10 948    21    0  

Ombygging av Jøtul F602 til ”vannkappe”

 30     Bømlo     0
Hei
Tenkte jeg ville lufte en ide jeg har i hodet, for å høre hva folk har å si.
I fbm kommende oppussing av stua, har kjerringa sagt at hun gjerne vil ha et langt røykrør på vår Jøtul F602. Pr dags dato har ovnen kort røykrør i topputtaket.

For å gjøre dette, kreves vel at brannmuren forlenges helt opp til tak, at gamle hølet i pipa blir plugget og forseglet på forskriftsmessig måte.

MEN,  jeg har lenge gått å grublet på om jeg skal installere vedovn med vannkappe, da jeg har vannbåren varme i gulv, koblet opp mot en OSO EP2 400.  OSOen har bare et magasin på 200 liter til golvsirkulasjonen, og jeg har IKKE PLASS til noen større tank. De vannkappeovnene jeg har sett på krever minimum 500 liters magasin.  (ref Caron Aqua, hos Arne Bergli).  Disse gir jo 7 kw til vann og 3kw til luft.  Jeg har ikke behov for så mye til oppvarming da jeg fint kan klare meg med 2 til 3 kw avgitt til magasinet for å holde temperaturen i huset vinterstid.
Kjerringa (som har vetorett i det meste  ;D) vil beholde jøtulen. Den er 2005 mod. Og rentbrennede skal være.
Dermed kom denne ideen frem:  hva med å sette inn en coil i det nå lengre røykrøret for å utnytte litt av røykvarmen som ellers går til kråka.


Ifølge teknisk datablad for jøtulen, har den en nominell effekt på ca 6 kw og røykgasstemperatur på 312 grader. Virkningsgrad på 71 prosent.
Kikker en på Caron Aqua sitt datablad har denne en røykgass temperatur på 177 grader og opptil 90 prosent virkningsgrad. 
Nå skal ikke jeg si at jeg kan klare noe i nærheten av  90 prosent med denne ideen, men noe varme må det jo være å hente her. 
Denne ideen kan jo bli forkastet lenge før den blir satt ut i livet, litt av grunnen til jeg deler den her med dere. Vil gjerne ha innspill til dette da jeg er usikker på om dette har livets rett. Kan jo være at folk har prøvd dette før med negative resultat, hva vet jeg…….

Men jeg tenker først og fremst på lovligheten av dette.  Er det noen innvendinger på å modernisere røykrøret. Jeg rører jo ikke selve ovnen.  Hva sier feieren om en sånn modernisering??? Planen  var å sette inn en coil i syrefast stål, som så blir tigsveiset fast til røykrøret akkurat rundt rørgjennomføringene.Ombygging av Jøtul F602 til ”vannkappe” - PA170836.jpg - torejakob
Ombygging av Jøtul F602 til ”vannkappe” - røykrør_forlengelse.jpg - torejakob
Ombygging av Jøtul F602 til ”vannkappe” - røykrør_forlengelse_coil.jpg - torejakob

   #1
 472     bergen     0
For og få god trekk anbefales det ikke uisolerte røykrør på mer enn en meter, blir vel ganske kjølig røyk av denne patenten, men dette er kun synsing fra min side, og må innrømme at jeg har tenkt akkurat det samme selv.
  (trådstarter)
   #2
 30     Bømlo     0
ja dette med trekken, er en av de mange ankepungtene mine,  men røykgasstemperaturene på vannkappeovner synes å være betraktelig lavere enn på konvesjonelle ovner, og de fungerer jo greit ser det ut til.  Men igjen, disse ovner er jo designet for lavere gasstemperaturer. 
   #3
 472     bergen     0
En mulighet kan være og lage en tank som settes oppå ovnen, er i hvertfall ikke i tvil om at peis med vannkappe hadde blitt min oppvarmingskilde om jeg skulle bygget i dag.
   #4
 3 997     Oppland     0
http://www.kratki.eu/product_info.php?cPath=127&products_id=3121

Hvordan vil du sikre vannet ved strømstans?
Kjedelig om du fyrer i ovnen og så kuttes strømmen i en times tid.
Blir mye trykk i kokende vann.

Har akkurat kjøpt innsatspeis med vannkappe,og tenker på å montere en slik som jeg har linket til i tillegg over denne, da røykgass temperaturen på peisen er ganske høy, 250grader ca.
  (trådstarter)
   #5
 30     Bømlo     0
dette er og en ting som må løses. tenkte på å installere en UPS,  det må jeg uansett snart ha meg for jeg hadde strømstans i fjor sommer på 4-5 timer, og solfangerne mine likte det dårlig.  Dvs.  solfangerne (vakuumrør) klarte seg brillefint, men sikkerhetsventilen blåste og det ble et h...... griseri på mitt tekniske rom. Glykolvæske lukter forøvrig drit ;D  jeg var på reisejobb og kjerringa fortvilet kan du tro Grin
  (trådstarter)
   #7
 30     Bømlo     0

En mulighet kan være og lage en tank som settes oppå ovnen


Men da får en ikke utnytte resttemperaturen i avgassen, og så var det det estetiske da. tviler på om jeg hadde fått godgjenning her hjemme til å bygge en tank oppå ovnen.

   #9
 206     Østafjells     0
Hva med feiing? Ovnsør kan gro igjen og må feies.Sot isolerer bra.
Kondens?
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 30     Bømlo     0
ja der har du enda en problemstilling jeg har lurt på..   

nå har jeg  hatt denne ovnen siden 2005, og aldri ennå feiet noe annet enn pipa. Jeg har og spurt feieren om det er mye sot å finne, men han sier at det er veldig lite i pipa. den soten som er der er av rette slaget også, (ikke blank sot)  Selve røykrøret til ovnen har aldri blitt feiet. (ei heller blitt tatt ut for inspeksjon, så tilstanden innvendig vet jeg ikke noe om) men jeg har meget god trekk.  Denne ovnen er laget rentbrennede, men sot akkumulerer seg vel overtid likevel. 
Spørs om ovnen blir like rentbrennede dersom vi installerer en sånn coil.  Men har kanskje ikke så mye å si, jeg moderniserer jo ikke ovnen, bare røret. og rentbrenningen fåregår jo og blir avsluttet før gassen når røykrøret vil jeg tro.

kondens vet jeg ikke om kan bli en problemstilling.  Da vannet vil ha samme temperatur som røykrøret nå jeg ikke fyrer. Sirkulasjonen vil jo ikke gå.