8,676    9    2  

Pipe uten topphatt

Odd
 106     2
Pipen på min mors gamle hus har ikke topphatt, slik at det regner rett ned i den. Over taket er det bare murstein.

Hva slags konskvenser/ulemper kan dette ha? Hvor blir vannet av? Er det noen standardløsning for avrenning i pipefoten, eller må vi forutsette at dette vannet bare spres i kjellergulvet?

Det er en kjennsgjerning at kjellergulvet tilsynelatende har mer fuktighet enn kjellervegggene. Kan dette være forklaringen?

Alle innspill mottas med takk..

   #2
 3,258     Akershus     0
Eller enda enklere. To teglstein som du deler i to. En bit i hvert hjørne, en skiferplate på toppen som er en del større enn kvadratet av pipa, en tung stein på Toppen.

Gammeldags løsning som sikkert passer huset best hvis det er av eldre dato.

Du kan jo måle kvadratet av pipa innvending en eller annen plassen, dra på et hagesenter og se om du finner ei plate som passer og evt. en stein. Teglstein, eller annen type som passer, får du sikkert hos en eller annen byggevare, kanskje også på hagessenteret (små kvadratiske kantstein/beleggingstein).
Signatur
T2T
   #3
 156     0
Det holder vel ikke med en tung stein på toppen, det må vel limes eller borres litt også?
   #4
 3,258     Akershus     0
Tja, ikke på de få gamlepipene jeg har vært på. Steinene i hjørnene må festes og steinen på toppen må jo være tung nok til å holde plata nede selv om det blåser avsindig. Nå er jo plata i seg selv tung også så. Pipetoppen vår har holdt siden 50 tallet så jeg tror det er en grei patent. Mon tro om blekkløsningene holder i 60+ år? ;-)

Min logikk er at feier må kunne løfte av stein/skiferen for å kunne kom til, hvis nødvendig. Men det holder kanskje med spalten mellom pipe og skifer? Har ikke fått noen kommentarer fra feier hos meg.
Signatur
T2T
   #5
 156     0
Det var overhodet ikke kritisk ment, bare nysgjerrig på hvordan det gjøres. Jeg har ansvaret for et gammelt gårdsbruk hvor "blikket" over pipa har rustet bort, og en helle hadde gjort siden det er en mursteinspipe fra 1912.
Odd
  (trådstarter)
   #6
 106     0
Takk for svar.

Jeg skal definitivt gjøre noe med det...

Spørsmålet er vel mer stilt for å få kartlagt hva konsekvensen er eller har vært av dette. Kan det ha påvirket/påvirke fuktigheten i gulvet i kjellergulvet?
   #7
 1,103     Oslo / Østfold     0
Veldig vanlig med en betong eller skiferhelle. Som skrevet er den normalt så tung at den ikke blåser av. Eller også legger man en pen stein oppå. Når jeg murer opp på gamle hus bruker jeg hel teglstein, i hvert hjørne, satt på enden festet med mursement både mot pipetopp og helle. Ved bruk av hel steinlengde blir spaltehøyden så stor at feieren kommer til uten å fjerne hella.
Har du foresten sjekket om det er kommet vann ut av feierluka i kjelleren. Antar luka ligger helt i bunn av pipa.

T2T
   #8
 156     0
Er det vanlig å la hella være en del større i omkrets enn pipa, for å hindre mest mulig vann/regn/snø i å falle ned i pipa?

Har vært plaget en del med sotvann som har trengt gjennom pipa, så en god måte å holde dette ute på hadde vært fint. I hine hårde dager ble pipa plastbelagt på utsiden (før jeg hadde stemmerett) men det hjalp ikke. Hvis det ikke er kondens fra kjelleren så er det bare pipehatt som står igjen å prøve. Stedet brukes ikke om vinteren så det fyres ikke så mye i pipa.
   #9
 3,258     Akershus     0
Uten å fly opp på taket så tipper jeg det er ca 10 cm "utspring" på pipa mi.
Signatur