278    5    5  

Peis - hot or not?

 76     Norge     0
Skal selge huset om to år. Har en hjørnepeis med innsats som står i stua. Vurderer å rive den for å montere en mindre peisovn, da peisen bruker lang tid for å få opp varmen. Men hører enkelte sier at peis kan være gunstig ved salg.

Hva tenker folk, peis - hot or not? 
Signatur

   #1
 2 720     1
Da jeg kjøpte hus, sa jeg at "Med to like boliger er den med peis verd 50.000 ekstra i forhold til den uten". Det er 30+ år sden, så i dag snakker vi vel om 200k istededtfor 50k ...

Om det er verd å modernisere en peis er så sin sak. Når du sier "peis med innsats": Jeg har nylig anskaffet innsats til min tidligere helt åpne mursteinspeis - ingen dårlig investering. Hvis din innsats er rimelig ny, er du da sikker på at den er så gal? Kanskje det tar noe tid før hele huset er varmt, men at den da holder varmen i lang tid.

Uansett er min vurdering: Peis er hot! Jeg ville aldri vurdere et hus uten peis. Selv en gammel, ineffektiv, åpen peis er langt bedre enn ingen peis. Det kan settes inn en moderne innsats, om den ikke er effektiv nok.

For "moderne peisovner" sier jeg "Tja..." En peis er noe man setter en krets lenestoler rundt, der vi alle kan nyte strålevarmen, gjerne med et krus gløgg. Det er et sosialt samlingspunkt. Vil en peisovn være likedan? Eller vil det bare være en varmekilde? For de av mine venner som har "peisovn" fungerer den kun som varmekilde. For de som har "peis" fungerer den som sosialt samlingspunkt.

For meg er det sosiale samlingspunktet essensielt. YMMV.
  (trådstarter)
   #2
 76     Norge     0
Takk for svar! Kanskje den blir stående da.
Innsatsen er nok 15 år. Steinene inni er sprukket. Ganske sikker på at noe er feil med det nedre spjeldet. Og den ene døra er nesten umulig å åpne. Og så kommer det inn en del falskluft rundt døra, fordi den ikke klemmes riktig inntil når den lukkes.
Signatur
HSt
   #3
 24 945     Lillestrøm kommune     1
Det er sikkert 15 år siden det ble fyrt opp i peisen i barndomshjemmet mitt, det står en vedovn med glassdør ved siden av som gjør nytten. Så peis med innsats hos meg hadde jeg gjerne byttet med tilsvarende. Men få igjen pengene for å gjøre om tror jeg ikke du får
   #4
 746     Trøndelag     2
Folk tenker forskjellig. Jeg ville heller kjøpt et hus med en moderne peisovn (og litt ekstra plass), altså «not fra meg. Men som andre sier, så er det ikke sikkert at det lønner seg å bytte for salget sin del.
   #5
 6     Bergen     1
Eg ville ikkje fjerna peisen og installert ny mtp. framtidig sal, med mindre det er noko dykk sjølv vil ha dei siste to åra dykk skal bu der. Fekk fjerna den gamle, opne peisen i teglstein for omtrent eit år sidan (kjøpte huset for to år sidan). Kosta 12K å få han fjerna. Hugs òg at om dykk fjernar han så må dykk mogleg ordne både tak og vegg(ar) etterpå.
Signatur