37 023    59    2  

Renner sotvann på undertak fra pipe.

 791     østfold     0
Jeg fyrer kun med ved og det er ikke rent brennende fyring her enda, da jeg venter på deler.

Må innrømme vi rundfyrer/småbrenner mye i den gamle dovre bukkene bruse ovnen. Veden jeg bruker er tørr.
Kan se det renner kondens vann blanda med sot, det er gult og lukter tjære. Kan se det også er gule flekker på vann bretta på begge sider av taket.
Tok opp noen taksten å så det var ett par striper med kondens vann blanda med sot på undertaket. Vil dette problemet forsvinne med rentbrennende ovn tro?
Jeg har pipe hatt som er isolert og kalt loft med lite sirkulasjon, gammelt tømmer hus.
   #1
 262     0
Hei
Du har nok et problem med kondensering i pipeløpet, kanskje grunnet for stort løp eller veldig kaldt loft. Problemet forsvinner ikke med ny ovn, da rentbrennende ovner har enda lavere røykgasstemp og er mer følsomme for "riktig" trekk.
For å få bukt med problemene må du antageligvis minske størrelsen på pipen invendig, ved å senke et nytt rør i stål eller keramikk.

Lykke til
Varmefag-mannen
Signatur
   #2
 9 677     Kysten     0
Dersom det småbrennes i ovnen blir det lavere temperatur i pipen vil jeg tro. Likevel pussig at du får sot på undertaket. Er alle beslag ok?
  (trådstarter)
   #3
 791     østfold     0
Taket er nytt, og alt skal være tett. Det er jo ikke mye det er snakk om,men nok til det irriterer..
Loftet er kaldt ja. Og gulver er isolert men ikke tak.

Det ser ut som det kommer opp fra pipa og kjære renner ned og blander seg med kondens vann grunnet varme fra pipe tror jeg.


Jeg får se hva som skjer når den nye ovnen skal monteres til uka en gang,,handøl sofiero..
Har nå fått bekrefta at en kleberstein ovn med bekledning blir varmere en rene kleberstein ovner, noe jeg håper da jeg tenger litt stråle varme når ilden er sluknet Smile er veldig spent på dette her...

Så får jeg håpe jeg slipper unna nytt piperør for det er vel dyre greier?
  (trådstarter)
   #5
 791     østfold     0
Jeg vil tro det skjer mellom pipe beslag og teglsten pipe, men er ikke sikker. Jeg får klatre opp å dra av pipe hatten for en inspeksjon tenker jeg :)

For de få kondensstripene med vann kommer fra undersiden av blekke på pipehatten som dekker over taksten.
  (trådstarter)
   #7
 791     østfold     0
Hva kan jeg gjøre med det, eller er det like greit å la det være?

   #8
 3 259     Akershus     0
Dette er tråd nr 2 om samme problemet på kort tid. Man har byttet tak, men overgang mellom pipe og undertak er (åpenbart) ikke tett. Heldekkende blekk over pipa gir kondens som blandes med røyk og sjiten renner ned langs pipa.

Da er det vel egentlig sånn at det må være feil utførelse på tetting undertak/pipe og også pipehetta siden røyk ikke skal trenge inn. En ting er jo selve utførelsen på pipehetta som gir røyk ned, men du har også et kondensproblem som ville kunne løses med isolering i pipebeslaget.

Men som andre nevner vil det jo også kunne hjelpe om du fyrer pipa varm, evt rehabiliterer pipa til mindre volum slik at røyken kan føres ut uten å avsette mye varme til selve pipa.
--------------------------

Som løsning gjennom vinteren ville jeg fyrt med god trekk i den gamle ovnen. Rentbrennende ovn vil antagelig gjøre problemet like stort da den gir lite røykvarme ut i pipa, dvs tilsvare noe som du gjør når du brenner i en gammel ovn med dårlig trekk.

Til våren ville jeg demontert pipebeslaget, tettet rundt pipa og montert pipebeslaget med isolasjon og på en slik måte at røyk ikke trenger inn.

Uten isolasjon i pipebeslaget vil kondens/frost kunne spise opp den gamle pipa di over tid.
Signatur
   #9
 9 677     Kysten     0
Du må vurdere om det er så mye at det kan skade undertaket. Om du finner ut at det er for lite fukt til det ville jeg ikke brydd meg om det. Slutt med å brenne rundt, brenn med god trekk og tørr ved. Jeg vil tro at om pipen er kledd inn nylig vil det være rester av fukt i den, fyrer du jevnt og holder pipen varm vil jeg tro det tørker ut. Forutsetter at beslagene er mont rett.
  (trådstarter)
   #10
 791     østfold     0
Takker for svar.. pipe hatten er isolert.. men kanskje jeg bør surre inn pipa på loftet da? Ellers så er det så lite, at da skal jeg ikke bekymre meg etter det dere har lært meg :)

takk igjen.........