667    11    1  

Trekkproblemer i vedovn?

 3     0
Hei alle sammen.
Regner med det er mye kunnskap her, så da prøver vi.
Saken er som følger: Har en Dovre Sense 103 vedovn. Ved etterfylling av ved kommer det røykutslag akkurat når bark/never begynner å brenne/ryke. Dette gjør at man må være veldig kjapp med å hive i et par kubber.
Ovnen har røykuttak på toppen med en 90 graders rett bend inn i en icopal pipe. Ca 5 meter til toppen.
I fjor monterte jeg en vinddrevet pipevifte uten at det har hjulpet.
Det hjelper ikke å ha vinduer/dører åpen.
Det er ikke problemer under fyring, kun ved etterfylling.
Vet at nyere ovner har bedre virkningsgrad, noe som gir lavere avgasstemperatur.
Er det dette som gir for dårlig trekk, eller er det andre ting som kan spille inn.
Det at ovnen er lite dyp og har en innvendig utforming med en buet bakvegg mot toppen i fronten gjør at røyken følger denne og siver ut i rommet.
Noen med samme ovn som har lignende erfaringer?
Mvh Nils

   #1
 62     0
Har samme ovn selv, bare med sokkel på(sense 203). Er det flammer i ovnen når du etterfyller? Jeg etterfyller kun når det er glødende trekull igjen. Etter at ved er fylt på åpner jeg trekken helt(tre prikker), når flammene tar godt i veden stiller jeg den til midtposisjon(to prikker).
  (trådstarter)
   #2
 3     0
Etterfyller når det er glød. Hvis jeg skal legge i 2 kubber må jeg legge de inn samtidig, ellers kommer røyken ut i rommet når den begynner å brenne.
   #3
 62     0
Jeg har røykuttak rett bak og ca 7m leca pipe. 80-talls hus, så ingen aktiv ventilasjon.
   #4
 21 574     Akershus     0
Har vært nevnt som problem ved flere moderne ovner. Kan være en egenskap som henger sammen med glassdører. Gassene og varmen ledes slik at glasset skal holdes rent med det resultat at taket i stedet...
Signatur
   #5
 4 731     NITTEDAL     0
Du skriver at du har 90 graders rett bend? Det er ikke anbefalt med rette bend. Mulig det kan hjelpe, hvis du har plass, å bytte ut med 2 på 45 grader? Jeg har det på en Jøtul 520, kvadratisk ovn med flatt glass, den trekker meget bra med uttak fra topp og 4-5 meter pipe.

Hjemme har vi en Morsø med doble buede dører, der har vi buet røykrør fra topp Dørene er hengslet i bakkant brennkammeret og vi åpner da ene døra for å fylle på ved. Er vi uforsiktige, åpner litt for brått, så pipler røyken ut, men er vi litt forsiktige når vi åpner døra, går det greit. Problemet vi har med denne ovnen er det grunne brennkammeret, som gir litt begrensninger ved ilegg grunnet liten dybde og begrenset vesdstørrelse. Nå er antagelig denne utgaven en av de grunneste, buede ovnene på markedet, men vi har lært å fyre i den etterhvert. Jøtulen, med sin rektangulære form og som tar 50 cm kubber er mer bastant, men en drøm å fyre i.
  (trådstarter)
   #6
 3     0
Ja snektriker, det syns jeg å huske at jeg har lest en plass. 🤔 Grunnen til det valget var å få den så langt inn mot pipa som mulig. Med varmeskjold kunne den stå 2cm fra pipa. Må sjekke om det er mulig med et bøyd bend.
   #7
 1     0
Jeg har akkurat samme problem med Dovre Sense 103. Nå er det så kaldt at jeg har fyrt regelmessig og problemet har blitt påtalende pga hyppig bruk. 
Jeg har ikke trekkproblemer, trekken er god. Jeg mener problemet ligger i konstruksjonen av ovnen. Jeg får minst røyk inn i rommet ved å åpne trekken helt før ilegg, men det blir likevel blåst røyk inn i rommet av til-luften (sekundærluften) som kommer ut i øvre halvdel av ovnen. Da får røyken fritt leide inn i stua. Eneste som fungerer skikkelig er å la det brenne helt, eller nesten helt ut, også fyre opp igjen. Det er jo ikke bra nok når det er så kaldt som det er nå.
Jeg har spurt Dovre om dei har en fix på problemet og avventer svar.
Hvis det ikke foreligger en løsning må jeg skifte ut ovnen... 

   #8
 1     1
Hei!
Eg har Dovre Sense 103 og det ryk fram når ein skal legge innpå etter oppfyring. Eg set opp trekken på fullt, lukker opp døra ut samtidig, åpner ovnsdøra forsiktig, men det ryk fram og eg må lufte etterpå pga. masse røyk i stova. Veldig upraktisk å drive med dette og har vurdert å reklamere på det. Ovnen varmar godt, men her er noko som ikkje stemmer.
Som fleire skriv er konstruksjon på ovn er spesiell. Den er for det første veldig grunn og plate i "tak" går opp i framkant og dermed lett røyk ut i rommet. Eg har rør på baksida som går 90 gr. inn i stålrørspipe. Hadde "kanskje" vore bedre å skrå den..?
Foreslår at alle med dette problemet går videre med det, kan være feilkonstruksjon som Dovre bør sjå på.
   #9
 16     0
Det er nok konstruksjonen som gjør det, ja.

Peisen er veldig grunn og "flat", og smalner dessuten av oppover. Skal nok godt gjøres å holde røyken inne med åpen dør, hvis det ikke er god fart i pipa. Kubbene havner vel nesten i døråpningen.

Har selv en ny sylindrisk peisovn, og lite røykutslag fra den.
   #10
 1 266     Oslo     0
Dette temaet har vært oppe her før. Bruk søkefunksjonen og finn frem til tidligere tråder.
Signatur