#11
 974     0

Mener du virkelig at det ikke er lov å mure en lecamur inntil ei teglsteinspipe??

Dette skjønner jeg ikke noe av.

Kan forstå at det ikke er lov å kle igjen med panel, mdf, gips og andre matrialer. Men at det ikke er lov å mure utenpå mur, bare for at det er forskjellige materialer, kan jeg ikke forstå!


Det er fordi regelverket har to føremål:
Det første er sikring mot at ein evt. pipebrann skal spreie seg ut av pipa. Kravet om 230 mm stein mellom røykløp og brennbart er pga dette. Lecamuren din ville ikkje vere noko problem ut frå dette omsynet.
Det andre er at feiarvesenet på ein enkel måte skal kunne sjekke om det er sprekker. Tildekkinga hindrar ein visuell inspeksjon, og her kjem lecamur og finerplater i same kategori. På den andre sida kan ein godt tenkje seg andre (og sikrare) metodar for å inspisere piper.

   #12
 911     Hordaland     0
Og du er sikker på at du ikke har en luftekanal i pipa di?
Den ene siden på skorsteinen min ble bygget inn av tidligere eier, og jeg regnet med at feieren ikke ville godta dette.
Men når feieren var innom, så fikk jeg vite at dette gikk bra, da jeg har en smal luftekanal på den siden av skorsteinen.
   #13
 43     0
En dyrere måte er å rehabilitere pipa. Da skal den vel gå under reglene for elementpipe.
   #15
 14     Akershus     0
Jeg hadde mye av samme problemstilling tidligere i sommer. Føler derfor jeg kan bidra, uten at jeg er ekspert på området.

En teglpipe skal ha alle sider fri pga inspeksjon, som nevnt i tidligere innlegg.

I mitt tilfelle hadde jeg en teglsteinspipe fra 1955, som på 80tallet var rehabilitert med foringsrør. Under riving av 2. etg (totalt ny takkonstruksjon) ble jeg oppmerksom på at øverste 3m at pipen var i særdeles dårlig forfatning. Dvs foringsrør var sprekt, og teglsteinene var helt løse. For å få godkjent pipen ble løsningen å fjerne pipen i 2. etg helt, og å fjerne foringsrørert helt ned i kjeller. Nytt foringsrør fra www.schiedler.no ble montert, inkl pipeelementer fra 2. etg og opp Foringsrøret fra Schiedel har en produktgodkjening fra Sintef som angir at med en 20mm luftspalte mellom tegl og foringsrør vil pipen klassifiseres som elementpipe. Jeg var i kontakt med flere murmestere, og sjekket flere ulike systemer men kom frem til at for meg var Sintefs produktgodkjening avgjørende. Min erfaring er at det er mye usæriøse aktører på området piperehabilitering. Fikk tilbakemelding fra ulike murmestere på at "slik og sånn" var eneste løsning, neste murmester sa at det overhodet ikke gikk å få godkjent en slik løsning osv. Mye synsing, lite fakta!

Dersom jeg ikke hadde vært avhengig av at pipen i 1. etg måtte stå (nyoppusett etasje, orket ikke tanken på å rive pipen og alt merarbeidet med dette) hadde det helt klart vært økonomisk gunstigst å rive gammel pipe og mure ny elementpipe. I 1.etg har jeg også en side av pipen innkled, noe som tidligere eier har gjort. Det var derfor også for meg viktig at ny løsning var godkjent for dette. Kjedelig å investere i pipe som feiervesenet ilegger bruksforbud på.

Vær bare obs på at å rive pipe skaper en mengde søppel!

Pris for piperehabilitering er på østlandsområdet mellom 2-2500kr pr m inkl moms, dette uavhengig av metode/leverandør er min erfaring.

   #16
 911     Hordaland     0
Bra svar dr.Knekk :)
Men vet du om det er vanskelig å få ut innerrøret i skorsteinen?
Jeg har en hytte der det er hull i røret i andre etasje, noe jeg mistenker er årsaken til at røyken ofte kommer i retur inn i hytten.
Innerrøret er da av type betongrør, slik en vanligvis legger for å drenere o.l.