5,819
3
0
Lufttilførsel til ovn via såle eller skorstein
98
0
Vi skal snart bygge hus med balansert ventilasjon, og hadde tenkt å ha ovn. Hvis vi skal ha noe særlig håp om å få fyr i ovnen forstår jeg at vi må ha en egen lufttilførsel til denne. Siden den ikke skal stå mot yttervegg har vi bare to alternativer; via såle eller skorstein.
Her er jeg ganske usikker på hva som er best. Skorsteinsløsningen virker jo som en grei alt-i-ett-løsning, men samtidig får man jo masse frisk (= kald) luft ned pipen. Og det er jo ikke noe isolasjon rundt lufttilførselen i slike skorsteiner. Blir ikke det en del varmetap av dette?
Såleløsningen er vel billigere og vil ha mye mindre varmetap siden man (antar jeg?) legger røret under isolasjonen i sålen.
Eller er jeg helt på jordet her?
Her er jeg ganske usikker på hva som er best. Skorsteinsløsningen virker jo som en grei alt-i-ett-løsning, men samtidig får man jo masse frisk (= kald) luft ned pipen. Og det er jo ikke noe isolasjon rundt lufttilførselen i slike skorsteiner. Blir ikke det en del varmetap av dette?
Såleløsningen er vel billigere og vil ha mye mindre varmetap siden man (antar jeg?) legger røret under isolasjonen i sålen.
Eller er jeg helt på jordet her?
Du har sikkert lest disse trådene, men jeg tar meg friheten å anbefale følgende tråder på dette forumet:
Takk, men med unntak av den siste har jeg allerede lest dem. Nå skummet jeg gjennom en gang til, og det som er interessant er at ingen ser ut til å være misfornøyd med den løsningen de har valgt. Og så et bilde av tilluftkanal i såle hvor kanalen er felt inn i isolasjonen fra oppsiden. Det virker ganske.. dumt. Så dumt at det nesten sikkert er en god grunn til at det er gjort på den måten.
Vi har valgt å gå for tilførsel via pipen fordi det virker litt mer "ryddig".
Synes tilluftskanal i sålen virker litt mer jalla, og så liker jeg ikke tanken på å ha et "åpent" hull i så lav høyde og inn i huset (mtp. maur ol.).