60 017    112    5  

Stålpipe og den nye forskriften

 185     2
Jeg ringte en Jøtulforhandler igår for å høre hva de mente om å ha stålpipe i hus som bygges etter den nye forskriften. Han jeg snakket  med skjønte ikke helt hva jeg ville fram til (???).
Det jeg har hørt (og delvis lest her inne i "gamle" tråder) er at for nye hus må stålpipen ha et rør inni selve pipen. Røyk og aske går ut selve røret inni pipen, mens det kommer luft utenfra på utsiden av dette røret og ned inn i peisen.

For meg høres dette logisk ut, i og med at huset er tett. Ellers ville vi vel bli sugd inn i peisen hver gang vi prøvde å få fyr:)

Men han forhandleren snakket noe om at man kunne få en slange som gikk utenfra, og som ble støpt ned i gulvet (betongen) og som kom opp fra under peisen for å gi luft. HÆ???????? Dette har jeg aldri sett noen snakke om her.

Jeg har tenkt å ha en peisovn (Jøtul F373) med stålpipe som kommer ned i toppen på ovnen.

Har vi noen KLARE svar på hva som skal til for å kunne ha stålpipe i nye, tette hus idag?

   #1
 1 027     0
Kravet er vel lufttilførsel utenfra, om det kommer via pipa eller i et rør annen vei betyr ikke noe. Her i distriketet er det stort sett et 75mm rør som legges i sålen som løser dette.
  (trådstarter)
   #2
 185     0
Men da må man vel gjerne ha bestemt seg for hvor peisen skal stå allerede når sålen støpes da? ....eller?
   #3
 189     0
Vi skal ha frisklufttilførsel, men skal ha det i en vegg fordi vi ikke har lagt det i sålen, vi har snakket med mange om dette og ikke noe problem å legge det i en vegg. Røret er fleksibelt så det også kan bøyes.
  (trådstarter)
   #4
 185     1

Vi skal ha frisklufttilførsel, men skal ha det i en vegg fordi vi ikke har lagt det i sålen, vi har snakket med mange om dette og ikke noe problem å legge det i en vegg. Røret er fleksibelt så det også kan bøyes.


Men hvorfor? Er det på grunn av de nye forskriftene og at dere MÅ ha frisklufttilførsel, eller er det "bare" fordi det brenner litt bedre da?

Og hvor kommer røret inn? Oppunder? (nå går jeg ut ifra at det er peisovn dere har da)
   #5
 189     0
De sier det er pga trekken i ovnen ja. På ventilasjons anlegget er det visstnok en funksjon som skal skape overtrykk (tror jeg han kaldte det) som også kan hjelpetil, på trekken, men har vi har våres tvil til dette, derfor friskluft i tilegg
Gidder ikke ovn med dårlig trekk, mulig røyksuger kan være en mulighet ???
Ja regner med den kommer inn under peisen, eller i siden etter hva vi har fått med oss er det ikke så viktig hvor det kommer inn.
PA
   #6
 6     Sørlandet     0
Bygger du etter de nye forskriftene eller bedre vil man få problemer med for lite lufttilskudd/trekk slik at det blir vanskelig eller umulig å få fyr i peisen.

Selv bor jeg i en bolig som er etter ny forskrift, med balansert ventilasjon og veldig tett bygg. Jeg har en egen tilluftsventil plassert i veggen ved siden av ovnen som må åpnes når man skal fyre og lukkes når ovnen ikke er i bruk. Dette fungerer ikke 100%. Er det vindstille ute har vi problemer med å få fyr. Det er også fort gjort å glemme å lukke denne ventilen, noe som ødelegger noe for ventilasjonsanleggets funksjoner. I tilegg blir denne ventilen en kilde til ekstra varmetap i og med at det blir et punkt i veggen som ikke er isolert.

Jeg har også vært borti en lavenergibolig hvor det manglet luftinntak helt i forbindelse med peisen. Denne peisen kunne ikke brukes da de ikke fikk fyr i hele tatt.

Vet ikke om det finnes stålpipe med innebygd tilluftskanal, men dette bør velges hvis det finnes, for å unngå nevnte problemer.
Det finnes også pipehatter som kan hjelpe noe på trekkproblemene, men man må ha en form for tilluft for å kunne bruke ovnen ordentlig.

PA
   #8
 6     Sørlandet     0
Ja, jeg hadde valgt ventilert pipe uten tvil. Finnes det stålpipe med denne funksjonen ville jeg valgt det pga alle fordelene med stålpipe. Hvis ikke det finnes ville jeg valgt en Leca/Icopal type pipe som er ventilert.
   #9
 5 412     Langhus     1
På ovnen vi har valgt kan man koble rør med friskluft rett i ovnen (så man slipper problemet med en ventil man må åpne lukke). Vi skal ha stålpipe, og regner med at vi bare henter luft via vegg.

Ide'en med den balanserte ventilasjonen med varmegjenvinner er jo at lufta man suger ut brukes til å varme opp lufta man tar inn.. hvis man med et ildsted suger ut ekstra luft, blir det mindre luft for ventilasjonsanlegget å bruke til å varme opp insugslufta som gjør at innsugslufta (i hele huset) blir kaldere
Signatur
   #10
 33     Innlandet     0
Det er ganske vanskelig å bli klok på problemstilingen rundt stålpipe og balansert ventilasjon. I en annen tråd her inn e som omhandlet det samme var det forskjellige erfaringer, hvor enkelte hevdet at det var uproblematisk å fyre uten tilluft i et hus med balansert ventilasjon. Har fått samme sprik i svarene da jeg har spurt fagfolk her i byen. Noen mener det er håpløst uten tilluft, og at en kan risikere å sote ned huset da en vil trekke røyken inn. Andre mener det går fint så lenge ventilasjonen er stilt inn rett. Lett å bli forvirret. Vi har valgt å prøve uten tilluft, men bestiller hele pakken fra varmefag slik at de er ansvarlige for at det funker. Bestilte contura 585-1 med 3 meter stålpipe opp over flatt tak. Det blir veldig stilig, håper bare det funker.