229    9    0  

Peisovn inferno

 70     0
Jeg har en Contura (500-serie?) som brenner altfor bra! Så langt har jeg: har lukket spaken for lufting under peisen, byttet pakning i døra, og lagt inn nye brennkammerplater. Det er fremdeles bra trøkk, som man kan se på videoen.

Hva mer kan jeg finne på?

TSt
   #1
 15,076     0
For lang ved ? Det er luft rundt hele kubben synes jeg. Det står 33cm som maks vedlengde. Alle bilder jeg finner viser kubbene liggende, ikke stående opp mot bakvegg som her.
  (trådstarter)
   #2
 70     0
Den brenner som bare pokker uansett hvordan veden ligger, dessverre. Et luksusproblem kanskje, men veden forsvinner fort Smile
TSt
   #3
 15,076     0
Ovnen er også beregnet for ekstern luft tilførsel. Er denne ikke i bruk men åpnet ? Men jeg synes som sagt at det ser ut som om veden er over 33 cm lang. En må være forsiktig med tynn ved som kutt av panelbord o.l. Dette brenner så voldsomt så mengde må begrenses for å unngå skade på ovn.
   #4
 349     Hordaland     0
Er noen av tetningslistene borte til døren eller ligger skjevt på? Slike ville flammer får jeg bare hvis døren i peisen står på gløtt.
TSt
   #5
 15,076     0
Eksterne luft tilførselen er åpnet er somsagt min teori kombinert med for lang ved som får luft på alle sider.
   #6
 5,432     Akershus     0
Så vidt jeg vet er den eksterne lufttilførselen ikke annet en den normale trekkveien til ovnen. Er en kanal koblet til, trekker den luft utenfra, er den ikke, trekkerden luft fra rommet den står i. Hendler bør styre hvor mye trekk som skal tilføres ovnen. All lufttilførsel styres via denne åpningen??? Setter spørsmålstegn fordi jeg ikke er 100% sikker.

Har en Jøtul 520 med tilkobling til ekstern kanal , hvor vi ikke har koblet til kanalen ennå, men den henter luften fra samme åpning uansett. 

Har også en Morsø Peisovn, samme der. Den har ingen annen lufttilgang enn via kanalåpningen i bunnen.  Trekk styres av 2 hendler på siden. Ene styrer opptenning av/på. Andre struper trekk ned til minimum. Brukes denne må det være godt med glør i ovnen. Dette er moderne ovner hvor det er restvarme og glør om morgenen. 

Må legge til at jeg synes det vil være rart om det er annen mulighet for luft inn til ovnen enn fra kanaltilkoblingen. Da vil jo mye av vitsen med denne falle bort.
Siste redigering: Wednesday, December 29, 2021 1:34:41 PM av snektriker
   #7
 349     Hordaland     0
Kan være ekstra god sug fra langt pipeløp og da suger den for mye luft til peisen selv gjennom liten tilførsel kanal. Når jeg stenger overluft og oppstartsluft på min peis med mye tynn ved i, kveler jeg flammene helt fra veden og kun etterbrenneren gir flammer

   #8
 5,432     Akershus     0
Kan være ekstra god sug fra langt pipeløp og da suger den for mye luft til peisen selv gjennom liten tilførsel kanal. Når jeg stenger overluft og oppstartsluft på min peis med mye tynn ved i,  kveler jeg flammene helt fra veden og kun etterbrenneren gir flammer

Kan være enig i det med sug, men burde ikke hendlene i ovnen styre trekken uansett? Hva slags ovn har du?
   #9
 349     Hordaland     0
Husker ikke men tror det er en Dovre innsats i åpen peis. Den med det store buede vindue og luft regulering oppe og nede for vindue.