satt "bør" være 1 m fri avstand.
Signatur

   #12
 576     Hordaland     0
Vi blir selv å ha et kjøleskap som står med siden mot feieluken der avstanden er på 30cm. den ene siden av feieluken er rett mot brandtmur og den andre siden helt åpent. Mureren som driver med godkjenning av ildsted osv mente det skulle gå. Er litt kjedelig når kjøkkenet er ferdig montert at feieren ikke skulle godkjenne det... Får ikke gjort det på noen annen løsning og kjøkkenet er bestillt.
   #13
 178     0
Bør vel gå, dersom det blir for trangt går det jo bare an å flytte på kjøleskapet når man skal inn i luka? Et viktig poeng her er at det står "bør" være 1 meter fri avstand, det som er kravet er at det skal være tilfredsstillende mulighet for uttak av sot. Det kreves derfor avstand, 1 meter er bare et bør.
Signatur
   #14
 25,379     Akershus     0

Minstekrav 300 mm gjelder fra luke til brennbart materiale, stort sett i feielukens plan (opp/ned/sideveis). Men dette kan minskes (i Lecas tilfelle til 80 mm med sotlukestein). Så det tallet har ingenting med adkomst å gjøre. Har for meg at arbeidsmiljøloven også blir lagt til grunn her! Det er jo tross alt feierns arbeidsplass...



Schidel sier at avstanden "kan reduseres ved bruk av sotlukestein" ute å angi noen avstand. På telefonen er de vage, men antyder 14cm som minimum til treverk.

Innebærer det at en kan sette en skohylle av tre 80mm forran sotluke? Hva om en forran pipa på sotlukesiden har panel og sotluka er gjemt bak en panel-skapdør? Avstand fra sotluke til fremspringende trevegg på en side er ca 14cm og spesifikt omtalt i installasjonsbeskrivelsen. På andre siden er det hos meg mer enn 14cm til treverk. Fra front sotluke er det ca 17 cm. Altså mer enn 14cm.


Uvant konstruksjon, men er det tillatt?


Til TS sitt problem. Mange sier at det bør være 1 meter forran luka for at feieren skal komme til med sin sotkasse. Den sotkassa har jeg ikke sett på 30 år. Her må en selv ta ut sota dersom en ikke er hjemme og kan ta imot. Hvis det ikke er vanskeligere å få sot ut av sotluka enn det er å få sot ut av etasjeovnen, så bør dette vel være greit? (Opphavet hadde sot opp til skulderen husker jeg  ;D)
Signatur
   #15
 178     0
Kravet er at det skal være minimum 30 cm fra sotluke til brennbart materiale. Dersom ulike typer sotlukestein kan redusere dette kravet skal dette fremkomme tydelig i produktdokumentasjonen, det holder altså ikke å si at "det kan reduseres noe".
Signatur
   #16
 967     Stavangerområdet     0

Til TS sitt problem. Mange sier at det bør være 1 meter forran luka for at feieren skal komme til med sin sotkasse. Den sotkassa har jeg ikke sett på 30 år. Her må en selv ta ut sota dersom en ikke er hjemme og kan ta imot. Hvis det ikke er vanskeligere å få sot ut av sotluka enn det er å få sot ut av etasjeovnen, så bør dette vel være greit? (Opphavet hadde sot opp til skulderen husker jeg  ;D)


Sotkasse? Alle gangene feieren har vært hos oss sier han at vi må ta ut soten selv. Selv om vi er hjemme og adkomsten til luka er perfekt.
   #17
 188     Kristiansand     0

Sotkasse? Alle gangene feieren har vært hos oss sier han at vi må ta ut soten selv. Selv om vi er hjemme og adkomsten til luka er perfekt.


Men uansett bør man ikke ta ut sot samme dag som det er feid, det er bedre å la det gå et par dager slik at alt svevende støv legger seg før man går igang. Så for min del vil jeg gjøre dette selv uansett hvor mye feieren skulle tilby seg å gjøre det.

   #18
 171     0


Sotkasse? Alle gangene feieren har vært hos oss sier han at vi må ta ut soten selv. Selv om vi er hjemme og adkomsten til luka er perfekt.


Men uansett bør man ikke ta ut sot samme dag som det er feid, det er bedre å la det gå et par dager slik at alt svevende støv legger seg før man går igang. Så for min del vil jeg gjøre dette selv uansett hvor mye feieren skulle tilby seg å gjøre det.


Det svevende støvet er blåst ut av skorsteinen på noen få sekunder Smile
   #19
 171     0

Bør vel gå, dersom det blir for trangt går det jo bare an å flytte på kjøleskapet når man skal inn i luka? Et viktig poeng her er at det står "bør" være 1 meter fri avstand, det som er kravet er at det skal være tilfredsstillende mulighet for uttak av sot. Det kreves derfor avstand, 1 meter er bare et bør.


"Bør" og "tilfredstillende" er litt artig i denne sammenhengen.
Hva hvis det kommer en blubbete bamse av en feier, som må ha... la oss si... to meter avstand for at det skal være tilfredstillende plass for h*n å ta ut sot?

Fjerning av sot er forøvrig en av de lovpålagte feieroppgavene.