11,945    11    2  

Spørsmål rundt koks og koksovn

 182     Tomter     0
Hei, jeg har en gammel rundovn og tenkte å prøve å fyre med koks. Noen som vet hvor det er å få tak i, i nærheten av askim/spydeberg eller Ski?

Ser jeg også at det mangler en liten del av en stein rett ved luka som man kaster inn koksen, kan dette by på problemer? Blir visst ganske varmt av denne koksen :)

Håper noen kan svare, selvom fyringsmetoden er litt utdatert.

   #1
 2     0
Kan ikke uttale meg om luka.

Det eneste firmaet jeg vet om som importerer koks er Spesial koks i Sandnes: http://www.koks.no/

Så fremt ikke nettsiden deres er utdatert, så har de en distributør i Sarpsborg, og det er jo ikke så langt unna (hentet fra koks.no):

Billig Koks i
Sarpsborg/Fredrikstad


Her finner du oss:

Sarpsborg ASVO - Valaskjold gård, hverdager 8-15
Kveld/helg eller hjemleveranse.



Tlf. 951 45 154

E-post: tore.malmgren@sarpsborgasvo.no


Ta kontakt for prisinformasjon.


Bruker en del koks selv, synes det er helt utmerket å fyre med.
  (trådstarter)
   #2
 182     Tomter     1
Takk for tips. har vært innom sida dems, og for meg blir det nærmeste oslo. men er så kjedelig å kjøre dit hver gang :)

Rart ingen andre firmaer selger koks, er vel fremdeles en del folk som bruker dette?
   #3
 2     0
Tror markedet er ganske lite.

Tar turer til Oslo Vedlager jeg også. Trenger ikke, har ved nok, men jeg synes det er koselig og praktisk å fyre med koks. Jevn, god og koselig varme (koksen har lite flammer med forbrenner ved gløding).
Koksen bruker lang tid på å brenne ut, veldig praktisk på natten, eller når man er opptatt på dagen. 
   #4
 1,292     Ålesund     1
Grunnen til at koks var mere vanlig før var jo at man fra midten av 1800-tallet hadde gassverk i mange byer som varmet opp kull og fikk ut gassen fra kullet som man sendte ut i rør i byene som folk brukte til koking, lys, oppvarming osv. Restavfallet etter gassen var ute av kullet var koks. Dette solgte man så man kunne bruke det til oppvarming. Utover 1900-tallet ble disse gassverkene færre og færre, så da regner jeg med at tilgjengeligheten på koks har gått nedover og dermed prisen opp...?
   #5
 4,110     Akershus (Follo)     0

Ser jeg også at det mangler en liten del av en stein rett ved luka som man kaster inn koksen, kan dette by på problemer? Blir visst ganske varmt av denne koksen :)

Jeg skal ikke love deg at du får problemer. Men jeg ville bøtet den. Det er som du sier, koks kan bli varmt. Jeg ville prøvd med ildfast leire. Jeg har litt liggende men den begynner å bli tørr. Den kommer fra et firma i Grenlandsdistriktet, husker ikke navn. Ellers kan du prøve www.ildfast.no
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 182     Tomter     0
Så det går ann å fikse selv? Trodde jeg måtte ha inn en eller annen teknikker og ta av toppen på rundovnen osv jeg... Da er det kanskje lurt å ordne det først :)

Begynner å få teken på å bruke ved i den nå, veden ligger bare å gløder og koser seg inni der , og ovnen blir veldig varm og god
   #7
 4,110     Akershus (Follo)     0
Jeg bruker ildfast leire i smelteovn som kommer opp i temperatur nok til å smelte støpejern (over 1400 grader). Og det tåler den fint. Men den må først tampes til der den skal være, så må den tørkes. Og det er viktig, ellers sprenges den når vannet i den koker opp. Det gjøres gjerne med et veldig lite bål i bunnen over flere timer.

Jeg vil tro det er forsøket verd. Jeg ser for meg at det ikke er så lett å finne en "ovnsdoktor".

Signatur

   #8
 433     vestfold     0
Det er ikke vanskelig å fikse dette selv. Der hvor de selger ildsteder, har de ildfast leire (den vi selger på jobben er fra Borgestad fabrikker).
Denne er enkel å jobbe med, bare å bløte litt i vann og kna med hendene, så kan den formes i alle fasonger og tykkelser.

Det enkleste er jo å demontere ovnen (bare å løfte av del for del), da kan du samtidig
legge ny ovnkitt i alle skjøter.

Når ovnen er satt sammen igjen kan du gi den en omgang med sverte/lakk.
Vips, så har du en ny koksovn på et par timer, uten de helt store kostnadene
(gitt at du slipper å kjøpe en hel eske med plastisk ildfast masse).
Signatur
   #9
 91     0
Bruk ren kull i stedet for koks.  Det burde være lettere å få til å brenne ordentlig.  Jeg tror koksen kan være meget forrædersk i forhold til trekk.  Tror dessuten at dette er enklere å få tak i, hvertfall om du bor langs kysten.  Det kommer på båt rett fra Spitsbergen.

Hvis steinen som du mangler ligger høyt opp i brennkammeret trenger du ikke å være redd for overoppheting.  Selv fyrte jeg en gammel Trolla kamin på kull i flere år med en steinbit vekke litt høyt ibrennkammeret.  Ingen problem.
Signatur
   #10
 4,110     Akershus (Follo)     0
Pling! Der kom den. Borgestad er det som lager den leiren jeg bruker.

Det er kanskje ikke riktig tid å utbedre akkurat nå ettersom ovnen antagelig er i bruk. Alterego har nok rett i at det går bra å fyre om den manglende steinen er høyt oppe. Jeg ville unngått å fylle koks opp til steinen under den som mangler. Den høyeste temperaturen finner du der trekken kommer inn. Øverst er temperaturen lavest da oksygen allerede er brukt opp lenger nede.

Hvis du går over ovnen med ovnssverte så fyr opp i ovnen før kulda virkelig setter inn! Jeg fyrte opp i en liten ovn i går som ikke har vært fyrt i på over et år. Og den ble satt inn med ovnssverte for over et år siden. Men jeg måtte plukke ut batteriet av røkvarsleren, stenge døra og åpne vinduet på det rommet! Ettersom grunnen til at jeg fyrte i den var å få litt mer lunk i 2.etg. ble jo ikke det helt etter planen. Det røk voldsomt, og stinket brent voks. Men det gikk heldigvis over etter at hele ovnen hadde blitt gjennomvarm. Og naboene trodde vel det hadde tørna for meg! Sprengfyrer for så å sette vinduet på fullt gap.  :P

Signatur