4 778    5    0  

Peis i nytt hus med vannbåren varme og VP

 9     0
Har et nytt hus. Huset har vannbåren varme, og luft til vann varmepumpe i tillegg til balansert ventilasjon. Det ligger i Bergen, så vintertemperaturene kommer ikke så fryktelig langt ned. Varmepumpen bør derfor kunne være effektiv hele året. Huset er ikke lavenergi.

Men det er skorstein i stuen i huset, og ingen ildsteder. Skorsteinen ligger noen meter fra gulvvarmesystemet på vaskerommet.

Jeg er nok litt gammeldags/paranoid elns og synes man bør ha en back up varmekilde som ikke baserer seg på elektrisitet. Tenker derfor i første omgang på en peis, som i tillegg til å kunne gi en hel del varme, etter min mening kan være et koselig møbel. Dessuten ser det litt pussig ut med kun murt pipe...

Jeg har vært litt rundtom og kikket etter en peis og lurer på etpar ting.

Ventilasjon. Nye hus er tette, dette gir potensielle problemer med peis, da røyken kan bli trukket inn i huset av viftene. Bør jeg installere en egen friskluft kanal til peisen? Dette er litt kjedelig å gjøre siden huset er ferdig overflatebehandlet, men det er kanskje ikke noe problem.

Peis med vannmantel anbefales i tidligere innlegg. Nå er jo vannrørene støpt inn i sålen, så jeg antar det ikke er så enkelt å koble dette til med mindre man lager et eget opplegg med stålpipe på vaskerommet ved siden av tanken....

Gasspeis kunne nok installeres i forbindelse med vaskerommet for så å lede røyken ut en ny stålpipe. Men økonomien i et gassanlegg er vel fryktelig dårlig med dagens oljepriser.

Det er kanskje lurest å gå for en vanlig peis? Det er nok det billigste, men det ville jo vært kult å kunne vedfyre varmtvannet...

Hva tror dere? Trenger jeg ekstra varmekilde i Bergen, og hva er i så fall rette veien å gå?

   #1
 144     0
Hvis du har vannbåren gulvvarme og luft/vann varmepumpe, er det trolig også en akkumulatortank i tilknytning til dette? Hvis den er dobbeltmantlet, har du også oppvarming av varmt forbruksvann i den innerste tanken.

Mangler du dette, er det lurt å kjøpe en slik dobbeltmantlet bereder som du kan kople ikke bare varmepumpen til, men også en peis med vannkappe. Har selv bestilt en passivhus-variant av Kakelugnspannan.com ettersom jeg ikke ønsker det for varmt i stua. (Har ikke passivhus, men det blir varmt nok med vannbåren gulvvarme hjemme hos meg). Løsningen varmer stua, samt vannet i bereder og bidrar dermed til gulvvarme og varmt tappevann.
   #2
 161     0
Hei igjen.
Jeg forstår ikke problemet. Er det transportrør mellom ovn og tank du sliter med?

Bare så vi ikke missforstår hverandre, ovnen skal stå i stua tilsluttet pipa og akkumulatortanken skal stå i teknisk rom med sluk.
Mellom disse trenger du to rør på min 22 mm innvendig. Disse kan feks gjemmes i vegg el.

I noemn hus er det nærmest umulig og få til dette pga rom indeling og pipeplassering mens i andre hus går det greit.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 9     0
Huset er ferdig.
Tanken er dobbeltmantlet og står i første etasje.

Grunnet planløsing er det vanskelig å få et rør fra peisovn til akkumulator med mindre dette kan gå i vegg fra ovn, over en dør, ned og bort til vaskerom.
Alternativ 2 blir å ha ovnen oppe.

Antar at det er uheldig med lange rør.

Er det uheldig å lede rørene over en dør? Er det noe problem å ha ovn oppe og tank nede?

Uansett er planløsningen litt mot meg her. Huset er egentlig tegnet med pipe på vaskerom for akkurat dette, men det har utbygger sløyfet. Synd.
   #4
 161     0
Alt lar seg løse, spørsmålet er hvor mye du gidder og legge i det.
Hos meg står ovnen i stua i andre etg mens tanken står i andre enden av huset i første etg.
Lange rør er ikke noe problem og de kan godt gå i vegg. Jeg brukes ferdig isolert fjernvarmerør som jeg sveiser i alle skjøter også i vegg.
Men det er jo en jobb det og da.
Signatur
   #5
 663     0
Hei Nitro. Er 22 mm. inv. standard montering for alle instalasjoner? Jeg skal legge opp rørene så de er klar til bruk.