2,057    3    0  

Peisinnsats og lufting av peiskasse

 303     Sandnes     0
Hei. Vi har nettopp fått satt inn en peisinnsats (F500) i en åpen peis som vi aldri tidligere har brukt. 

Nå har vi testet innsatsen som brenner tilsynelatende veldig fint. Legger merke til at den polerte steinhylla som ligger over hele peiskassen blir veldig varm, spesielt over røykrøret. Er dette å forvente eller kan det være tegn på for lite lufting i peiskassen? Jeg ser ikke for meg at det er mulig å ha noe stående på denne hylla i fremtiden pga varmen den oppnår.

Forøvrig er dette en teglsteins peiskasse hvor vi på anbefaling ikke har endret luftespaltene enda. Vi burde se om det ble nødvendig først mente montøren, men er usikker på om at topphylla blir veldig varm er unormalt (er kanskje 20-30 cm fra røykrøret). Vi diskuterte å kutte ut en luftespalte over røykrør innerst mot pipen og sette inn en rist. Usikker på hvor mye dette vil hjelpe.

HSt
   #1
 36,630     Lillestrøm kommune     0
Hos meg er det rist på toppen og rist i bunn. Det blir da luftsirkulasjon her så det kommer varm luft ut av åpningen. Tror ikke det er mulig å unngå at det kommer litt støv på innsatsen som brenner av ved oppfyring de første gangene på høsten.

Det er kun strålevarme nå fra deres innsats ? Vil tro at evt krav til sirkulasjon står i montasje veiledning.

Selv med rist blir hele toppen glovarm så ikke lov å sette noe brannfarlig oppå her.
  (trådstarter)
   #2
 303     Sandnes     0
Har selvsagt lufting både høyt og lavt i peiskassen for konveksjon. Det står ikke noe krav til hvor stor denne må være, kun en anbefaling. Siden vår peiskasse er gammel er ventilasjonen under anbefalt mengde, og pga dette fikk vi ramme med ekstra ventilasjon til innsatsen.

Om toppen blir glovarm også med rist så er det sikkert ikke noe unaturlig hos oss heller. Siden vi aldri har fyrt i peisen har hyllen vært en kjærkommen plass å legge ting ungene ikke skal ha tak i. Dette blir det selvsagt nå en slutt på i vinterhalvåret.
   #3
 262     0
Du kommer garantert til å senke temperaturen med å montere en rist.
Hvis du har for lite ventilasjon, kan du være uheldig at platen sprekker. Jeg ville økt ventilene til anbefalt åpning for innbygning.

Signatur