5,322
8
1
Noen som vet hvor mange % vann ved skal inneholde
531
Nordland
1
Vet at det skal være en viss % for å oppnå høyest brensel verdi.
Signatur
Ved skal være tørr, før den fyres med. Jo tørrere veden er, jo større varmeeffekt får du når du fyrer med den. Hogsten bør derfor skje året innen. Et favn rå ved kan veie opp mot 2 tonn, men etter tørking vil vekten være nede i under halve verdien! Volumet på tørr ved er ca. 10 % mindre.
Straks hogsten er utført, bør den kløyves. Kløyving er lettere på rått virke, og det er også lettere når virket er frossent.
Ved bør ha mindre enn 20 % fuktighet.
Bjørkeved avgir en effekt tilsvarende 2 660 KWh ved optimal fyring, men hvis du etter kjøp lar veden tørke ytterligere får du langt bedre effektutnyttelse. En fuktighetsreduksjon på ytterligere 6 %, gir en varmeeffekten hele 4 000 KWh! Bjørkeved gir bedre effekt enn furu. Gran er en dårlig varmekilde.
fakta fra:
http://www.osloved.no/Sider/Fakta.html
Men hvis du tar i betraktning vekten, så er det slik at en kg gran varmer omtrent like mye som en kg bjørk. Altså: jo tyngre (eller korrekt: høyere densitet) i tørr tilstand, jo bedre varmeeffekt.
For å sjekke om veden er tørr nok, er det bare til å klaske to vedkubber mot hverandre. Hvis lyden er "hul"/"dump" må det tørkes lengre, hvis lyden er "skarp" er den tørr nok. Vanskelig å forklare lyder på forumet, men du kejnner det lett når du prøver.
Ved 20% vanninnhold går ca 23% av energien i veden til å få røyken opp pipa.
Det er derfor best å lagre den 2-3 år før den brennes.
Vanninnholdet bør da ligge på rundt 10%, om jeg husker riktig.
2-3 års tørketid var hva min bestefar insisterte på, og han hogg kun bjørk. Gran og furu var til materialer. Rogn, selje, older og annet var skrotved fikk jeg lære mens vi stod i skottet og kløyvde ved. :D Nå har jeg senere lært at rogn er en utmerket ved å fyre med. Det samme er gran, furu og andre. Avgitt effekt pr kg. ved er ikke så forskjellig for de aktuelle tretypene, med mindre man vil fyre med eik da. Men effektiviteten til ovnene har veldig mye å si. En gammel ovn bruker mye mer ved for å avgi samme effekt pr kg. ved som en moderne ovn.
Lagrer man veden mer enn 2-3 år, så er det fare for at en del av de naturlige oljene i veden også tørker ut eller fordamper. Disse oljene i veden er med på å avgi en stor del av energien som kommer ved brenningen. Derfor er det ikke ønskelig med f.eks. 10 år gammel ved heller. Dette har jeg ikke erfaring med selv, men er noe har jeg fanget opp i det siste mens jeg leser meg opp på finske masseovner.
Vil man minimere vedforbruket og dermed også tiden man bruker på å hugge veden tror jeg det er vanskelig å slå en finsk masseovn. Disse ovnene passer ikke for alle, og så er de dyre, men med en forbrenningstemperatur på over 900graderC og to brennkammer ligger de på opp mot 90% effektivitet. En gammel jernovn fra "gamle dager" kan ligge helt nede på 30-50% effektivitet. Hva en moderne jernovn ligger på har jeg ikke funnet ut, men med mindre den drar forbrenningsluften utenfra via egen kanal så blir varmebidraget til huset forringet.
Beklager digresjonen..
Har lært av morfar at da er veden god og tørr. hehe