23 764    68    1  

Problemer med å få fordelt varme!

 22     Trondheim     0
Hei!

Jeg lurer på om det er noen med god teknisk forståelse relatert til dette problemet som kanskje vil kunne hjelpe meg, da jeg har et både kjedelig og dyrt problem.
Det har seg slik at vi har en kjellerstue (som er eneste plass med vedovn) som vi hadde håpet på å kunne få litt varme i huset forøvrig (om ikke annet stuen, spisestuen og kjøkkenet som ligger rett over).

Problemet er som følger:
Når man fyrer opp i peisen blir det grisevarmt nede (i kjellerstuen), så varmt at det er tildels direkte ubehagelig å oppholde seg der nede (forutsatt at man virkelig fyrer). Ok, så langt er det vel ikke noe direkte overraskende, MEN problemet er at det så vidt kommer varme opp i stuen som ligger rett over, til tross for at ovnen står rett ved trappa og at det ble laget "hull" i mellom etasjene for å lede opp mer varme.

Når man går ned trappa kjennes det som å få en varmevegg i ansiktet, altså overgangen er temmelig brutal, men til tross er det bare noen få grader som kommer seg oppover. Til etasjen over, selv om det ble monter en vifte med godt volum for å “pumpe” luften oppover, men dette har fortsatt så godt som ingen effekt.

Ble rådet til å forsøke å “dekke til” åpningen slik at vifta var eneste åpning (med unntak av trappa) så har derfor forsøkt å sette opp en plate bak vifta for å se om dette ga noen effekt, men svaret er: nei…
Det kan også være verdt å nevne at vi har en del problemer med å få fyr på peisen, på grunn av at det ryker INN i huset om man 1: ikke åpner alt av vinduer nede, og/eller 2: ikke først fyrer opp en hel haug med papir i peisen først for å varme den opp litt (problemet er verre, jo kaldere det er).
Det “blåser” godt inn av peisen når den er kald, så det er liten tvil om at undertrykk kan være en større underliggende problem.

Det er også verdt å nevne at rommet har en egen luke til et “vedlager” i grovkjelleren som ligger under resten av huset(på samme plan som da kjellerstuen). Har forsøkt å få litt røyk rundt åpningen på denne for å se hvordan det oppfører seg (rundt kantene på luken) men kan ikke se at røyken hverken blåste inn, eller ut.

Brannvesenet var nylig å så på anlegget, og de sto som et spørsmålstegn når det kom til problemet, de hadde ikke noen god forklaring på hvorfor ikke varmen stiger. Det virker som at varmen legger seg i rommet uten å klare å unnslippe, selv med mekanisk hjelp av vifte så slipper minimalt med varme opp.

Det er to luftesluser i rommet som går ut i friluft, begge disse er helt åpne.

Noen fornuftige råd jeg kan forsøke/gjøre?

Det kan vel med enkelthet høres ut som en overdrivelse når jeg sier at det er rene badstuen nede, når man sitter oppe i stua rett over (som har trappeoppgangen rett over, med trappeoppgangen i samme rom) med pleddet og fryser, men det er helt seriøst…

Har måttet fyre som en gal med elektrisitet mye de siste månedene grunnet barn i hus, samt at det har vært gode kuldeperioder her.

Vedlegger noen bilder av rommet, samt nedgangen fra stuen.


Problemer med å få fordelt varme! - IMG_2178_701x467.jpg - Spectre
Problemer med å få fordelt varme! - IMG_2179_701x467.jpg - Spectre
Problemer med å få fordelt varme! - IMG_2180_701x467.jpg - Spectre
Problemer med å få fordelt varme! - IMG_2181_701x467.jpg - Spectre
Problemer med å få fordelt varme! - IMG_2182_701x467.jpg - Spectre

   #1
 1 505     0
Hva med å snu vifta?  Dette kan bidra til å presse lufta opp trappa....
Signatur
   #3
 7 688     Bærum     0
Problemet er kanskje at luften du presser opp med viften ikke har noe sted å gå dvs du får et overtrykk i overetasjen som hindrer sirkulasjon.
  (trådstarter)
   #4
 22     Trondheim     0
President grønning:
Det har jeg ikke forsøkt, er jo absolutt verdt et forsøk... Er desperat etter å få varmen opp :P

Kristian_h:
Haha... smarten, nei den pumper "ut":P

Torango:
Det er mulig, men verdt å nevne at med vifta avskrudd, så kommer det mindre varme opp en med vifta på. Så tror egentlig ikke det Sad
   #5
 1 505     0

Problemet er kanskje at luften du presser opp med viften ikke har noe sted å gå dvs du får et overtrykk i overetasjen som hindrer sirkulasjon.


Så lenge det er åpne glugger mellom kjeller og overetasje burde det vel ikke bli overtrykk? Internt i huset burde det vel trykket være temmelig nøytralt?
Signatur
   #6
 7 688     Bærum     0
Enig i det, men en eller annen grunn er det vel. Jeg vi anta at det er for dårlig åpning mellom kjeller og etasjene over ellers ville den varme luften stige opp og den kalde rase ned. Har du mulighet for å lage  en returkanal ned til kjelleren for å få til sirkulasjon.
   #7
 876     Oslo     0
Oi, oi! Godt å se at noen har sånne jøtulbeist fortsatt. Hadde det på hytta, 40 kvm, godt isolert. Kunne lett få 50 grader inne...

   #8
 1 505     0
Om man tenker at kald luft synker er det uansett best å få presset den "kalde" lufta ned i kjellerstuen. Ser for meg at det blir så meget enklere å få sirkulasjonen i gang den veien.
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 22     Trondheim     0
Hmm... Med kjellerdøren oppe for fullt, åpningen i taket (2 meter lang og noen å 30 cm bred) og den relativt store trappenedgangen bør vel være relativt godt balansert? Gjorde et forsøk med røyk for å se hvordan det oppførte seg i trappen, og den legger seg "stille" altså ikke tegn til rask forflytning hverken ned eller opp. Men... Av en eller annen besatt årsak såser ikke røyken ut til å klare å "stige" ut av etasjen. Er til å bli gal av.

Vet ikke hvor relevant det er, men som sagt har vi også større problemer med å fyre opp, på grunn av sterkt trekk inn fra skorsteinen når man skal fyre opp (især når det er kaldt), men har forsøkt å sette opp vinduer i grovkjelleren, satt opp vedluken etc så "bør" være greit med utligning av trykket utenifra, blir forvirra av det der.

Sino:
Ikke noe galt med effekten av den nei, den varmer så det griner etter nede. Om man fyrer så nytter det ikke å spille Xbox 360, den skrur seg bare av og viser en "your console has turned off to prevent the system from overheating"Tongue
   #10
 1 505     0
Haha.. greit få utnyttet varmen til andre ting enn å overopphete box'en ja!  ;D
Signatur