Her står det på side 2 under avsnittet "Anvendelse" at: løsningen med luftekanal kun er anbefalt for et ildsted pr. skorsteinsløp.
Jeg finner overhodet ingen god informasjon om dette verken hos Maxit eller Icopal, og lurer på om dette er så nytt at erfaring mangler. Det står i Icopalbrosjyrene at ett løps pipe kan benytte 4-6 lukkede ildsteder, men dette gjelder vel da kun dersom luftekanal benyttes til kun ett ildsted.
Jeg er også skeptisk på at innsuget av friskluft er i samme høyde som røykrøret, slik at man da vel ikke oppnår trekk før pipen er varm? Er det ikke bevegelsen i luften over mønet som gir trykkforskjell og god trekk i vanlige ventilerte hus?
Jeg vil helst slippe å å føre et trekkfult lufterør ut under raften, nedstøping i platen er allerede for sent..
Er det noen erfaringer med bruk av luftekanaler her på forumet?
Det stemmer Ryttervold. Du må ha en ovn som er klargjort for dette. Har en sånn icopal pipe selv. Akkurat fått satt den opp. Den trekker all forbrenningsluften til ovnen ned gjennom pipa i stede for å ta den fra rommene i huset. Og med dagens "Tette" hus, tror jeg dette er fremtiden.
MEN, husk at denne pipa skal ha en spesiell pipehatt.... VELDIG VIKTIG. Hvis ikke så vil det kondensere seg mye vann under en standard pipehatt, og dette vil slå ut i huset ditt.
Dyr var den ikke. 28.000,- ferdig oppsatt og pusset. Halvannenetasjes hus.
Lykke til, håper du blir like fornøyd som meg
Siste redigering: Thursday, February 28, 2008 2:57:04 PM av Proos
Jeg har en gammel teglsteinspipe med separat luftekanal. Allikevel valgte jeg å ikke benytte denne kanalen til tilluft til min ovn, Contura 580.
Hovedbegrunnelsen er at denne luften da må suges ned fra toppen av pipen og jo lenger strekk jo mer motstand. Dessuten vil en risikere å få ujevn tilførsel alt etter vindstyrke og risikere undertrykk også i luftekanalen.
Jeg valgte å bore hull i gulvet under ovnen og hente luften fra et uisolert kjellerrom rett under. Dette er helt skult av ovnens sokkel. Installasjonssanvisningen på ovnen var meget god og forklarer dette i detalj.
Her det noen som har uisolert icopal pipe her? Hvordan fungerer dette systemet med tilluft ned på yttersiden av røykrøret?
Jeg har ei sånn pipe. Det fungerer kjempebra. Aldri noe problem med dårlig trekk eller sånne ting. Husk at denne pipetypen er beregnet og designet kun for dette bruket. De gamle teglsteinspipene som hadde luftekanal, var designet for å hjelpe til med å trekke luft ut av huset. Men vær veldig obs på at du får rett pipebeslag. Bruk icopal sitt. Du må jo også ha en ovn som er klargjort for bakventilering, f.eks handöl ovnene. Jeg merker det mest med at det ikke blir trukket kaldluft inn i huset. Som f.eks i gang eller i rom lengst vekk fra ildstedet slik du merker med tradisjonelle ovner.
Har nå satt opp icopal pipe og skal kle den med icopals beslag i steden for å pusse den. Det som forundrer meg er at beslaget ser ut til å være 1-2 cm bredere enn selve pipa på hverside, sånn at det blir et mellorom mellom pipa og selve beslaget. Ser for meg at det vil kunne bli noe "blaffring" i vind.. Skal dette hulrommet fylles med noe? Isolasjon? Og når side belaget er så mye bredere enn pipa vil ikke da lufteåpningen oppe hvor det skal trekkes inn luft bli tettet?
Det der var ikke noe problem hos meg. Det er en sak du bør ta med Icopal tror jeg. Hos meg passet beslaget rett på. Du kan evt kile inn noen lekter mellom beslag og pipa. Hvordan det påvirker trekken er jeg ikke sikker på, men det er jo ikke rundt selve pipa det trekker inn, det er jo på toppen, og det er vel Icopal sin det også? Jeg erfarte ihvertfall at det var den delen som var viktig.
Men, tror dere det er ABSOLUTT nødvendig at ildstedet MÅ være designet for en slik ventilert pipe?
...eller vil dette systemet også kunne fungere med en peis av denne typen fra Peisselskapet? Den er forberedt for friskluft inn i bunnen. Se dette dokumentet for beskrivelse av friskluftsettet den kan leveres med.
Her står det på side 2 under avsnittet "Anvendelse" at: løsningen med luftekanal kun er anbefalt for et ildsted pr. skorsteinsløp.
Jeg finner overhodet ingen god informasjon om dette verken hos Maxit eller Icopal, og lurer på om dette er så nytt at erfaring mangler. Det står i Icopalbrosjyrene at ett løps pipe kan benytte 4-6 lukkede ildsteder, men dette gjelder vel da kun dersom luftekanal benyttes til kun ett ildsted.
Jeg er også skeptisk på at innsuget av friskluft er i samme høyde som røykrøret, slik at man da vel ikke oppnår trekk før pipen er varm? Er det ikke bevegelsen i luften over mønet som gir trykkforskjell og god trekk i vanlige ventilerte hus?
Jeg vil helst slippe å å føre et trekkfult lufterør ut under raften, nedstøping i platen er allerede for sent..
Er det noen erfaringer med bruk av luftekanaler her på forumet?
Du må ha en ovn som er klargjort for dette. Har en sånn icopal pipe selv. Akkurat fått satt den opp. Den trekker all forbrenningsluften til ovnen ned gjennom pipa i stede for å ta den fra rommene i huset. Og med dagens "Tette" hus, tror jeg dette er fremtiden.
MEN, husk at denne pipa skal ha en spesiell pipehatt.... VELDIG VIKTIG. Hvis ikke så vil det kondensere seg mye vann under en standard pipehatt, og dette vil slå ut i huset ditt.
Dyr var den ikke. 28.000,- ferdig oppsatt og pusset. Halvannenetasjes hus.
Lykke til, håper du blir like fornøyd som meg
Hvordan fungerer dette systemet med tilluft ned på yttersiden av røykrøret?
Jeg har en gammel teglsteinspipe med separat luftekanal. Allikevel valgte jeg å ikke benytte denne kanalen til tilluft til min ovn, Contura 580.
Hovedbegrunnelsen er at denne luften da må suges ned fra toppen av pipen og jo lenger strekk jo mer motstand. Dessuten vil en risikere å få ujevn tilførsel alt etter vindstyrke og risikere undertrykk også i luftekanalen.
Jeg valgte å bore hull i gulvet under ovnen og hente luften fra et uisolert kjellerrom rett under. Dette er helt skult av ovnens sokkel. Installasjonssanvisningen på ovnen var meget god og forklarer dette i detalj.
Jeg har ei sånn pipe. Det fungerer kjempebra. Aldri noe problem med dårlig trekk eller sånne ting. Husk at denne pipetypen er beregnet og designet kun for dette bruket. De gamle teglsteinspipene som hadde luftekanal, var designet for å hjelpe til med å trekke luft ut av huset.
Men vær veldig obs på at du får rett pipebeslag. Bruk icopal sitt.
Du må jo også ha en ovn som er klargjort for bakventilering, f.eks handöl ovnene.
Jeg merker det mest med at det ikke blir trukket kaldluft inn i huset. Som f.eks i gang eller i rom lengst vekk fra ildstedet slik du merker med tradisjonelle ovner.
Det som forundrer meg er at beslaget ser ut til å være 1-2 cm bredere enn selve pipa på hverside, sånn at det blir et mellorom mellom pipa og selve beslaget.
Ser for meg at det vil kunne bli noe "blaffring" i vind..
Skal dette hulrommet fylles med noe? Isolasjon?
Og når side belaget er så mye bredere enn pipa vil ikke da lufteåpningen oppe hvor det skal trekkes inn luft bli tettet?