8,815    10    1  

Peis med gjennomsyn

 25     Bergen     1
Hei

Jeg og min samboer holder på å planlegge bolig

På arkitekttegningen har vi tenkt på en utbygd peis med gjennomsyn mellom stue og spisestue. Har sett noen av disse i interiørmagasiner og synes de er veldig pene.

Var innom en peis forretning igår der de sa at mange av dem med store glass krevde så mye fyring at hele huset ville bli badstu. Evt med lite fyring ble det veldig mye sot. Den eneste de hadde som de mente var rentbrennende var så liten at poenget med en stor åpen flamme forsvinner litt.

Har noe erfaringer med dette?

Mvh
Bjørnar

   #1
 433     vestfold     0
Det er litt sannhet i det som selgeren her har sagt, selv om det er noe overdrevet.
Mye glass gir dårligere forbrenning, samt at "luftspylingen" (system for å begrense soting på glasset) ikke klarer å takle så mye glass. Det betyr at man må øke ved- og luftmengden, for å holde glasset fritt for sot. Fyre hardt, med andre ord. Da blir også innetemperaturen høyere.

Men, min personlige mening er at man bør velge peis først og fremst etter hva man synes ser fint ut. Halve året er den jo ikke i bruk, men kun et møbel.
Alle ildsteder som selges på det norske markedet har tilfredstilt strenge krav hos Sintef.

Jeg har selv montert noen peisinsatser med gjennomsyn i løpet av de par siste årene, og har ikke hørt noe negativt i etterkant. Noe jeg tar som et tegn på at kundene har vært fornøyd Smile. Men de har også blitt gjort oppmerksomme på "sotingsproblematikken" på forhånd.
Signatur
   #2
 806     0
Jeg har en Rais med gjennomsyn og om en sprengfyrer er det litt i overkant men den avgir ikke så fryktelig mye varme egentlig på litt kosefyring. Dessuten går 60% av varmen ut i hallen og opp gjennom åpningen til anre etasje så varmen fordeles over hele huset. Bruker ventilasjonsanlegget til å blåse ut en del av overskuddsvarmen.

Blir det for varmt og jeg fyrer litt for mye så skrur jeg på kjøkkenavtrekket. Det er nesten lydløst og når det starter så blåser ventilasjonen inn ekstra luft og myeav varmen forsvinner rett ut med kjøkkenavtrekket.
Lite energieffektivt sånn sett, men poenget er å kunne fyre litt i peisen uten at det blir ubehagelig varmt inne i stua.
Signatur
   #3
 176     Bjørkelangen     0
Naff, dersom du småfyrer, altså med full trekk men ikke sprengfyrer, soter glassene dine merkbart mer/fortere enn vanlig/hva man kan forvente synes du?
Signatur
   #4
 806     0
Nei, det legger seg litt sot i kantene av glasset men ikke noe betyr noe og slenger jeg inn et par litt større vedskier så er sotet vekk.

Men jeg har best efaring med å fyre med veldig tørr ved, lar den ligge inne lenge før jeg bruker den og den er allerede skikkelig tørket når den tas inn.

Og ikke svartor og sånn ved for da soter det, kun hurtigvokst bjerk med lite kjerneved.
Signatur
   #5
 173     Sørlandet     0
hva med en DRU metro tunnel gasspeis.? Sotingsproblemet blir borte og du har god regulering av varmen.
  (trådstarter)
   #6
 25     Bergen     0
Dru Metro var veldig fin, men jeg har ingen erfaring med gasspeiser, pris kvalitet, montering og hva det koster totalt.

Kan du utdype?

Ellers takk for innlegg.

Ønsker gjerne flere forslag til peis

   #8
 492     Trondheim     0
Vi vurderer en slik Nordic Kamina i sokkeletasjen:
http://www.nordic-trabygg.se/varme/produkter/insatskaminer_vattenmantlade/insatskaminer_vattenm_.pdf
Riktignok ikke helt gjennomsyn, men glass på to sider...

Gass er oppe til vurdering i hovedetasje. Men må finne ut hvordan en skal gjøre det med gassen. Hvor skal man ha gassbeholder f.eks.?
   #9
 57     0
Vi har valgt en Scan DSA 12 http://www.ildstedet.no/no/Ildstedet/Main-Menu/Produkter/Scan/Peisovner/Innsatser/Scan-DSA-12/

Kan hende den avgir vel mye varme ved full fyr, men valgte denne pga utseende og størrelsen. Synes at når man første skal ha et slikt blikkfang (som en peis med gjennomsyn er) at det faktisk bør være litt størrelse på den. Og ikke minst, slippe å være låst til knøttliten ved.
  (trådstarter)
   #10
 25     Bergen     0
Scan DSA 12 var veldig pen... Den likte vi

Er du fornøyd?

Hva ble prisen (peis/ peis og montering)

Takk