11 692    12    0  

Røykrørgjennomføring gjennom innervegg

 1 806     Sør-Trøndelag     0
Er litt usikker på beste løsning for tilkobling av ovn/peis (heretter kalt ovn) til pipa, har sendt en forespørsel til feiervesenet for å høre hva de mener, men synes det er interessant med flere innspill i saken.

Jeg har en pipe som er plassert temmelig midt i huset, helt inntil en bærevegg som deler huset i to på langs. Vi har hele tiden planlagt en ovn plassert på andre siden av veggen, slik at ovnen står plassert mot en helt plan vegg uten synlig brannvegg o.l. Veggen er 4".

Jeg tenkte at dette var en helt kurant løsning, da det finnes ovner som er godkjent plassert så lite som 30cm unna brennbart materiale og enda mindre dersom det er en brannvegg.

Feiervesenet (hun jeg snakket om) var ikke begeistret for at røykrøret skulle gå gjennom veggen av inspeksjonsårsaker. Jeg fikk ikke inntrykk av at det var ulovlig, men kunne ikke få noen endelig svar uten å sende en e-post.

Noe annet jeg kom til å tenke på i ettertid, var at dersom jeg bygde en brannvegg mellom pipa og ovnen og førte røykrøret gjennom der, så kunne kanskje røykrøret ryke av etter X antall år. Tømreren min fortalte om hus som var blitt bygd hvor eksempelvis listverk var festet til pipa, sto et par cm ovenfor gulvet da huset har seget mens pipa har stått fast  :)

Usikker på hva som er rett (og sikker) konstruksjon her. Er uaktuelt å flytte pipa, og ovn vil vi ikke ha i gangen  Wink
Signatur

   #1
 262     0
Dette er forsåvidt en kurant sak, dersom man har planlagt litt og kjenner reglene. Bygger du gjennomgående brannmur som er bred nok, slik at du får min 23cm til tilstøtende treverk så er ofte dettte enkleste også for eventuelle endringer i fremtiden. Men bygg da i full høyde, slik at du har noe å gå på i fremtiden. Til en moderne elemntpipe bruker du røykrørinfrøing med forlenger, som går frem til ytterkant på brannmuren. røykrøret går uhindret invendig i denne. Tettet med fleksibel pakningssnor. Da har du ca 0,5-1 cm slingring for varmegang. Legger du samtidig inn ca 10 grader stigning, så blir det veldig bra.
Finnes også andre løsninger som fungerer, men mener klart at denne er enklest og mest fleksibel for fremtiden.

Lykke til
Mvh
Varmefag-mannen
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 1 806     Sør-Trøndelag     0
Har forstått det slik at avstandskravet på 23 cm er fra røykrøret til brennbart materiale. Dersom røykrøret er omsluttet av brannveggen, hvordan stiller dette seg? Det vil jo være 15-20 cm brannvegg på alle kanter.

Og bør man få det helt tett mellom pipe og brannmur slik at det ikke finnes rom for luft å bli oppvarmet?

Jeg tenkte å bygge opp en innvendig brannvegg mellom stendere som beskytter røykrøret og ha ei brannplate som jeg ønsker å få til å flukte med øvrig vegg. Men vet ikke om jeg får til det uten at det blir et tynt sjikt hvor luft kan bli oppvarmet.
Signatur
   #3
 262     0
Kravet er 23cm og det er ufravikelig ihht forskriften desverre.
Dette kravet henger fra gammelt av da en tegelstein er 23cm bred.
Ja, utfordringen er overgangen mellom pipe og mur. Dersom du slemmer pipen først, kan du evnt bruke en grovtannet sparkel 10mm f.eks å trekke på mørtel som du trykker blokken inn i etterpå. Du kan bruke flislim dersom mørtelen ikke flyter ut ordentlig. Alternativt er siporeks kanskje lettere å jobbe med vs leca.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 1 806     Sør-Trøndelag     0
Blir det vanskeligere å montere røykrøret når det går gjennom en 10 cm brannvegg?

Bør man montere noe før man setter på plass brannveggen.

Skal forsøke å lage en tegning og ta et bilde.
Signatur
   #5
 262     0
nei, det er uproblematisk. Du må uansett lage litt større hull for å få inn kraven på røykinføringen. Jeg ville ikke forhåndsmontert, så sant du ikke er 100% sikker på hva og hvordan du vil ha det.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 1 806     Sør-Trøndelag     0
Takk for svar varmefagmannen  :)

Vi vurderer Scan 58 veggmontert ovn. Denne er er 50cm bred.

Jeg sliter forøvrig å finne ut av hvor bred brannveggen må være. Det står avstand til vegg på siden, men vinnar ingen vegger på sidene.

Jeg antar at veggen er konstruert for å ikke avgi så mye varme bakover på ovnen, så en bredde på en meter er kanskje nok?

Og hvordan er det med å få feste i siporex evt leca? Bruker sikkert ekspansjonsplugger tenker jeg.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 1 806     Sør-Trøndelag     0
Har laget en tegning i sketchup.

Kan jeg kle veggen mellom ovn og brannmur med vanlig gips?

Og bør det være helt tett mellom pipa og veggen der ovnen står plassert? Altså ingen luftesjikt.
Røykrørgjennomføring gjennom innervegg - Modell.png - stefanvh
Signatur

   #8
 262     0
Vi i Varmefag, forhandler ikke Scan-ovner, så der må du forholde deg til bruksanvisningen. Hver ovnsmodell er typegodkjent og testet individuelt, så monteringsanvisningen er rettesnoren
Gips er ikke noe du skal ha bak ovnen på en slik montering.
Ja, du må unngå luft mellom mur og pipe. Slik at varmen ikke går til taket eller til stenderne på siden. Ved normalt fyring har du en overflatetemp på røret på mellom 250 og 350 grader.

Mvh
Varmefag-mannen
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 1 806     Sør-Trøndelag     0
Men er det 23cm eller 30cm som er kravet? Ble litt forvirret her jeg.

Den stenderen som er til høyre er et hjørne, det går en vegg langsmed langsiden på pipa der. Regner med det blir problematisk å flytte akkurat den (spikerslag mm.)
Signatur
   #10
 262     0
gjennomføring i trevegg i selve veggen er 23 cm. Tilstøtende treverk mot røret i "åpent lende" er 30 cm.
Signatur