525    18    2  

Renovere teglsteinspipe: blir ikke pipa lenger varm?

 8     1
Hei. Hvis jeg renoverer teglsteinspipa, med nytt innvendig rør, mister jeg varmen som magasineres i teglsteinen? Etter å ha fyra i 5 timer begynner varmen å komme på pipas overflate inne. Det er god spredning av varmen, og holder til formiddagen etter. Ikke farlig varm, men slik behagelig varm som teglstein blir.  Denne varmen blir borte med nytt innvendig rør? Hvor mye koster det? Huset er tre etasjer. Kun ovn i 2. Etg. 

   #1
 15     0
Jeg betalte 40 k i vinter. 2,5 etg.

Usikker på om du mister varme. På det gamle huset mitt, merket jeg ikke for mye forskjell.

Huset ble mindre brannfarlig, det er sikkert.
   #2
 969     0
Hei. Hvis jeg renoverer teglsteinspipa, med nytt innvendig rør, mister jeg varmen som magasineres i teglsteinen? Etter å ha fyra i 5 timer begynner varmen å komme på pipas overflate inne. Det er god spredning av varmen, og holder til formiddagen etter. Ikke farlig varm, men slik behagelig varm som teglstein blir. Denne varmen blir borte med nytt innvendig rør?


ja. Det er noko av "poenget" med det innvendige røyret, at teglen ikkje vert varma opp like mykje.
Den varmen du i dag samlar i teglsteinen, vil forsvinne til kråkene om du legg inn røyr (høgare utløpstemperatur
frå skorsteinen).
TSt
   #3
 6 147     0
Er nok redd Ivar her rett her. En vil nok miste mye av varmen hvis ikke ildstedet sto veldig høyt opp på pipen i utgangspunktet. Dessverre. Men er derfor den er mye tryggere. Har bekjente som har problemer med snøsmelting på tak fordi pipe varmer på ikke innredet loft. Her er jo varmen ikke ønsket.
   #4
 969     0
Om det er tryggare eller ei, har med heilt andre ting å gjere enn varmetapet.
Har du ein god teglskorstein, er han trygg - og røyret gjer han ikkje "tryggare".

HSt
   #5
 22 754     Lillestrøm kommune     0
En pipe som blir mindre varm på utsiden ved pipebrann er selvfølgelig tryggere så en rehabilitert teglpipe må nesten alltid være tryggere enn orginalen.
   #6
 2 557     0
Jeg skal få satt inn stålløp i min teglpipe av sikkerhetshensyn - dvs. det kreves, av sikkerhetshensyn, når jeg skal bygge inn et par av sidene, slik at eventuelle sprekker og røyksutslipp vil overdekkes. Så lenge det ikke oppstår sprekker er den vel "trygg", men problemet er å oppdage det! Problemet er ikke varmen, men eventull røykforgifting.

Mye av hensikten med de gamle etasjeovnene var vel at så mye som mulig av forbrenningen skulle skje der varmen kom rommet til gode. Ideen er vel bevart i en del moderne over der røyken går "i sikksakk" på veien ut til pipa, slik at mer av varmen avgis der, og røyken er kaldere. De er gjerne utstyrt med en hendel slik at ved opptenning går røyken ikke gjennom "labyrinten" men rett i pipa for å gi god trekk. Når bålet er godt i gang slår du hendelen over slik at mer av varmen beholdes i stua.

Hvis du ikke har noen slik moderne ovn, eller etasjeovn, får du glede deg over at den varmere røyken vil føre til bedre trekk i pipa! Jeg gjetter på at få år har vi fått "smart fireplaces", der spjeldet reguleres akkurat så mye at det gir god forbrenning, uten å åpnes så mye at det slipper unødvendig mye varme ut til kråkene. Har ikke sett det enda, men jeg følger med på https://twitter.com/internetofshit - men synes egentlig ikke det hører til der Smile.

(Mimre: Fra den gang hobby-datamaskiner var nye, før IBM-PC, har jeg liggende i et gammelt BYTE Magazine en byggebeskrivelse fra en type som bygget seg en datastyrt vedovn, kontrollert av en Altair 8080, som under kontroll av en temperatursensor kunne åpne ei luke fra en stor beholder med finkappet ved som ved tyngden falt ned i brennkammeret. Det må ha vært på slutten av 1970-tallet. Inge lambda-sonde i pipa, men likevel: For sin tid var det definitivt en "smart" vedovn!)

Jeg er forøvrig overrasket over at TSt sine bekjente ikke kan løse problemet med å legge isolasjon rundt pipa på det uinnredede loftet (slik at varmen istedet slipper ut til kråkene...)
HSt
   #7
 22 754     Lillestrøm kommune     1
Det er faktisk ikke lov å tildekke teglpipen utvendig det gjelder også isolasjon på loftet

   #8
 5 321     Tromsø     0
Vår teglpipe er ikke renovert med innerrør, men blir ikke særlig varm. Ikke så veldig mye over 30 grader (målt med billig IR-termometer) og føles kjølig mot handa selv når man fyrt så hardt og lenge at lufttemperaturen på stua er 27 grader.

Jeg antar det har sammenheng med at begge ovnene er reintbrennende. Relativt lite av energien går ut i pipa i pga lav røyktemperatur.

Den varme-magasinerende og varme-spredende effekten til pipe og brannmur er ikke så stor lenger med moderne ovner som den var før i tida med ovner som slapp ut røyk med høyere temperatur. Dermed er det ikke så mye å tape på å renovere pipe ved å sette inn innerrør.
Signatur
HSt
   #10
 22 754     Lillestrøm kommune     0
Jo har den innvendig foring så kan den trolig det, men da avgir den trolig ikke like mye varme så tildekking er ikke nødvendig