880    27    5  

Moderne vedovner - røyk og aske inn i stua når man åpner døra? alle? ikke trekkproblem!

 206     Sunnmøre     0
Vi har en Scan 65-1. Toppmontert røykrør. Ovnen varmer godt, er forholdsvis lett å fyre opp i, det er flott med det store glasset i døren og glasset holder seg nesten helt rent nesten helt av seg selv.

MEN! Når man åpner døren for å legge inn mer ved så ryker det inn i stua og det kommer en god del lett "flyveaske" som kommer ut i rommet og legger seg alskens steder. Det er ikke et trekkproblem. Det skjer selv om det er svært god fyr og trekk i ovnen. Og uansett hvor forsiktig og sakte man åpner døren.
Den eneste måten å unngå det på er å la veden brenne helt ned til glør før man åpner døren for å legge inn mer. Dette krever da at man må følge med og legge inn mer ved på rett tidspunkt (ikke for tidlig og ikke for sent) i stedet for når det passer seg slik.

Min teori er at det er "funksjonen" som gjør at glasset holder seg rent som forårsaker dette. Røyken fra ovnen går opp i pipen forbi "røykvenderplaten" helt fremme i  ovnen, rett bak glasset/døren. Dette gjør at når du åpner døren så er det uungåelig at en del av den røyken som er på vei opp i pipen "glipper" utenom og havner ut i rommet.

Dette røyk/askeproblemet reduserer fyringsgleden betraktelig. Hele huset lukter bål, aske legger seg alle steder og man har en bekymring for om taket snart blir svart.

En idè er om ovnene skulle hat to "røykutløp" fra brennkammeret. Ett i forkant og ett i bakkant. Så en slags spak der man veksler mellom disse. Før man åpner døren veklser man til det "bakre" røykutløpet og røyken suges opp i bakkant av ovnen.

Noen som har en moderne ovn som ikke ryker inn når man åpner døren når det brenner?
Noen andre teorier om hva som forårsaker problemet og evnetuelle løsninger?
Moderne vedovner - røyk og aske inn i stua når man åpner døra? alle? ikke trekkproblem! - 3004986530049866_90fb6a_rszd_2.jpg - eehgil

HSt
   #1
 26 350     Lillestrøm kommune     0
Mener jeg leste en post her en gang om de som mente at det så ut til at ovn var designet for å brenne opp det inni før en la inn nytt. Hvilken ovn dette var husker jeg ikke.

Går de bedre hvis det bare er en glohaug når du åpner ?

Og det er ingen ekstra trekk funksjon du kan åpne før du åpner døren ?
  (trådstarter)
   #2
 206     Sunnmøre     0
Jeg har også lest dette flere steder når det gjelder fyring i moderne ovner. Og det er min erfaring. Jeg må la det brenne ned til glør som ikke ryker for at jeg skal kunne åpne døren uten at det ryker inn. Har en mistanke om at det gjelder alle moderne ovner?

Dette gjør at det er et litt begrenset tidsvindu hvor man kan legge innpå ved, hvis man venter for lenge må man ta ta en ny oppfyring. Og det gjør at man ikke kan "legge innpå litt ekstra" før man reiser på butikken eller lignende.

Åpner begge "trekkspjeld" på fullt før jeg åpner døren, men tror ikke det gjør noe fra eller til. Som skrevet over er det virkelig ikke et trekkproblem. Har svært god trekk, og det ryker inn selv om jeg har fyrt knallhardt og pipa og ovnen er så varm som den kan bli.

Det begrenser fyringsgleden og gjør det mer krevende å holde ovnen igang.

Vil si at dette er en stor ulempe med moderne ovner.
   #3
 2 684     Vestlandet     0
Jeg har samme problem. Tror det gjelder de fleste moderne peisovner, fordi man åpner hele brennkammeret. Mulig det har noe med veien røykgassen ledes, som du sier.

Jeg har tenkt å gjøre et forsøk der jeg drar ekstra luft inn i rommet med en vifte, når jeg åpner døra. Slik at det forhåpentligvis blir overtrykk i rommet i forhold til ovnen. Har ikke kommet så langt enda...
  (trådstarter)
   #4
 206     Sunnmøre     0
Hadde vært litt moro å prøve å modifisere ovnen, slik at røyken ledes ut i bakkant av brennkammeret. Men litt risikabelt, dyre saker. Kjipt vist hele greia plutselig skulle "sprekke".

Synes det er litt rart at produsentene ikke ser dette problemet. Det viktigste er vel at det ser flott og fint ut på brosjyrebilder. Det står nok mange nye ovner rundt om som knapt blir brukt, behovet er vel lite med godt isolerte hus, varmepumper osv.
TSt
   #5
 7 543     0
Har lest dette i bruksanvisningen til mange ovner at de må brenne ned før en legger på mere, vet ikke om det står i TS sin modell.
   #6
 299     Viken     0
Har en jøtul 305 f.
Samme greiene, ilegg av ved må skje når det bare er glør igjen.
Mistenker at dette skyldes ovner med mye glass og at røyk og flammer går opp langs glasset for å holde dette rent.

Ikke umulig det står noe om dette i bruksanvisningen..
Signatur
   #7
 10 436     Akershus     0
I stor grad samme problem med vår "moderne" peis også. Den har eget spjeld til røykgassene, som åpnes ved opptenning og ilegg. Det hjelper en del, men er ikke alltid nok.
Signatur

   #8
 2 039     Sørlandet     0
Samme her. Flett ny elementpeis fra nordpeis med friskluftstilkobling og alt.

Burde vært en «kjøkken hette i fremkant så man ihvertfall har litt tid på seg til å legge i:D
   #9
 1 111     Oslo     0
Flott at eehgil tar opp dette temaet!

I et hus jeg besøker står det en luksuriøs, rentbrennende Handöl, som er et helv... å legge ved inn i. Når man åpner døren kommer det ut røyk og dette er en plage. Aske kommer det heldigvis ikke ut av ovnen.

Neste gang jeg er der skal jeg lese bruksanvisningen og forhåpentligvis komme tilbake her med en kommentar.
Signatur
   #10
 284     0
Helt normalt, man skal vente til det kun er glør igjen før man legger innpå nytt ilegg. Står beskrevet i stort sett alle bruksanvisninger på nyere ildsteder.

En ny ovn må fyres på en helt annen måte enn ett eldre ikke rentbrennende ildsted, det er mer å passe på og mer å sette seg inn i. Til gjengjeld så bruker du halvparten av veden, får betydelig høyere virkningsgrad, betraktelig mindre utslipp (som er populært i disse dager) og ikke minst mye mer varme.