#11
 206     Østafjells     0
Om ovnen defineres som komfyr (ovn til matlaging) så er den unntatt regelen om rentbrennende ildsteder.
Signatur

   #13
 1,731     Trondheim     1


Er forskjell på "ekte" bakerovn og varmekammer utenfor/over brennkammer.

Tulikivi har også peiser med integrert bakerovn, ikke bare stekeovner.

http://www.tulikivi.com/se/produkter/Taljstensbrasbakugnar

Nunna-uuni har også ekstensiv utbud på brasugnar med bakerovn.

http://www.nunnauuni.com/svenska/tuotteet/mallisto/5xaqWGyDm.html

Fordelen med disse er også at de lagrer varmen lenge så man slipper å fyre kontinuerlig,
Ulempen er vekt, kreves relativt solid underlag for en del av modellene.

MVH
Sakke




Har du tips til norsk forhandler til disse?
Er det problematisk å få de godkjent til bruk i Norge?


Bo bedre i Oslo solgte Tulikivi iaf i januar, da jeg såg etter ovn.
Nunnauuni trur jeg ikke har selger  i Norge.
Fra Bo bedre sa de att varmemagasinerende ovner ikke heller trenger utslipssertifikat?
Jeg prøvde å finne utav om dette stemte men all nøyaktig info er vanskelig å få tak i, Og regelverket (utarbeidet av Sintef og finnes i datasamlingen der ) er som en statshemlighet som det refereres til men hvis man faktisk vil lese dritten så må en betale for å laste ned dokumentene.
Jeg er litt oppgitt over den norske måten (The norvegian way) å gjøre ting,  der det er streng regelverk og formaliteter men ingen åpenhet/offentlighetsprinsipp slik at det faktisk er vanskelig å få tak i info. Gjelder flere områder.

MVH
Sakke
   #15
 1,731     Trondheim     0
Takk.  ;)
7.2.2 Ildsteder for magasinfyring
Ildsteder med magasinerende effekt antas på grunn av utførelse og fyringsmåte å
forurense lite. Unntaket omfatter kakkelovner og klebersteinsovner. Kakkelovner og klebersteinsovner kan på grunn av innebygde steiner
avstråle akkumulert varme lenge etter siste ilegg. Fra Sverige ble det på 1700- og
1800-tallet importert mange kakkelovner av høy kvalitet. Derfor er denne ovnstypen
ofte kalt for svenskeovner.
7.2.3 Ovner for matlaging og badstuovner
Ovner for matlaging og badstuovner antas på grunn av sitt fyringsmønster og driftstid
å forurense lite og er derfor fritatt utslippskravet.

En peisovn i klebertein med bakerovn vil da være untatt fra reglene og således lovlig å importere og ta i bruk hvis de ikke har norsk forhandlere (bare installasjonen godkjennes av feier etc)
MVH
Sakke
   #16
 5,432     Akershus     0
Ja, ifølge forurensningskrav er det da greit nok med egenimport av slike. Men ifølge brannkrav opp mot bygningsvesen og feiervesen, hvor sterkt står man da?

Så lenge de har et ord med i laget kan de kanskje nekte å godkjenne en ovn som ikke er godkjent av Sintef? Litt dumt å importere og montere en flere hundre kilos ovn til 50-100 tusen kroner og ende opp med fyringsforbud?

Finnes det begrensninger her?
   #17
 1,731     Trondheim     0
Feiervesen skall bare kontrollere at ovnen er montert etter produsentens instruksjoner og at alle sikkerhetsavtand er overholdt.
Og så skall ovnen være CE godkjent. Og instruksjoner/dokumentasjon skall foreligge på et skandinavsk språk (ikke et problem med finske ovner, de har ALTID teksten på svensk i tillegg til finsk)
Det er ikke feiervesen/byggningsvesen som bestemmer sikkerhetsavstander etc, det er produsenten.
Det er utslippskravet som har vært det vanskelige ift import slik jeg har skjønt det.

MVH
Sakke

   #18
 5,432     Akershus     0
Ok, det er slik det henger sammen. Det høres faktisk så fornuftig ut at det nesten ikke er til å tro  Smile
   #19
 10,486     Akershus     0

Fra Bo bedre sa de att varmemagasinerende ovner ikke heller trenger utslipssertifikat?
Jeg prøvde å finne utav om dette stemte men all nøyaktig info er vanskelig å få tak i


Tidligere omtalt her på forumet.

http://www.byggebolig.no/peis-ovn-pipe-brannmur-brensel/valg-av-vedovn-med-vannvarmer/msg451424/#msg451424

Mulig en sånn kan være interessant? Jeg vet ikke hva temperatur man kan oppnå. Denne er også med vannkappe.
Signatur
  (trådstarter)
   #20
 653     0
Da har jeg endelig kjøpt meg peisovn med bakerovn, valget falt på en Contura 655.
- Jeg kan allerede si at i den bakerovnen blir det ikke storproduksjon av noe som helst, den er liten, men fin til ei eplekake, tine noen boller, lage pitapizza i etc

Contura 26K har en langt større bakerovn, men selve ovnen ble i største laget, og siden jeg har fått inntrykk av at peiser/ovner stort sett er til pynt/hygge/kos i nye hus så kommer den ikke til å bli brukt året rundt uansett.

- Ser frem til neste vinter!
:)