443    5    0  

Tilluft vedovn - fungerer ikke?

 3     0
Hei,

Jeg har nylig kjøpt hytte med vedovn, som har tilluft. Ovnen er en Lotus Mira fra 2014, og som bildene viser er det rør for tilluft nederst på ovnen som går inn i pipa. (Hytta er også fra 2014). Jeg finner ikke noe synlig luftinntak på utsiden.

Når jeg begynner å fyre må jeg holde på en veldig lang stund før jeg kan lukke døra og den får luft fra røret. Prøver jeg å stenge døra så dør flammen med en gang. 

Hvis jeg tar bort røret, og lar ovnen hente luft fra rommet, fungerer den bra.

Så til spørsmålet. Hva er grunnen til at det tar veldig lang tid før det blir luftstrøm til ovnen fra røret? 

Kan det være at røret går inn i pipa, og ned i grusen? Er isåfall dette korrekt måte å gjøre dette på? 


Tilluft vedovn - fungerer ikke? - 20190329_164955.jpg - Christian3773

   #1
 298     Tromsø     0
Grunnen er at røret bare tilfører ovnen sekundærluft. Derfor må du fyre en stund på primærluft (lufta i fra rommet) til ovnen blir så varm at sekundærlufta fungerer og du kan stenge døra.
  (trådstarter)
   #2
 3     0
Hei Paulus. Jeg må nå fyre til ovnen er rødglødende før den begynner å trekke luft fra røret, 1-2 timer. Ved å fjerne røret holder det å fyre er kvarter før den trekker normalt fra rommet med lukket dør.

   #3
 298     Tromsø     0
Ok. Ja et kvarter høres mer riktig ut enn 2 timer. Hvis tilluften ikke fungerer som den skal så har du kanskje garanti eller reklamasjonsrett fortsatt siden hytta var fra 2014? I så fall ta kontakt med de som solgte hytta første gangen og klag før hytta er 5 år gammal. Klag også til selger i samme slengen.

Normalt så har pipa en egen kanal for tilluft og henter friskluft fra toppen av pipa.
  (trådstarter)
   #4
 3     0
Da fant jeg årsaken. Røret for tilluft stoppet rett i lecaen, det er ikke noe rør verken opp eller nedover langs pipa. Ikke rart det ikke er noe luft som går gjennom røret da.

Har nå tatt bort røret, og ovnen henter heller luft fra rommet, som fungerer greit.
   #5
 298     Tromsø     0
Det høres jo helt feil ut og det er ikke rart ovnen blir tungpustet da. Det er neppe et eget rør i pipa for tilluft, men pipa slipper luft inn mellom veggen på pipa og pipeløpet. Dette er noe du bør reklamere på til entreprenøren som har satt opp hytta.