122    2    0  

Sette inn peisinnsats i gammel teglsteinkoloss

 12     0
Hei,

har en stor, rød teglsteinkoloss i stua. I denne er det et "rom" der det står en gammel dovreovn og et "pynterom" over med fin 80tallsbue. Tanken er å sett inn en pent brukt peisinnsats der ovnen står, pusse og male teglsteinen, bygge vedrom under peis og bygge pynterommet over om til firkant. Tanken var å bruke brannmurplater, siporex eller scamotec eller hva-det-nå-heter. Men hva tåler sånne plater av vekt? Peisinnsatsen veier vel ca. 100kg. Tenkte sette peisen oppå et "bord" av to sammenlimte plater med ben som også er av sammenlimte plater satt på høykant. Hvis disse støttene er langt nok inne til at de er under selve peisinnsatsen så bør det være sterkt nok? Fryktelig kjedelig hvis man fyrer i peisen og den kommer ramlende ut på gulvet...
Ser at denne peisinnsatsen skal ha 250cm2 ventil under til lufttilførsel og 500cm2 over til utlufting av varmluft. Regner med at det er OK å ha åpning i bakkant av plata som peisinnsatsen står på mot vedrommet under for lufttilførsel? Til utlufting av varmen tenkte jeg lage en åpning i bakkant av "pynterommet" over peisen og sette i en rist, det bør være OK? Muligens ikke optimalt for å få varmen mest mulig ut i rommet, men peisen er mer til pynt/kos enn oppvarming.
Bør jeg pusse teglsteinen først, så sette opp omrammingen av peisen og til slutt pusse over både brannplater og pusset teglstein med samme puss? Ser for meg at det blir jevnest. Limes kanten rundt peisen mot omrammingen i samme slengen?   #1
 4 909     NITTEDAL     0
Skamotec tror jeg du skal glemme i denne sammenheng, men siporex kan muligens duge. Alt er avhengig av det viktigste du har utelatt, nemlig å si noe om bredden. Jeg hadde brukt siporex som sidestøtter og støpt et fundment over, med litt armering i, den plata trenger ikke være spesielt tykk. Bilder med mål hadde gjort seg.
  (trådstarter)
   #2
 12     0
Peisinnsatsen er 70 bred. Hvis jeg lager vedrommet samme bredde som døråpning så blir det 60 bredt evnt. samme bredde som glasset på ca. 50 cm.
Enkleste hadde vært å ha bein eller stativ til innsatsen og bare bygge "til pynt" men vet ikke om det er å få tak i til en gammel peisinnsats eller om det finnes universalstativer.