6,531    8    0  

Utskiftning av vedovn + div spørsmål

 923     0
Hei, bor i ett hus fra 1950, er etterisolert, men dog ikke veldig varmt.
Baserer oss nesten utelukkende på vedfyring.

I dag står det en Jøtul 201 i spisestua som vi bruker til oppvarming av 1 etasje og litt oppvaming i andre etasje(åpne dør prinsippet).

Denne ovnen er i utgangspunktet en ovn som varmer veldig bra, men har sine bakdeler og øvre brennplate i primærdelen er (???) rustet istykker, Jøtul leverer ikke engang stein til denne ovnen lenger.
Dette kombinert med at aske må tømmes daglig og at den soter lett gjør at den er moden for utskiftning.

Primært ønsker jeg å skifte denne ut i en ovn som greier å varme opp ett 2 etg hus med ca 80 m2 grunnflate, som dog ikke er av varmeste sort.

Det jeg har kikka på av ovner til nå er enten i minste laget eller drittstygt.

Pris er jo og ett ønske at ikke skal være for høyt.

Har vurdert en eldre ovn av litt størrelse, men er vel ikke helt lovlig.

I TV-stua her står det også en Jøtul 815 oljekamin, og jeg har tank i bakken, dagtank med pumpe.
Denne ble kuttet ut på tidlig 80-tall pga brant bare på 2 brennere, har kikket over den, og hatt fyr i den(med parafin i dagtank), den er vrien å få fyr på, og veika er nok synderen til at den ikke brenner skikkelig på alle tre brennere, men alt fungerer ypperlig.

Parafin koster jo en del i dag, og er vel knapt billigere enn strøm, men jeg tiltrekkes av muligheten for jevn varme i huset, uten å være avhengig av strøm.

Hørt en del som anbefaler å bruke diesel om man har tilgang på billig avgiftsfri, parafin og diesel er jo ganske like drivstoff, men er redd for lukt og soting.

Hvordan er det å regulere effekten på en 3 brenners Jøtul 815?
Hvor mye må man regne med å bruke i døgnet for å holde en liten grunnvarme?

Ellers vurderer jeg å montere opp en ovn i 2. etg. for å ha litt der de kaldeste dagene, har en stående i kjelleren som har stått i 2. etg for mange tiår siden, har jeg lov til å montere denne igjen på samme sted?

Har vurdert å montere Varmepumpe i huset, men har forstått det som at det kanskje ikke har å mye for seg i slike hus, man må betale godt for noe som holder, er litt var på støy, og ikke minst ender jeg nok opp med å bruke mere strøm til oppvarming enn jeg gjør i dag.



   #1
 22,342     Akershus     0

I dag står det en Jøtul 201 i spisestua som vi bruker til oppvarming av 1 etasje og litt oppvaming i andre etasje(åpne dør prinsippet).

Denne ovnen er i utgangspunktet en ovn som varmer veldig bra, men har sine bakdeler og øvre brennplate i primærdelen er (???) rustet istykker, Jøtul leverer ikke engang stein til denne ovnen lenger.
Dette kombinert med at aske må tømmes daglig og at den soter lett gjør at den er moden for utskiftning.
Jeg har en slik ovn selv. Den varmer for bra for mitt hus hvis man fyrer tett. Jeg kan ikke skjønne at brennplaten har rustet bort.

Det er riktig at du ikke får tak i steiner, men det finnes en erstatningsplate man kan sage til.

At det blir mye aske kan være fordi ovnen ikke brenner ordentlig pga den defekte platen.

Jeg har forresten en deleovn stående.
  (trådstarter)
   #2
 923     0
Dette er faktisk 201 nummer to her i huset, den forrige smeltet store deler av innmaten i, hadde den stående i mange år til deler, men når jeg skulle finne den hadde tydeligvis faderen kasta den. Sot og aske har vært problem siden ny.

-men kan jko ha noe med at det brukes mye ask, or, osp i tilleg til bjørk furu og gran til ved her, problemet kommer jo av at trekken går via askeskuffen, og når den er full blir det dårlig futt.

men tror ikke det er mye i normal størrelse som varmer bedre enn en frisk 201.

denne varmer ikke som den skal lenger(og godt er det nesten), eneste gale jeg finner er brennplata.

Steinene ble skiftet her, måtte skæres til selv.
  (trådstarter)
   #4
 923     0
Bestefar fyrte hardt, kjøpte ovnen brukt av en nabo som syns den varmet for mye, som igjen hadde kjøpt den av en annen nabo som også syns den varmet for mye hehe..

Når olja svetter ut av veggene som ble oljet på 60 tallet da fyres det hardt.

   #5
 206     Østafjells     0
Jøtul 201 har hatt varmeprolemer.
Har under "gunstige" forhold blitt så varm at innmaten smelter.
På 80 tallet så hadde folka til Jøtul mange turer rund forbi og skiftet innmat i denne ovnen.
Seint på 80tallet eller tidlig 90tallet ble ett stort antall nye 201 ble resirkulert hos Teigen i Hokksund.
Signatur
   #6
 282     Tønsberg     0
Hva med å satse på La Nordica ovner fra Bye.no, dette er italienske ovner. Vi har en Gaia Forno, den varmer opp 90 kvadrat, samt at du kan lage mat i den i samme slengen. Blir ikke bedre spør du meg. Jeg har hatt den siden 2005. Fyrer opp 2-4 favner i året, bruker vel 11000 kwt i året i strøm.
   #7
 185     Nordvest     0
Om du ser bort fra pris en liten stund. Vurder en klebersteinsovn. Kanskje du kan finne en brukt om du er helldig.
Da får du fyrt med ved, den varmer lenge etter den har sluknet. Om du ikke vil ha den, får du solgt den for en god pris. Liker du en klebersteinsovn, tar du den med deg om du flytter.
www.granit.no

Driver å bygger nytt, en ting jeg vil investere i er en brukanes ovn, så det blir en 500 kg steinovn :) 

   #8
 171     0
Er det fyrt med olje i teglskorsteinen fra 1950 til 1980, ville jeg først og fremst brukt penger på rehabilitering av skorsteinen. Deretter valgt et par småovner som du kunne fyrt hardt i.