204    15    0  

Rehabilitere eller bytte peis med vedovn, erfaringer?

 1 382     0
Til neste år blir peisen vår ulovlig å bruke, alle må ha rentbrennende ovner her.

Så da har jeg to valg, rehabilitere dagens peis eller bytte den ut til en vedovn.

Fant noe reklame her på å rehabilitere, i følge nordpeis er det gjort på en time å rive den gamle, og den nye monteres også på få timer. 

https://nordpeis.no/Peis/Inspirasjon/Fra-gammel-murpeis-til-effektiv-og-moderne-peis-paa-1-2-3

Noen som har fjernet en slik peis og kan si hvor mye arbeid jeg har i vente? En ting er jo å rive den, men vil tro det mest krevende er å få det til å se fint ut etterpå om ny peis ikke dekker samme område.

Jeg ønsker noe mindre, ikke noe som bygger mer enn pipen ut fra vegg.

Noen gode tips og råd her?

Dagens peis

Rehabilitere eller bytte peis med vedovn, erfaringer? - peis 17a.jpg - ProphetSe7en

   #1
 1 450     0
Hva med å skifte ut peisinnsatsen med en vedovn, med kokemulighet? Muligens fjerne kassen på toppen, men ikke teglveggene?
   #2
 3 781     akershus     0
Det kommer helt an på hva slags sår det er når du river peisen og hvor mye av f.eks gulvet som må erstattes og hvor mye av veggen som må pusses opp for en peisovn kontra å dekke til med ny peis. En peis vil jo dekke mer enn en peisovn, men på en annen side er en peisovn ferdig når den monteres, peisen må lages omramming til, man skal bli enige om design, m.m.

Det er ikke lenge siden jeg rev en tilsvarende peis som din, der måtte jeg inn med nye branmurplater og flikke på pipa, egentlig ingen stor jobb, gulvet skulle uansett ha ny parkett. Der ble det satt inn en peisovn, tror det vil være en løsning som bygger minst, selvsagt avhengig av type. Her ble brukt en noenlunde grunn Morsø peisovn.

Rehabilitere eller bytte peis med vedovn, erfaringer? - 20200308_101000.jpg - ProphetSe7en
  (trådstarter)
   #3
 1 382     0
Blir det ny peis så blir det gjerne en type elementpeis. Ønsker ikke bruke en formue på dette, vil strengt tatt bare bli kvitt dagens peis som er altfor stor med en mer minimalistisk utgave som avgir greit med varme de dagene det er ekstra kaldt ute eller en ønsker den kos å fyre i peisen gir.

Feks

https://ildstedbutikken.no/collections/nordpeis-elementpeiser/products/nordpeis-odense

https://www.bergenvarmesenter.no/produkt/nordpeis-pisa-m-innsats-n-20a-sort/

Ikke sett meg ut hverken modell eller hvor de er å få til ok pris, dette er kun eksempler på hva jeg ser for meg.

Alternativt har jeg sett for meg noe lignende du har gjort snektriker med en ovn av type Aduro 9.5 eller tilsvarende.

Elementpeis vil jo skjule mye av vegg der pipen har stått, og sånn sett også deler av pipen. Aduro 9.5 så får jeg nok som nevnt her mye arbeid med både pipe og vegg.

Ideelt sett så vil jeg ha vekk de steinene som er brukt på veggen bak peisen, ikke så glad i den type og kunne tenkt meg slett vegg her istedet. Det er vel kanskje bare "pyntestein" som ikke henger så godt?

Jeg kunne også tenkt meg å gjort noe med pipen, få vekk den ruglete overflaten. Noen gode tips her når en er i gang?

Det skal legges nytt gulv i stuen, så da blir det gjort samtidig. Er i dag lagt noen fliser rundt peisen før resten av gulvet er parkett, mens under selve peisen er det vel kun sponplater. Er så mye støv som har samlet seg der at det er vanskelig å se igjennom ventilene Laughing

   #4
 3 781     akershus     0
Nordpeis Pisa så jo ut som kunne passe bra til ditt prosjekt. Det er vel egentlig bare å rive gamlesjiten og ta et overblikk over "elendigheten" da Smile Da er det nok enklere å se hva som må gjøres. Er det murvegg til venstre for peisen? Hvis ikke, vil du antagelig måtte gjøre noe for å utvide brannmuren med de løsningene du skisserer. Enkelte peisovner er laget for å kunne stå nær brennbar vegg, noe å tenke på hvis du ikke har brannmur som er bred nok.
  (trådstarter)
   #5
 1 382     0
Murvegg på siden ja, ideelt sett så bør denne lektes ut og lydisoleres, men da blir det som du sier trøbbel med brannkrav.

Det enkleste er selvsagt å rive peisen og ta problemene som de kommer. Hadde jeg klart det hadde jeg sikkert vært ferdig å pusse opp hele boligen nå. Her bruker jeg evigheter på å planlegge alt som skal gjøres før jeg kommer i gang 🙂
   #6
 53     Skien     0
Du kan også montere en Jøtul I 400 panorma , mener den skal passe rett inn i omrammingen. Steinene kan lett skjules bak puss/ sparkel.

   #8
 410     0
Vi satt inn ny rentbrennende innsats i eksisterende peisåpning. Der passet Jøtul F520 inn i åpninga, både med plass, tilkobling av røykrør og også slik at vi fikk kobla til et rør vi hadde liggende for tilluft utenfra.
Arbeidsinnsatsen var 2 mann i 2 dager. De banna og sleit mye med tilkobling, men ble ferdige og prisen var fast.
Godt fornøyd. Det brenner reint og fint og gir god varme.
  (trådstarter)
   #9
 1 382     0
Hadde det ikke vært for se jeg synes peisen vår er for stor og stygg i tillegg så kunne ny innsats vært en løsning
  (trådstarter)
   #10
 1 382     0
Hadde det ikke vært for at jeg synes peisen vår er for stor og stygg i tillegg så kunne ny innsats vært en løsning