#42
 83     Nedre Romerike     0
Høres jo ut som en fornuftig løsning.

Hvor fikk du tak i denne? Stod dessverre lite om dette i veiledningen fra Jøtul.
   #43
 5,415     Langhus     0
Det var noe elektrikkeren kom med (til blodpris Laughing.
Er beskrevet et eller annet sted her...
Signatur
   #44
 663     0
Hei.
Jeg har balansert ventilasjon og vedovn. Type stor 10kw.

Aldri hatt problem. Har overtrykksfunksjon på ventilasjonen, dvs. jeg kan med ett tastetrykk øke med 100m3/t i pluss (kan på de fleste anlegg idag) men bruker den ikke i praksis. Prøvde å automatisere dette også men det ble bare tull.

Det som skjer er at det jeg trenger til ovnen kommer delvis fra ventilasjonen i form av en liten ubalanse du ikke merker noe av, ett hus som er 99.9999999% tett og resten kommer inn via ventilatoren på kjøkkenet.

Ergo, ingen problem. Eneste som må passes på er å ikke starte ventilatoren de første 5 minuttene du skal fyre opp, men den utfordringen vil du få med frisklufttilførselen direkte til ovn også, da ovnen min er ivertfall ikke helt tett, og en ventilator på 700m3/t drar fra de fleste steder.

Mitt råd er å droppe friskluftinntak, så slipper du en kuldebro der og kondensering. Fokuser heller på å få en overtrykksfunksjon på ditt anlegg tilfelle du ikke skal ha kjøkkenventilator og har ett hus av stålvegger:)))

Lykke til.
   #45
 83     Nedre Romerike     0
Takk for nyttige innspill.

Frisklufttilførselen er allerede montert, eneste som gjenstår er ventil på utsiden. Rør er kondensisolert, så forhåpentlig ikke noe problem på den fronten men jeg får fortsatt ikke helt tak i problemene ift balansert ventilasjon.

Dersom jeg installerer et spjeld kan jeg stenge frisklufttilførselen. Men da har jeg vel (fremdeles) et problem med luft som suges ned gjennom pipa grunnet undertrykk i huset? Et annet sted her på forumet er nettopp frisklufttilførselen beskrevet som en løsning for å forhindre/begrense effekten av dette.
   #46
 5,415     Langhus     0
Med friskluftstilførsel skal det være et rimelig lukket system fra ventil til pipe.
Noe lekasje kan det jo sikkert være, men med ikke noe problem med kjøkkenventilator + sentralstøvsuger på samme tid her, hvertfall.
Signatur
   #47
 262     0
Mange gode poeng, og noen skikkelige dårlige tildes fra antatte fagfolk ser jeg.
Når vi selger et ildsted til hus bygget etter Tek07 eller Tek10, så selger vi alltid med tilluftsløsning direkte på ovnen eller peisen. (anbefaler det på eldre hus også, dersom det er gjennomførbart) Luften kan komme via elementskorstein, stålpipe med tilluft, rør i plate på mark, eller igjennom vegg.
Et nytt renbrennende ildsted bruker mellom 20 og 30m3 luft i timen, og da blir det en konflikt med ventilasjon før eller siden. Ser det skrives om overtrykksfunksjoner, og det er forsåvidt greit. Men det er ikke idiotsikkert, og hva skjer når strømmen går......

Tildels kan du redde situasjonen med tilluft med en vifte, men da er det i utgangspunktet feil på systemet fra begynnelsen av og du skaper ubalanse i ventilasjonen. Men, det funker garantert. Bare å montere kraftig nok vifte det.

Det er ikke noe som tilsier at du ikke kan bruke stålpipe i nye hus, passivt eller ikke. Men, det kan oppleves som problematisk å tette ordentlig med mansjetter på trange plasser. Derfor er det noen snekkere som sverger til elementpipe, men det er mangel på kunnskap som driver de der. Men funksjonsmessig er stålpipen bedre, riktigere dimensjon, ledere raskere varme og helt tett. Faktisk selges det i dag flere stålpiper på landsbasis enn elementskorsteiner. At Icopal ikke har hørt om stålpipe med tilluft er kanskje det "dummeste" jeg har hørt på lenge. Hvem tror det at de lurer, kunden?

Normalt skal du ha et rør på minimum ø100 invendig når strekkene er over 1 meter på tilluften, røret må selvsagt kondensisoleres hvis det ligger slik til.
Problematikk med kuldebro ser jeg ikke, så lenge man er nøye med isolasjonen. Samtidig kan det lønne seg å stenge lufttilførselen på ovnen etter endt fyring. Spjeld på tilluften kan også være et tips.

Når det kommer til valg av pipe, så er det bare å inse at schiedel har de beste produktene, både på ventilert elementpipe og ventilert stålpipe. Men, de koster litt ekstra også.
Vanlig stålpipe derimot, så blir det mye av det samme. Men, Premodul er en pipe som vi bruker mye. Enkel å montere og gunstig pris.

Lykke til
Varmefag-mannen
Signatur

   #48
 5,415     Langhus     0
... At Icopal ikke har hørt om stålpipe med tilluft er kanskje det "dummeste" jeg har hørt på lenge. Hvem tror det at de lurer, kunden?
...

Sjekk datoen på starten av denne tråden. Ganske sikker på at stålpipe med tilluft kom etter 2009/2010 Smile
Signatur
   #49
 396     Landet     0

... At Icopal ikke har hørt om stålpipe med tilluft er kanskje det "dummeste" jeg har hørt på lenge. Hvem tror det at de lurer, kunden?
...

Sjekk datoen på starten av denne tråden. Ganske sikker på at stålpipe med tilluft kom etter 2009/2010 :)


http://www.nordpeis.no/Produkter/Pipe/Ventilert-staalpipe
Signatur
   #50
 5,415     Langhus     0
Eh, ja, sier ikke at ventilert stålpipe ikke finnes, men at den kom etter 2009/2010.. Monteringsanvisningen på siden du linker til er datert sommeren 2010...
Signatur