278    14    0  

Oppføring av ny stålpipe i Bergen- selvbygger

 52     0
Hei, 

Har forsøkt å søke her, men får ikke opp noe; 

Jeg skal installere ny stålpipe og peisovn selv hjemme. (Jeg har fagbrev og er byggingeniør og har hatt ansvarsrett på noen tiltak før.)

Er det noen som har gjort dette i Bergen før og kan gi noen tips?

På hjemmesiden til kommunen har de laget til et elektronisk skjema som sendes brannvesenet. 
Problemet er deres digitale løsning krever organisasjonsnummer for å sende inn søknaden. Det har jeg ikke som privatperson. 

Jeg snakket da med plan og bygningsetaten som sa jeg skulle sende inn vanlig byggesøknad til de. Problemet her igjen er at det er mye mer omfattende og jeg er redd den havner hos feil etat så jeg sløser bort 12 uker.

Jeg har søk gjennom  byggesøknadene i kommunen og finner ingen som har søkt om dette før. 🙂 

Det er ekstra morsomt at alle kommuner gjør dette på litt forskjellig måte. 

Jeg ringer brannvesnet i morgen, men håpte på litt erfaringer i mellomtiden. 


   #1
 40     vestlandet     0
Fekk gjennom ein såkalla forenkla byggesøknad på dette for eit par tre år sidan. Pipeforhandlaren stod som formell søkjar. 3 vekers søknadsfrist. Fekk aldri svar frå kommunen trass fleire purringar. Slo ned eksisterande pipe 3 veker og ein time etter innlevert søknad. Har heller ikkje fått byggesaksgebyr.
  (trådstarter)
   #2
 52     0
Fekk gjennom ein såkalla forenkla byggesøknad på dette for eit par tre år sidan. Pipeforhandlaren stod som formell søkjar. 3 vekers søknadsfrist. Fekk aldri svar frå kommunen trass fleire purringar. Slo ned eksisterande pipe 3 veker og ein time etter innlevert søknad. Har heller ikkje fått byggesaksgebyr.

Takker for svar.

Ja, kanskje det er veien å gå. Jeg sendte en skriftlig forespørsel om dette til de i 2017 som jeg fortsatt venter på svar. 🤣

For å være helt ærlig, hadde jeg glemt hele saken og ble overrasket at tidligere meg hadde prøvd dette før.

Det er godt mulig jeg tar det gjennom leverandør, men tenkte å prøve selv.
  (trådstarter)
   #4
 52     0
Men evt tilng fra 2017 som ikke er gjort noe med har gått ut.

Selvsagt. Det var ikke en søknad jeg sendte i 2017, men en forespørsel om hvordan søke som selvbygger. Men den ble aldri besvart, og vi la vekk planene om vedfyring.

Men av ukjente grunner følte jeg det var på tide med litt avkobling for elektrisk fyring nå. 😄

  (trådstarter)
   #5
 52     0
Da har jeg snakket med Brannvesenet, og det er de som behandler disse søknadene.

Jeg fikk tak i en hyggelig behandler som ga meg mail-adressen så vi kom rundt problemet med det elektroniske skjemaet.

Så da tror jeg det går i orden. 😄

Da kommer de neste spørsmålene;

- Ihht til tilbudene jeg har fått så blir pipen 2,8 meter fra topp av ovn til topp av pipehatt. Noen sier dette er litt kort, og den bør være 3.5m. Men da må jeg ha inn feie-platform, skrå-stag etc. Ønsker å unngå det, og heller hive på en røyksuger hvis det er lite trekk. Ok, eller dårlig ide?

- hvilken stål-pipe skal jeg velge? Har fått pris på noen forskjellige; ca rundt 15 000 kr, men husker ikke merkene i farten. Noen som er anbefalt? Eller noen med dårlig erfaring?

- jeg må gå for toppmontert pipe (da det ikke er plass til bakmontert) og helisolert. Grunnen til helisolert er at ovnen vil ha 10x flere timer av enn på, og da ønsker jeg ikke varmelekasje når det ikke fyres. Jeg vet noen sier det er 1000w per meter uisolert rør, men stuen er bare 35m2, så trenger ikke den varmen.

- planlegger å gå for tilluft fra vegg, og ikke gjennom pipe. Noen nedsider med det?

- ser på Nordpeis Odense eller quadro; noen som anbefaler? (Må være hjørne model)

Takker for hjelpen,
   #6
 4 978     Akershus     0
At ikke forbrukerrådet har sjekket pipeleverandørene er en tragedie i seg selv. 15.000 kroner for 3 meter dobbelt metallrør  med litt isolasjon mellom er rett og slett ran. Her lukter det prissamarbeide lange veier.

Mht til lengde er det bare å prøve, det kan gå bra hvis trekkforholdene er ok. Stålpipe med tilluft har etter det jeg forstår visse kondenssvakheter, så like greit å ta via ventiler, bare disse er store nok og ikke gir ubehagelig trekk for brukeren.

   #7
 4 729     OSLO     0
At ikke forbrukerrådet har sjekket pipeleverandørene er en tragedie i seg selv. 15.000 kroner for 3 meter dobbelt metallrør med litt isolasjon mellom er rett og slett ran. Her lukter det prissamarbeide lange veier.veldig ofte så må jo de fleste bruke et firma som tar seg av alt, hvertfall ang pipe og peis, og da er det desverre ikke unormalt med slike priser, dem kan ta nesten "hva de vil" for en tjeneste" bare fordi det "er kun de som kan gjøre den jobben"

er jo par andre bransjer hvor det samme gjelder også.

  (trådstarter)
   #8
 52     0
At ikke forbrukerrådet har sjekket pipeleverandørene er en tragedie i seg selv. 15.000 kroner for 3 meter dobbelt metallrør med litt isolasjon mellom er rett og slett ran. Her lukter det prissamarbeide lange veier.

Mht til lengde er det bare å prøve, det kan gå bra hvis trekkforholdene er ok. Stålpipe med tilluft har etter det jeg forstår visse kondenssvakheter, så like greit å ta via ventiler, bare disse er store nok og ikke gir ubehagelig trekk for brukeren.Ja, det er ikke billig. Men kommunen tror jeg skulle ha 7000kr for 20gram papir. 😄

Byggmax selger også pipe til ca 7000 kr, og fant også en annen nettside (pipehatt.com) med en pakke til ca 8000 kr. Men jeg vet ikke om kvaliteten er ok?

Finnes også andre som skal ha 25000 for samme pipe.

Når det gjelder tilluft har jeg også hørt om kondensproblemene, så det er en del av begrunnelsen.
Men jeg må nok gå for tilluft gjennom rør i vegg og ikke ventiler. Pottetett hus med balansert ventilasjon gir ikke gode forhold for trekk.
  (trådstarter)
   #9
 52     0
Var en tur innom noen peisbutikker i dag, og fikk plutselig lyst på plasslaget peis med innsats i steden for peisovn. Da kan vi få vednisje etc.

Noen nedsider med det oppsettet? Er alle nisjer like gode?

Jeg venter på tilbud, og regner med jeg kommer til å falle av stolen når jeg får tilbudet. 😄

Han sa det blir minst 8000 kr dyrer for løs innsats og muring enn tilsvarende peisovn.

Får se til uken.
TSt
   #10
 10 999     0
Da må en være veldig nøye med konstruksjonen slik at en klarer å få ut varmen. Det er valdig vanskelig å få en del innsatser til å leverer fra seg varmen.